Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad sker der? Shoppingcenter med over 1000 mennesker ramt af missilangreb i byen Krementjuk i det centrale Ukraine, mens Rusland øger sit fokus på Lysytsjansk efter at have taget fuld kontrol over byen Sjevjerodonetsk. 

 

Ukraine indkalder til hastemøde i FN's Sikkerhedsråd efter russiske angreb 

Ukraine har indkaldt til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd som følge af de seneste russiske angreb på civile mål, siger formandskabet for FN-organet. Det skriver BBC.

Missilangrebet på et indkøbscenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine menes at være mødets "hovedfokus", ifølge en talsmand for den albanske mission, som i øjeblikket har det roterende formandskab for Sikkerhedsrådet.

"Beskydningen over hele Kyiv" søndag, som ramte et boligkompleks, vil også blive diskuteret på mødet, som er planlagt til at finde sted i morgen aften.

Putin planlægger at deltage i G20-topmøde

Den russiske præsident, Vladimir Putin, planlægger at deltage i G20-topmødet i Indonesien til november.

- VI har modtaget den officielle invitation, og vi har reageret positivt og sagt, at vi er interesserede i at deltage, siger en af Kremls rådgivere, Yuri Ushakov, ifølge BBC.

Han tilføjer, at der på grund af den lange tidshorisont til november, kan ske ændringer i måden, Rusland deltager på.

- Men indtil videre byder invitationen på personlig deltagelse, siger Yuri Ushakov.

G7 kalder russisk angreb en krigsforbrydelse

Ruslands angreb på et shoppingcenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine er en krigsforbrydelse, lyder det i en udtalelse fra lederne af G7-landene.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Lederne, som var samlet til deres årlige topmøde i Tyskland mandag, fordømmer Ruslands "afskyelige" missilangreb. 

- Vi står forenet med Ukraine i at sørge over de uskyldige ofre for dette brutale angreb, skriver de i en fælles erklæring, der blev tweetet af den tyske regerings talsmand.

- Vilkårlige angreb på uskyldige civile bidrager til en krigsforbrydelse. Den russiske præsident Putin og de ansvarlige vil blive holdt til regnskab, tilføjer de.

Mindst otte civile dræbt i Lysytsjansk

Et russisk missilangreb har dræbt mindst otte civile og såret 21 i Lysytsjansk, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

- I dag, da det civile folk samlede vand fra en vandtank, sigtede russerne mod menneskemængden, siger Serhiy Gaidai, guvernør i Luhansk-regionen, på beskedtjenesten Telegram.

Tidligere var civile blevet opfordret til at evakuere den østlige by, da russiske styrker fortsatte med at bombardere regionen. Byen er den sidste større by i Luhansk, der stadig holdes af ukrainske tropper.

Zelenskyj kalder angreb "en af ​​de mest trodsige terrorhandlinger i europæisk historie"

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder det russiske missilangreb på et indkøbscenter i byen Krementjuk mandag eftermiddag "en af ​​de mest vovede terrorhandlinger i europæisk historie".

- Fredelig by, almindeligt indkøbscenter, kvinder indenfor, børn, almindelige civile. Omkring 1.000 mennesker var der, før luftangrebet blev annonceret. Kun fuldstændig hensynsløse terrorister, som ikke har noget sted på jorden, kan angribe sådan et sted med missiler, siger Zelenskyj i en videotale på Facebook mandag aften.

Den ukrainske præsident siger videre, at angrebet var "planlagt". 

 - Redningsaktionen fortsætter, men vi skal være opmærksomme på, at tabene kan blive betydelige, siger Zelenskyj. 

De ukrainske myndigheder har på nuværende tidspunkt ikke det fulde overblik over antallet af døde. Men de seneste officielt udmeldte tal lyder på mindst 13 dræbte og 56 sårede. Det oplyser guvernøren i Poltava-regionen Dmytro Lunin ifølge The Guardian.

- Verden er forfærdet over Ruslands missilangreb i dag, siger Blinken

Verdens ledere har reageret på det dødelige angreb på et shoppingcenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine.

- Verden er forfærdet over Ruslands missilangreb i dag, som ramte et overfyldt ukrainsk indkøbscenter, siger den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken mandag aften.

Han tilføjede, at USA vil "fortsætte med at støtte Ukraine" og holde Rusland til ansvar.

Den britiske premierminister Boris Johnson siger ligeledes, at angrebet har vist Ruslands præsident Vladimir Putins "grusomhed og barbari". 

Under dagens G7-topmøde lovede flere ledere at støtte Ukraine, økonomisk og militært, så længe det var nødvendigt. FN har også fordømt missilangrebet og kalder det beklageligt.

Rusland bekræfter strategisk partnerskab med Brasilien

Den russiske præsident, Vladimir Putin, og hans brasilianske kollega, Jair Bolsonaro, har mandag diskuteret global fødevaresikkerhed og bekræftet deres hensigt om at styrke deres strategiske partnerskab. Det oplyser Kreml.

Putin forsikrede Bolsonaro i et telefonopkald, at Rusland ville opfylde sine forpligtelser til at levere gødning til Brasilien, tilføjer Kreml ifølge The Guardian

Dødstal efter missilangreb på storcenter stiger til mindst ti

Mindst 10 personer er bekræftet døde, og over 40 er såret, efter at et russisk missilangreb mandag eftermiddag ramte et shoppingcenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine. Ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, befandt der sig over 1000 mennesker inde i centeret, da angrebet fandt sted.

Russisk beskydning dræber mindst fire i den ukrainske by Kharkiv, siger guvernør

Mindst 4 mennesker er blevet dræbt, og 19 er såret efter russisk beskydning af byen Kharkiv i det nordøstlige Ukraine mandag.

Det siger den regionale guvernør, Oleh Synehubov, ifølge nyhedsbureauet Reuters.  

Ifølge borgmesterens kontor og den regionale administration ramte russisk artilleri North Saltivka, et boligområde i byens nordøstlige udkanter.

Embedsmænd siger, at dødstallet og antallet af sårede forventes at stige.

Rusland har ikke kommenteret angrebet, men de har tidligere afvist at have angrebet civile.

TV 2 har ikke haft mulighed for uafhængigt at verificere de ukrainske påstande.

Hjælp os med at afslutte krigen inden vinter, opfordrer Zelenskyj

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har i en videotale mandag ved et topmøde i Tyskland opfordret G7-landenes ledere til ikke at lade krigen i Ukraine trække ud. Zelenskyj ønsker, at krigen slutter ved årets udgang, "før vinteren sætter ind". Det skriver BBC, The Guardian og Reuters.

- Hvis Ukraine vinder, vinder I alle, sagde Zelenskyj i talen.

Præsidenten opfordrer derfor G7-lederne til at holde presset på Rusland; han appellerede også til flere tunge våben, antiluftskyts forsvarssystemer og yderligere sanktioner i sin tale til lederne.

Rusland siger, at det udviser otte græske diplomater

Rusland har udvist otte græske diplomater og givet dem otte dage til at forlade landet, oplyser det russiske udenrigsministerium mandag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Udenrigsministeriet siger, at landet har erklæret diplomaterne "personae non gratae" og indkaldt den græske ambassadør for at protestere over, hvad Rusland kalder "de græske myndigheders konfrontationskurs over for Rusland, herunder levering af våben og militært udstyr til Kyiv-regimet".

Ministeriet siger også, at Rusland har protesteret mod en græsk beslutning om at erklære en gruppe russiske diplomater for "personae non gratae". Grækenland er medlem af NATO og EU og har tilsluttet sig EU's sanktioner mod Rusland på grund af dets handlinger i Ukraine.

Udenrigsministeriet indkalder til doorstep om genopbygningen af Ukraine

Udenrigsministeren og erhvervsministeren vil tirsdag 28. juni klokken 9.30 holde doorstep om Danmarks støtte til Ukraine, herunder genopbygning af landet.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelse mandag. 

Mindst to dræbt i russisk angreb på indkøbscenter i byen Krementjuk, siger Ukraine

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at et russisk missilangreb har ramt et shoppingcenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine.

Ifølge præsidenten befandt der sig over 1000 mennesker inde i centeret. Der er udbrudt brand efter missilangrebet, lyder det.

- Redningsfolk er igang med at slukke branden, antallet af ofre kan man ikke engang forestille sig, skriver Zelenskyj på Facebook og Instagram, hvor han har delt nedenstående video: 

Mindst to mennesker er blevet bekræftet døde, og mindst 20 er såret i angrebet, siger Kyrylo Timosjenko, vicechef for præsident Volodymyr Zelenskyjs kontor. Han fortæller yderligere, at ni af de sårede var i en alvorlig tilstand efter missilangrebet på byen Krementjuk. 

På sociale medier skriver Volodymyr Zelenskyj, at målet udgjorde "ingen trussel mod den russiske hær" og havde "ingen strategisk værdi" og beskyldte Rusland for at sabotere "folks forsøg på at leve et normalt liv, som gør besættelsesmagten så vrede".

TV 2 har ikke haft mulighed for at verificere oplysningerne. 

Putin på sin første udenlandsrejse siden invasionen

Den russiske præsident, Vladimir Putin, rejser tirsdag på sit første statsbesøg i udlandet siden invasionen af ​​Ukraine 24. februar.

Putin skal til Tadsjikistan, som er en tidligere sovjetstat i Centralasien. I hovedstaden Dushanbe skal Putin ifølge Reuters mødes med den tadsjikiske præsident, Emomali Rakhmon – en nær allieret med Rusland.

Senere på ugen skal han besøge Turkmenistan, hvor han deltager i et topmøde med lederne af Aserbajdsjan, Kasakhstan, Iran og Turkmenistan. Derefter rejser han tilbage til Moskva for at holde møde den indonesiske præsident, Joko Widodo. 

Putin planlægger desuden at besøge den hviderussiske by Grodno 30. juni og 1. juli for at deltage i et forum med den hviderussiske præsident, Alexander Lukasjenko, skriver Reuters.

Putins sidste kendte rejse uden for Rusland var et besøg i Beijing i begyndelsen af ​​februar, hvor han og den kinesiske præsident, Xi Jinping, afslørede en "no limits"-venskabstraktat, få timer før at begge deltog i åbningsceremonien for de olympiske vinterlege.

Russisk hackergruppe hævder at stå bag cyberangreb på Litauen

Litauiske statslige og private institutioner er mandag blevet ramt af et denial-of-service cyberangreb, oplyser det baltiske lands nationale cybersikkerhedscenter.

- Det er meget sandsynligt, at angreb af lignende eller større intensitet vil fortsætte i de kommende dage, især i transport-, energi- og finanssektoren, skriver centret i en erklæring. Angrebet påvirkede sikre netværk, der blev brugt af statsinstitutioner, tilføjede det.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den russiske hackergruppe Killnet har mandag eftermiddag taget ansvareret for angrebet. De siger, at de udførte angrebet som modsvar på landets beslutning om at blokere transit af varer gennem Litauen til den russiske enklave Kaliningrad, skriver Reuters.

Kaliningrad er forbundet med resten af ​​Rusland via en jernbaneforbindelse gennem Litauen. Killnet sagde, at angrebene ville fortsætte, hvis dette ikke ændrer sig.

Ukraine deler video af nyt angreb på Slangeøen

En ny video delt af Ukraines forsvar viser angiveligt et succesfuldt angreb på den russiskkontrollerede klippeø Slangeøen – eller Zmiinyi, som den hedder på ukrainsk. 

I opslaget på Twitter påstår Ukraine at have ødelagt et russisk Pantsir-antiluftsystem.  

Sortehavsøen Zmiinyi har været under russisk kontrol siden begyndelsen af krigen i februar, men er løbende blevet udsat for ukrainske angreb mod russiske militære installationer på øen. 

Rusland afviser historie om ubetalt statsgæld

Rusland kalder nu meldinger om, at landet ikke kan betale sin statsgæld, for grundløse.

- Der er ingen grund til at kalde dette et brud, beskyldningerne er absolut falske, sagde præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov. Ifølge Peskov betalte Rusland afdraget i maj, skriver Reuters.

Mandag skrev finansmediet Bloomberg, at Rusland ikke kunne foretage en rentebetaling på 100 millioner dollars.

Amerikansk F-35-kampfly flyver i cirkler tæt ved Slangeøen

Et amerikansk F-35-kampfly flyver i skrivende stund i cirkler nær Sortehavet i rumænsk luftrum. På flyovervågningssiden Flightradar24.com kan man se, hvordan flyet bevæger sig cirkulært nær grænsen til Ukraine og med en afstand på cirka 50 kilometer fra den russiskbesatte ø, der på dansk kaldes Slangeøen.

Præcis hvor flyet er lettet fra er uvist, men flyets såkaldte transponder, som viser dets lokation og rute, er blevet gjort synlig i tjekkisk luftrum. 

Længere mod sydøst i Sortehavet flyver en amerikansk Global Hawk-drone ligeledes i cirkler. Det er langt fra første gang at amerikanske droner og overvågningsfly har været at finde i Sortehavet under Ruslands invasion af Ukraine. 

Nye våbendepoter skal oprettes i øst

Stoltenberg siger, at der også skal oprettes våbendepoter på den østlige flanke i Østeuropa, hvor indsatsstyrkerne skal være, siger Jens Stoltenberg, da han bliver adspurgt til detaljerne for opskaleringen af NATO's indsatsstyrker til over 300.000. 

Kan ikke love, at Finland og Sverige bliver inviteret

Tyrkiet skal i morgen mødes med Finland og Sverige forud for topmødet.

Journalist spørger, om Finland og Sverige kan inviteres som ansøgerlande.

Jens Stoltenberg siger, at han ikke kan love noget på nuværende tidspunkt.

Tyrkiet har stillet sig yderst kritisk over for Finland og Sverige, der har ansøgt om optagelse i forsvarsalliancen.