Politik

Inger Støjberg stifter nyt parti – følg det hele her

Livebloggen opdateres ikke længere

Hvad skete der? Torsdag stillede Inger Støjberg op til interview med TV 2, efter at hun offentliggjorde, at hun starter et nyt parti ved navn Danmarksdemokraterne. 

Hvorfor er det vigtigt? I månedsvis er der blevet spekuleret i, hvad den tidligere Venstre-ministers fremtid byder på. 

Støjberg har allerede knap 11.000 igangsatte vælgererklæringer

Det er blot få timer siden, at Inger Støjberg har meddelt, at hun vil starte et nyt parti.

Og hun har angiveligt fået en god start med at indsamle vælgererklæringer, selvom der er delvist nedbrud i it-systemet NemID.

Ifølge Indenrigsministeriet har hun 10.874 igangsatte vælgererklæringer.

- Der er stadig et stykke vej op til de 20, men det er gået hurtigere og bedre, end jeg havde turde håbe på, til trods for at der har været nedbrud, siger hun til TV 2 NEWS.

Flere ventes at falde fra, når de har afgivet en erklæring, og derfor skal hun samle et stykke mere end 20.182, som det kræves for at blive opstillingsberettiget.

Danmarksdemokraterne var "næppe" blevet til noget uden fodlænke, siger Støjberg

Inger Støjberg har for nyligt afsonet en straf på 60 dage i fodlænke, efter at en rigsret slog fast, at hun overtrådte ministeransvarlighedsloven i 2016.

Her besluttede hun i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions, at ingen mindreårige (15-17 år) måtte indkvarteres sammen med en ægtefælle eller samlever på danske asylcentre, og fastholdt ordningen

- Der er jo nogle ting, der tydeligvis skulle være gjort anderledes. Ellers havde rigsretten vel ikke dømt mig. Men når det er sagt, mener jeg jo stadig, at man har en forpligtigelse til at gribe ind, hvis der er nogle piger, der er i risiko for at bliver udsat for et overgreb, siger hun.  

Så hvis du igen kommer i en situation, hvor du mener, at målet er ædelt, vil du igen være klar til at bryde loven?

- Jeg kender ikke nogen, der synes, at man skal bryde loven. Men lad det dermed også være sagt, at jeg også mener, at man har en forpligtelsen til at gribe ind, når der er piger, der kan være udsat for et overgreb.

Hun understreger, at hun har taget sin straf ”med oprejst pande” og er ”videre i sit liv”.

- Så har jeg haft 60 dage til at sidde og spekulere på det. Og Danmarksdemokraterne var nok næppe blevet til noget, hvis ikke jeg havde siddet derhjemme og spekuleret over tingene

Anbefalede et ja, men stemte selv nej: - Det var ikke mit fineste tidspunkt

I 2015 anbefalede Inger Støjberg vælgerne at stemme ja til, at Danmark burde ophæve det danske EU-retsforbehold. Samtidig kaldte hun nejsidens argumenter for ”falske og uhæderlige”.

Men efterfølgende indrømmede Inger Støjberg selv, at hun personligt stemte nej.

Hvor falsk og uhæderlig synes du selv, at du var dengang?

- Det, synes jeg ikke, var mit fineste tidspunkt i politik. Men jeg tror, at alle, der har været med i et parti, og når man har været politisk ordfører, nogle gange bliver bedt om at gøre nogle ting, man ikke er helt pjattet med, forklarer Inger Støjberg.

Så du snød i virkeligheden befolkningen?

- Enten har jeg været meget partiloyal der, og ellers kan du sige, at jeg ikke sagde, hvad jeg egentlig selv stod for. Og jeg vælger så at sige det første.

Støjberg erkender eget ansvar for lægemangel i provinsen

En af Inger Støjbergs mærkesager er, at der skal være ordentlig lægedækning i hele landet

- Det er et helt reelt problem. Jeg har faktisk selv stået uden en praktiserende læge i en periode, siger hun.

Støjberg erkender dog også, at hun som tidligere minister selv har en del af ansvaret.

Hvor troværdigt er det så, at du står i dag og siger, at der skal laves noget fundamentalt om i de ting, du selv har været med til at beslutte?

- Det kan godt nogle gange vise sig, at tingene ikke fungere fuldstændig efter hensigten. Og der tror jeg, vi må være ærlige og sige, at det er ikke alting der har fungeret lige godt.

Skal ikke ses som et modspil til Venstre

Inger Støjberg har selv tidligere defineret sig som ”venstremand”. Da TV 2 i dag spørger hende, om hun stadig er det, svarer hun med et smil, at hun er Danmarksdemokrat.

- Det her skal ikke ses som værende et modspil til venstre. Tværtimod håber jeg, at vi kan få et rigtig godt samarbejde, for der er rigtig mange ting, vi vil se ens på, uddyber hun. 

- Jeg kan stort set ikke kigge på en eneste skat, jeg ikke synes, bør sænkes

Inger Støjberg vil gerne sænke de fleste skatter, hvis der er penge i det.

-Jeg kan ikke kigge på en eneste skat stort set, jeg ikke synes, der bør sænkes, men det skal finansieres. Og det er klart, at der er nogle områder, jeg vil prioritere højere end andre.

Blandt andet understreger Inger Støjberg, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Men hun vil ikke sætte sig imod, at man sænker topskatten.

Man bør kunne kigge på "fedt" i det offentlige, siger Inger Støjberg

Ifølge Inger Støjberg skal Danmarks økonomi ”selvfølgelig” følge med, at der kommer flere ældre og børn.

- Men man må så også bare sige, at der er et fedtlag i det offentlige, man kunne kigge på. Og der er ingen tvivl om, at når det kommer til sådan noget som ydelser, er det den helt forkerte vej at gøre det mindre attraktivt at arbejde, siger hun.

Blandt andet peger Inger Støjberg på, at ”mange udlændinge ikke er i arbejde”, og der mener hun, at de offentlige ydelser spiller en meget stor rolle.

Danmarksdemokraterne kommer til at søge indflydelse, siger Inger Støjberg

Inger Støjberg interviewes nu af TV 2s journalist Morten Nielsen.

Han starter med at spørge ind til, hvad det er for et slags parti, Danmarksdemokraterne er.

Til det gentager den nyslåede partileder, at Danmarksdemokarterne ikke kommer til at bilve et protestparti.

- Det er et borgerligt parti, og det er jo dermed også et parti, der kommer til at pege på en borgerlig statsminister. Men det er også et parti, der kommer til at søge indflydelse, og som gerne vil med i forhandlinger og også gerne forlig selvfølgelig, siger hun.

Om få minutter stiller Inger Støjberg op til interview

Inger Støjberg stiller om få minutter op til interview med TV 2. Det foregår på Hvidsten Kro i Spentrup lidt nord for Randers.

Du kan følge interviewet her i livebloggen eller på TV 2 NEWS.

Minister langer ud efter Støjberg

Danmarksdemokraterne vil have særligt fokus på Danmark uden for København. 

- Jeg må bare sige, at nogle af de ting, som man diskuterer på Christiansborg og omegn, synes jeg simpelthen ikke, er noget, der vedrører mig og mange af os, siger Inger Støjberg til Skive Folkeblad. 

Den udmelding har indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) dog ikke meget tilovers for. 

- Støjberg er en af de politikere, der bærer det største ansvar for centraliseringen af Danmark. Hun var central folketingsmedlem og minister i Venstre i de år, hvor centraliseringen gik hurtigst, skriver han på Twitter. 

Hvad vil Danmarksdemokraterne?

TV 2 har samlet et overblik over det, vi indtil videre ved om Danmarksdemokraternes politik. 

Den byder blandt andet på en fredning af Arne-pensionen og skattelettelser. Læs med herunder. 

Bent Bøgsted klar til at gå ind i Danmarksdemokraterne

Tdiligere DF-folketingsmedlem Bent Bøgsted er klar til at træde ind i Danmarksdemokaterne, fortæller han til TV 2. 

- Jeg er ret sikker på, at når vi får talt om det, så kommer vi til en god forståelse i det nye parti. 

Han har dog ikke hørt fra Inger Støjberg endnu, men er ikke selv i tvivl om, at hun vil tage imod hans hjælp. 

- Det ville overraske mig rigtig meget, hvis hun ikke var interesseret, lyder det. 

Bent Bøgsted har tidligere meddelt, at han ikke stiller op til Folketinget ved næste valg. Det holder han fast i, siger han. Dog vil Bent Bøgsted gerne være medlem af partiet og hjælpe på sidelinjen med at bygge det op. 

DF-afhopper undrer sig over, at Støjberg ikke har taget kontakt

Den tidligere sundhedsordfører for DF og nu løsgænger, Liselott Blixt, er bestemt ikke afvisende overfor, at hun vil melde sig ind i Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. 

- Indtil videre ser det positivt ud, men jeg mangler at vide noget mere. Blandt andet hvad hun mener på sundhedsområdet, som jeg brænder for, siger hun til TV 2. 

Har du slet ikke talt med Inger Støjberg? 

- Nej, overhovedet ikke. Og det undrer mig da egentlig også lidt, fordi vi er jo flere, der har givet udtryk for, at vi var interesseret i projektet, siger hun. 

Liselott Blixt har sammen med en række andre DF-afhoppere dannet det politiske fællesskab Gæs og Gaser på Christiansborg. Flere af dem, herunder Hans Kristian Skibby og Karina Adsbøl, har udtrykt interesse for Støjbergs nye parti. 

Messerschmidt: Gammel vin på nye flasker

DF-formand Morten Messerschmidt kalder det "rigtig dejligt", at der nu kommer en officiel melding fra Inger Støjberg. 

Han er dog ikke specielt imponeret over det politiske indhold, der indtil videre er blevet meldt ud. 

- Det er jo kendte mærkesager. Jeg vil næsten gå så vidt som at kalde det gammel vin på nye flasker, siger han til TV 2. 

Frygter du, at nogle af dine partimedlemmer vil forlade DF til fordel for Danmarksdemokraterne? 

- Det er slet ikke der, jeg er er. Det tænker jeg ikke på. Jeg glæder mig hver gang, en politiker melder sig under solen og vil have en stram udlændingepolitik. 

Lyn-analyse

Inger Støjberg kaster virkelig en håndgranat ind i det borgerlige Danmark. Det helt store spørgsmål bliver, hvem hun vil snuppe stemmer fra. 

Mange vil nok sige, at det primært er Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, men Inger Støjberg gør meget ud af at sige, at det ikke er et protestparti. Jeg læser det helt tydeligt som, at hun også har udset sig vælgere fra Venstre og de konservative også. 

Hvor mange kan hun så få fat i, og hvad vil det betyde for det borgerlige samarbejde? Det betragter jeg som meget uforudsigeligt og oppe i luften.

Tidligere DF'er har allerede underskrevet vælgererklæring

Endnu et tidligere DF-medlem, der nu er løsgænger, Lise Bech, er så begejstret for Inger Støjbergs nye parti, at hun allerede har underskrevet vælgererklæringen. Det fortæller hun til TV 2. 

Kunne du forestille dig at stille op for Danmarksdemokraterne ved næste folketingsvalg?

- Ja, hvis jeg stiller op. Jeg har jo fået henvendelser fra andre partier, da jeg forlod DF, som jeg ikke kunne se mig selv i. Så hvis jeg skulle ende med at stille op, bliver det for Danmarksdemokraterne, siger hun. 

Ikke et nyt Dansk Folkeparti

Inger Støjberg har tidligere erklæret sig selv en "Venstre-kvinde helt ind til benet". Hans Kristian Skibby har selv en fortid i Dansk Folkeparti. Men han kan stadig se sig selv i den tidligere Venstre-ministers nye parti. 

- Når folk mødes i nye partier, så er der nogen, der bevæger sig lidt rent politisk, og det vil jeg også komme til at gøre, siger han og tilføjer:

- Det er ikke, fordi vi laver et nyt Dansk Folkeparti. Det her er et nyt parti, der også vil kunne appellere til folk fra andre borligere partier, også socialdemokraterne, og så er kunsten at gøre de ting, som vælgerne kan spejle sig i. 

Endnu en tidligere DF'er støtter partiet

Tidligere DF-medlem og nu løsgænger Hans Kristian Skibby er begejstret for stiftelsen af Inger Støjbergs nye parti. Det fortæller han til TV 2. 

Kommer du til at melde dig ind i partiet?

- Det gør jeg nok med ret stor sandsynlighed, siger han og fortsætter:

- Hun er den, jeg har alllermest tillid til i Danmark som politiker, og derfor giver det jo god mening, at man støtter op om sådan et parti. 

Han understreger dog, at partiet først skal stiftes, før han kan melde sig ind. Nu skal der i stedet forkuseres på at indsamle de 20.182 vælgererklæringer, der skal til for at kunne stille op ved næste folketingsvalg.

Kommer du til at opstille for partiet Danmarksdemokraterne ved næste folketingsvalg?

- Det har jeg bestemt ikke noget imod. Jeg tror på, at det er en del af fremtiden, men lad os nu lige se, siger Hans Kristian Skibby. 

Tre tidligere DF-profiler støtter Støjbergs nye parti

Flere løsgængere i Folketinget og tidligere medlemmer af DF er klar med deres støtte til Inger Støjberg. 

Både Bent Bøgsted, Liselott Blixt og Karina Adsbøll oplyser til TV 2, at de vil skrive under på en vælgererklæring. 

- Jeg støtter bestemt Inger, siger Karina Adsbøll. 

Om de melder sig ind i partiet, vides endnu ikke. 

Fokus på Danmark uden for København

Inger Støjberg fortæller til Skive Folkeblad, at hun vil have særligt fokus på Danmark uden for København, blandt andet på sundhedsområdet og i forhold til virksomheders vilkår.

Dermed skal det handle om mere end hård udlændingepolitik, som hun ellers markerer sig på.

- Borgerlig snusfornuft bliver omdrejningspunktet for det nye parti. Og Danmarksdemokraterne er ikke et protestparti. Tværtimod. Og hvis vi vælges ind i Folketinget, vil vi indgå i forhandlinger og forlig, siger hun.