Udland

Skyderi i Oslo

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? To personer blev dræbt i et skyderi i Oslo natten til lørdag. 21 personer er kommet til skade – flere af dem alvorligt. Politiet har pågrebet en mand.

 

Afspærringer indtil søndag

Afspærringerne ved London Pub i Oslo kommer til at være der indtil søndag eftermiddag

Der foretages nemlig stadig tekniske undersøgelser inden på London Pub. Det siger en indsatsleder til TV 2.

Sorggudstjeneste i Oslo Domkirke

Søndag afholdes der sorggudstjeneste i domkirken i Oslo. Det skriver Den Norske Kirke i en pressemeddelelse

Der vil være forbøn for alle, der er ramt - pårørende, skadede og alle, som lever i frygt, står der. 

Stortingspræsident Masud Gharakhahani, statsminister Jonas Gahr Støre og kronprinsparret vil også deltage. 

Kædes sammen med kendt islamist

Ifølge norske medier er den terrormistænkte 42-årige mand, der er sigtet for terror, drab og drabsforsøg i Oslo, flere gange forbundet med den i Norge kendte og betydningsfulde islamist Arfan Bhatti.

Senest blev han ifølge avisen VG i april stoppet i en bil sammen med Bhatti i forbindelse med en moddemonstration efter en koranafbrænding, hvilket førte til, at den norske efterretningstjeneste holdt et par såkaldte ’bekymringssamtaler’ med den 42-årige terrorsigtede.

Efterretningstjenesten vurderede, at muligvis virkede den 42-årige radikaliseret, men han fremstod ikke som om, han ville foretage et angreb.

- Vi havde en samtale med ham, hvor vi vurderede hans voldsparathed. Her bagefter kan man sige, at vi måske vurderede forkert, siger leder af den norske efterretningstjeneste, PST, Roger Berg til VG.

Første gang, den 42-årige blev forbundet med Arfan Bhatti, var ifølge flere norske medier i 2015.

Afhør af sigtede afbrudt

Den 42-årige sigtede har afbrudt afhøret. Det fortæller sigtedes advokat John Christian Elden ifølge NRK. 

Advokaten fortæller, at sigtede ikke er blevet foreholdt sigtelsen eller bedt om at tage stilling til den endnu. 

Den 42-årige er derfor tilbage i arresten. 

- Nu er han tilbage i arresten. Jeg har tager for givet, at han vil blive varetægtsfænglset. Så må vi se, hvad der sker videre i løbet af efterforskningen, siger John Christian Elden ifølge NRK

PET ændrer ikke på beredskabsniveauet i Danmark

Selvom de norske myndigheder kalder skyderiet i Oslo er en ekstrem islamistisk terrorhandling, ser de danske myndigheder ikke grund til at følge trop og hæve det danske trusselsniveau. 

Sådan skriver PET, der er kommet med en udtalelse efter nattens skyderi i Oslo.

- Terrortruslen mod Danmark er alvorlig, hvilket skyderiet i Oslo på nuværende tidspunkt ikke giver anledning til at ændre på. PET er i dialog med de norske myndigheder om hændelsen, står der. 

Politiets teknikere undersøger

Politiets teknikere arbejder fortsat i Rosenkrantz Gata i Oslo, hvor angrebet fandt sted lige efter klokken et natten til lørdag. Det fortæller Astrid Søndberg, TV 2s reporter i Oslo. 

Gaden er afspærret med polititape i begge ender, og bevæbnet politi afviser alle, der forsøger at passere afspærringen. Gennem dagen har et hvidt telt været rejst over den centrale del af gerningsstedet, men her er undersøgelserne afsluttet, og gaden er blevet rengjort.

Politiet ønsker ikke at oplyse, hvor længe teknikernes arbejde fortsætter, og hvornår afspærringen ophæves.  

Brugte uregistrerede våben

De to våben, som sigtede brugte under skyderiet, er uregistrerede våben. Det siger politiadvokat Børge Enoksen. 

Politiet ved ikke, hvem der har haft våbenen i hænderne før skyderiet, lyder det på pressemødet. Man forsøger at afdække det. 

NRK skriver, at gerningsmanden skulle have sat en taske fra sig på hjørnet af Rosenkrantz' Gade forud for skyderiet, og trukket våbene fra den. 

Pressemøde hos politet

Politiet mener fortsat, at der ikke er grund til at tro, at der er flere personer involveret i skyderiet. Det siger politimester Beate Gangås og politiadvokat Børge Enoksen på et pressemøde lørdag. 

Beate Gangås fortæller, at politiet efterforsker, om det er politisk motiveret vold eller en hadkriminalitet. 

Afhøret af sigtede er begyndt

Afhøret af den sigtede er gået i gang. Det oplyser vedkommendes forsvarsadvokat overfor NRK

Hans advokat fortæller, at han gennemgår en sundhedsundersøgelse. Sigtede er 42 år.

Alder på de døde

De døde er to mænd – en i 50'erne og en anden i 60'erne.

Det skriver VG, der citerer en pressemeddelelse fra Oslos politidistrikt, men politiet vil ikke beskrive personerne yderligere. 

Derudover skriver politiet, at de har beslaglagt to skydevåben – et håndvåben og et automatvåben. 

Det er kun den skyldige, der er ansvarlig

Det er et fælles ansvar at huske på, at det kun er dem, der står bag skyderiet, der er ansvarlige, lyder det fra statsministeren, der påtaler, at det ikke er det muslimske miljø, der er ansvarlig for skyderiet. 

- Lad os slå ring om hinanden og være det stærke fællesskab, vi kan være, siger Jonas Gahr Støre.

Vi står sammen

Trusselsniveauet er hævet, fordi "vi står i en uafklaret situation", siger Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, på pressemødet. 

- Vi ved ikke, hvad der drev gerningsmanden til at skyde mod uskyldige mennesker. Vi ved, at han tilhørte et islamistisk miljø, siger han. 

- Vi står sammen, og hele det norske fællesskab blev ramt af skyderiet i nat. 

Jonas Gahr Støre siger, at vi kæmper for lov til at elske den, man vil. 

Statsminister holder pressemøde

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, holder pressemøde om skyderiet netop nu. Følg med her og på TV 2 NEWS. 

"Kampen fortsætter, kampen fortsætter"

Her er mere end 1000 mennesker, siger TV 2s reporter, Astrid Søndberg, der står foran London Pub på Rosenkrantz' Gade i Oslo. 

De råber: "Kampen fortsætter, kampen fortsætter", og "we are here, we are queer, we won't disappear", fortæller hun. Hver gang, de råber, holder de blomster og regnbueflag oppe i luften. 

- Dem, jeg har talt med, siger, at de godt ved, at politiet har hævet trusselsniveauet, men det er ikke første gang, at de oplever at blive truet. Og det er heller ikke sidste gang, siger Astrid Søndberg. 

Det skal ikke betyde, at de bliver presset til ikke at være sig selv, fortæller nogle af de fremmødte.

Ekstrem islamisk terror

PST regner nattens skyderi for at være ekstrem islamistisk terror.

Det siger Roger Berg, chef for PST, den norske politiefterretningstjeneste, ifølge nyhedsbureauet Reuters på et pressemøde lørdag. 

Den formodede gerningsmand har været kendt af PST siden 2012 som radikaliseret islamtist, fortæller han også. 

På pressemødet siger PST-chefen også, at den formodede gerningsmand tidligere har en forhistorie med psykisk sygdom. 

Trusselsniveauet hæves

PST, den norske politiefterretningstjeneste, hæver trusselsniveauet efter skyderiet. 

Det siger PST-chefen Roger Berg på et pressemøde lørdag. 

 - Skyderiet i Oslo centrum natten til lørdag gør, at PST hæver terrortrusselsniveauet fra ordinær til ekstraordinær trusselssituation, siger han ifølge mediet VG.

Trusselsniveauet går nu fra niveau 3 til 5, som er det højeste niveau. 

Flere hundrede mennesker samlet ved gerningssted

TV 2s reporter på stedet, Astrid Søndberg, fortæller, at der er flere hundrede mennesker samlet ved gerningsstedet i Oslo. Og at folk lægger blomster i alle farver som symbol på regnbueflaget, som normalt pryder Priden. Hun foræller, at der er fyldt med mennesker, der skulle have været deltager i Priden – men også borgere, der vil vise deres respekt.

Flere er mødt op ved gerningsstedet: - Hele Oslo står sammen

Foran gerningsstedet i Oslo er der mødt flere mennesker op for at vise deres respekt til ofrene for nattens skyderi. Blandt dem er Lars Hægeland og Ingrid Simensen.

- Vi er her for at vise, at kærligheden altid sejrer. Det lyder som tomme ord og floskler – men det er vigtigt for os at vise, at vi er her. Vi tænker specielt på dem, der er bange, og som ikke tør gå ud. Men det er én mand, han skal ikke vinde. Hele Oslo står sammen, lyder det fra dem.

Video viser panikken efter skyderierne

I en video fra gerningstidspunktet natten til lørdag kan man se folk ramt af panik, der flygter fra skyderierne. Desuden kan man se anholdelsen af den formodede gerningsmand, som blandt andet blev tilbageholdt af civile.

Børn og voksne mødt op ved gerningssted

TV 2s reporter Astrid Søndberg er til stede ved gerningsstedet i Oslo. Hun fortæller, at der både er mødt børn og voksne op for at vise deres respekt til ofrene. Bag afspærringen ligger der knust glas efter gårsdagens skyderier. Hun fortæller desuden, at flere butikker i området forstat er prydet med Pride-flag, på trods af at dagens planlagte Pride-parade er aflyst efter skyderierne.