Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Torsdag begynder et EU-topmøde, hvor Ukraines status som kandidatland til EU-medlemskab er på dagsordenen. Rusland hævder at have kontrol over den vigtige by Sjevjerodonetsk, hvilket afvises dog af regionens guvernør.

Her får du seneste nyt om Ruslands invasion af Ukraine.

Von der Leyen: Stadig lang vej til EU for Ukraine og Moldova

EU-landenes stats- og regeringsledere bekræftede torsdag aften, at Ukraine og Moldova nu er EU-kandidatlande.

Der er dog stadig lang vej til, at landene kan blive medlemmer af EU. Det fastslår EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde i Bruxelles torsdag aften. 

- Landene skal gøre deres hjemmearbejde og gennemføre reformer. Men jeg er sikker på, at de vil gøre deres hjemmearbejde hurtigt, siger Ursula von der Leyen.

Det Hvide Hus: Sverige og Finland på dagsordenen ved NATO-topmøde i næste uge

Sverige og Finland vil være på dagsordenen ved et NATO-topmøde i Bruxelles i næste uge.

Det siger John Kirby, chefkoordinator for strategisk kommunikation i Det Nationale Sikkerhedsråd (NSC) i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ukraine slæber Rusland for menneskerettighedsdomstol

I det, der kaldes en symbolsk handling af Ukraine, anlægger landet nu sag mod Rusland ved den internationale menneskerettighedsdomstol, skriver The Guardian.

Det sker for at få stoppet "de massive og voldsomme overtrædelser af menneskerettighederne", hedder det blandt andet i den anmeldelse, det ukrainske justitsministerium har sendt til menneskerettighedsdomstolen.  

Macron: Stærkt signal til Rusland

Frankrigs præsident Emannuel Macron siger, at det sender et "meget stærkt signal" ti Rusland, at Ukraine og Moldova er blevet godkendt som kandidatlande til EU.

Det kriver nyhedsbureauet Reuters efter EU's stats- og regeringsledere torsdag har besluttet at godkende de to lande som kandidatlande til EU.

Zelenskyj: Historisk at Ukraine er kandidatland til EU

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder det unikt og historisk, at Ukraine har fået status som kandidatland til EU.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Zelenskyjs udmelding kommer, kort tid efter at EU's stats- og regeringschefer har godkendt Ukraine og Moldova som EU-kandidatlande.

EU godkender Ukraine og Moldova som EU-kandidatlande

EU's stats- og regeringsledere har på topmøde besluttet at godkende Ukraine og Moldova som EU-kandidatlande.

Det oplyser EU-præsident Charles Michel ifølge blandt andet det franske nyhedsbureau AFP.

Guvernør i Donetsk: 12 civile dræbt

Ifølge Ukraines guvernør i Donetsk er 12 civile blevet dræbt i regionen.

- 23. juni har russerne dræbt seks civile i Donetsk, tre i Pryshib, to i Avidivka og én i Chasiv Yar. Fem blev kvæstet i dag, skriver guvernøren ifølge The Guardian i en kort aften-opdatering på Telegram.

Ukraines præsident: Rusland vil ødelægge hele Donbas

Rusland er ude på at ødelægge Donbas-regionen.

Det siger Ukraines præsident,Volodymyr Zelenskyj, ifølge BBC.

- Der har været massive angreb fra luften og med artelleri i Donbas. Besættelsesmagtens mål er uforandret. De vil ødelæge hele Donbas skridt for skridt, sagde Zelenskyj i sin daglige videoopdatering, skriver BBC.

USA regner med at sende yderligere militær støtte for milliardbeløb til Ukraine

USA regner med at sende militær hjælp for 450 millioner dollars (3,190 milliarder kroner, red.) til Ukraine.

Det drejer sig blandt andet om mere af det efterspurgte missilsystem HIMARS.

Det siger kilder fra de amerikanske myndigheder til nyhedsbureauerne Reuters og Associated Press (AP).

Rusland hævder at have dræbt mindst 650 soldater på et døgn

Det russiske forsvarsministerium hævder, at Rusland har dræbt 650 ukrainske soldater i det seneste døgn, siger ministeriet i en daglig briefing ifølge The Guardian.

Rusland hævder også at have ødelagt 49 tanks med brændstof til udstyr til de væbnede styrker i Ukraine.

Storbrande i Rusland hærger 900.000 hektar

Storbrande i Rusland har i alt ramt et omårde på 900.000 hektar, og det er mere end på samme tid sidste år.

Det oplyser de russiske miljømyndigheder ifølge nyhedsbureauet Interfax.

I alt er 6000 brande brudt ud siden brandsæsonen startede. Det er andet år i træk, at Rusland rammes af kraftige brande. Høje temperaturer og små mængder regn menes at være årsagen.

Melbourne vil bruge karantænecenter til flygtninge fra Ukraine

Bystyret i den australske by Melbourne overvejer at bruge et karantænecenter til hundreder af flygtninge fra Ukraine og Afghanistan, skriver The Guardian.

Centret blev egentlig bygget til rejsende, der kom til Australien uden at være vaccineret mod coronavirus, men efter at Australien har ophævet kravet om syv dages karantæne, overvejer man nu at bruge det tomme center med 500 senge til flygtningene.

Ukraines hær: Havneby i Ukraine ramt af tre krydsermissiler

Tre krydsermssiler har torsdag ramt havnebyen Mykolaiv i det sydlige Ukraine, siger den ukrainske hær ifølge The Guardian.

De væbnede styrker i Ukraine oplyser desuden, at luftforsvar har skudt yderlige to missiler ned i nærheden af Odesa i det sydlige Ukraine.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger den ukrainske hær, at en civl er blevet såret, men det er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Nike lukker permanent i Rusland

Den amerikanske sportsgigant Nike lukker nu alle sine forretninger i Rusland på permanent basis. Det oplyser blandt andet det norske nyhedsbureau NTB torsdag.

Desuden vil Nike-appen og nethandel ikke længere være tilgængelig i Rusland.

I begyndelsen af marts lukkede Nike midlertidigt flere forretninger i Rusland, og firmaet droppede desuden en sponsoraftale med den russiske fodboldklub Spartak Moskva.

Mette Frederiksen: Ukraines kandidatstatus sender klart signal til Putin

Det er et meget stærkt signal til Rusland og til hele det ukrainske folk, at EU's stats- og regeringschefer torsdag ventes at give Ukraine status som kandidat til EU-medlemskab.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i Bruxelles, hvor hun er ankommet til EU-topmøde.

- I den nuværende situation sender vi et meget klart signal til Putin (Vladimir Putin, Ruslands præsident, red.) om, at Rusland ikke har nogen indflydelse på, hvilken retning Europa skal bevæge sig i, siger hun.

Unesco: 152 ukrainske kulturarvssteder er ødelagt af krig

FN-eksperter har bekræftet, at 152 kulturarvssteder i Ukraine er blevet helt eller delvist ødelagt i krigen. Det oplyser FN's Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur, Unesco.

De beskadigede steder omfatter blandt andet museer, kirker, historiske bygninger, monumenter og biblioteker.

- Disse gentagne angreb på steder med kulturel betydning må stoppe. Kulturarv – i alle sine former – må ikke være mål for angreb under nogen omstændigheder, siger Unesco-generaldirektør Audrey Azoulay i en pressemeddelelse.

Efter Anden Verdenskrig underskrev en række stater – herunder Ukraine og Rusland – Haag-konventionen. Den forpligter til at beskytte kulturarv i tilfælde af krig.

Ukraine har modtaget efterspurgt og avanceret amerikansk våben

Efter længere tids træning af Ukrainske soldater har Ukraines militær nu modtaget det amerikanske HIMARS-missilsystem. Det skriver landets forsvarsminister, Oleksij Reznikov, på Twitter. 

Her takker han sin amerikanske ditto, Lloyd Austin, og sender en advarsel til de russiske soldater.

- Sommeren bliver varm for russiske besættere. Og den sidste for nogle af dem.

Fra Ukraines side har man i lang tid efterspurgt mere avancerede og tunge våben fra Vesten, da Rusland har bedre og mere avancerede våben til rådighed.

Det såkaldte HIMARS-system (High Mobility Artillery Rocket System) kan affyre præcisionsmissiler på op til 72 kilometers afstand, og de ukrainske enheder har gennemgået tre ugers oplæring i Tyskland, før det kunne tages i brug. 

Tre krydsermissiler rammer havnebyen Mykolajiv

Tre krydsermissiler ramte Ukraines sydlige havneby Mykolajiv i dag. Det skriver Reuters, der citerer en erklæring fra de ukrainske væbnede styrker.

Samtidig har det ukrainske luftforsvar skudt yderligere to missiler ned nær den sydlige by Odesa, skriver Reuters. Odesa og Mykolajiv er de to sidste større byer ved sorthavskysten, som Ukraine stadig har kontrol over. Ved sidstnævnte har ukrainske tropper de seneste uger haft held med at skubbe frontlinjen væk fra byen, som tidligere var ramt af kampe tæt på centrum.  

Ukraine under stigende pres i øst – bruger gummibåde til transport

Russiske styrker rykker fortsat frem mod Lysytjansk. Sådan lyder det i en daglig efterretningsopdatering fra det britiske forsvarsministerium på Twitter. 

Derved bliver der sat yderligere pres på den ukrainske lomme, der fortsat holder stand i Sjevjerodonetsk, der som by hænger sammen med Lysytjansk kun opdelt af en flod. Ifølge de britiske efterretninger har de russiske tropper skubbet frontlinjen fem kilometer frem de seneste dage. 

Ukrainske soldater kæmper videre i Sjevjerodonetsks industriområde, og nye billeder viser, hvordan gummibåde bliver brugt til at transportere mandskab og materiel ind til byen. 

Lysytjansk-Sjevjerodonetsk er det sidste væsentlige område, Rusland endnu ikke har kontrol over i Luhansk-regionen. 

Selvsikker EU-præsident før topmøde om Ukraine

EU-præsident Charles Michel føler sig sikker på, at stats- og regeringschefer for de 27 medlemslande vil indstille både Ukraine og Moldova som kandidatlande, der er trinnet før en formel optagelsesproces.

Kommentaren falder forud for dagens topmøde, der strækker sig til og med i morgen. Her er det altoverskyggende emne for topmødet Ukraines fremtidige forhold til EU.

Fredag anbefalede EU-Kommissionen, at medlemslandene indstiller Ukraine samt Moldova som kandidater til et EU-medlemskab.

Selv hvis Ukraine opnår status som kandidatland, kan der ifølge eksperter gå årtier, før at landet indlemmes i unionen.