Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Rusland har simuleret missilangreb mod Estland og truet Litauen med "ikke-diplomatiske" konsevkenser for at blokere vejen til den russiske eksklave Kaliningrad.

Her får du seneste nyt om Ruslands invasion af Ukraine.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Zelenskyj: Rusland vil ødelægge hele Donbas

Rusland ramte onsdag havnebyen Mykolaiv med syv missiler. Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i sin daglige tale til Ukrainerne.

- Heldigvis blev ingen dræbt. Fem blev såret, siger han.

Ifølge præsidenten blev Kharkiv-regionen også angrebet, ligesom der var angreb på grænserne til regionerne Tjernihiv og Sumy.

- I Donbas-regionen er der massive luft- og artilleriangreb. Målet for besættelsesmagten forbliver det samme - de ønsker at ødelægge hele Donbas et skridt ad gangen, siger Zelenskyj.

USA skubber på for snarlig NATO-afklaring

USA ser optimistisk på, at der snart kommer en positiv løsning på udfordringerne i forhold til Tyrkiet og dets modstand mod optagelse af Sverige og Finland i NATO.

Det siger det amerikanske indenrigsministeriums topdiplomat i Europa, Karen Donfried, ifølge Reuters.

I en tale siger hun, at USA "absolut skubber på" for at få alle parter overens inden næste uges NATO-topmøde i Madrid.

Moskva omdøber plads foran amerikansk ambassade

- USA's ambassade i Rusland har en ny officiel adresse.

Sådan skriver Moskvas rådhus ifølge Moscow Times i en pressemeddelse, efter at byen har navngivet en førhen navnløs plads foran indgangen til den amerikanske ambassade.

Området har fået navnet 'Folkerepublikken Donetsks Plads' efter den udbryderregion i Ukraine, hvis selvstændighed Rusland – og kun Rusland – har anerkendt.

Ifølge rådhuset er det nye navn fundet i en afstemning blandt små 280.000 af byens borgere.

Den amerikanske ambassade har hidtil haft adresse på Bolsjoj Devjatinskij Gade 8, og den adresse fremgår stadig af ambassadens hjemmeside.

Storbritannien støtter litauisk blokade

Den britiske udenrigsminister, Liz Tuss, har udtrykt sin "fulde støtte" til Lituauen, der blokerer for russisk transport af varer gennem Litauen til eksklaven Kaliningrad.

- Vi må forblive stærke over for Ruslands aggression og udfordre disse ubegrundede trusler, skriver hun på Twitter. 

Senest har Rusland truet Litauen med en reaktion, der ikke vil være "diplomatisk", men "praktisk".

Scholz lover at forsætte støtten

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, lover at fortsætte støtten til Ukraine. Det sker i en tale i Forbundsdagen forud for en række topmøder i regi af EU, G7 og NATO.

- Det er vigtigt, at vi holder hårdt fast med sanktioner og internationalt koordinerede våbenleveringer og økonomisk støtte til Ukraine. Helt indtil Putin endelig anerkender sin enorme fejltagelse, siger Olaf Scholz ifølge Reuters.

Tyskland og kansleren har fået meget kritik for håndteringen af krigen i Ukraine, men ifølge Olaf Scholz påtager Tyskland sig et "meget særligt ansvar" under " Europas største sikkerhedskrise i årtier".

USA advarer Rusland: - Angrib Litauen, og vi vil forsvare dem

Efter at Rusland truede Litauen med "ikkediplomatiske" konsekvenser for at indføre en blokade mod den russiske eksklave Kaliningrad, kommer USA nu med en advarsel til russerne.

- Litauen er medlem af NATO-alliancen. Vi står fast ved de forpligtelser, der er i NATO. Det indebærer selvfølgelig også artikel 5, lyder det fra en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

Artikel 5 er NATO's musketered, der forpligter alle medlemslande til at forsvare hinanden, hvis de bliver angrebet. 

Tyrkisk fragtskib henter korn i besat havneby

Et tyrkisk fragtskib har onsdag forladt havnen i den ukrainske havneby Mariupol. Det sker, efter at Tyrkiet har ført forhandlinger med Rusland om korneksport fra Ukrane. Det oplyser den tyrkiske regering ifølge AFP.

Kendt ukrainsk fotograf blev henrettet, konkluderer undersøgelse

Den ukrainske fotograf Maks Levin blev 13. marts stoppet af russiske stoldater i en skov, hvor han blev tortureret, afhørt og henrettet.

Det konkluderer organisationen Journalister Uden Grænser efter at have undersøgt hans dødsfald. 

Hans arbejde er kendt fra store medier og organisationer som Reuters, Wall Street Journal, Time, OSCE, FN og Unicef. 

Journalister Uden Grænser beskriver desuden, hvordan de fandt miner og fælder i det område, hvor han blev dræbt. Det besværliggjorde deres undersøgelse, men med hjælp fra ukrainsk militær lykkedes det deres to efterforskere at undersøge det lille skovområde, hvor Maks Levin blev dræbt. 

Stort russisk olieraffinaderi i brand efter muligt droneangreb

Et af det sydlige Ruslands største olieraffinaderier står i flammer. Det skriver flere medier, herunder The Moscow Times. Ifølge mediet er der tale om et muligt droneangreb. 

Rusland truer Litauen med "ikkediplomatiske" konsekvenser

Det russiske forsvarsministerium siger ifølge Reuters, at Litauen kan forvente konsekvenser for at blokere for transport af gods mellem Rusland og den russiske eksklave i Baltikum, Kaliningrad. 

Talsmanden Maria Zakharova siger, at der ikke kun vil være tale om diplomatiske konsekvenser, men forklarer ikke, hvad der menes. 

- Vores svar vil ikke være diplomatisk. Det vil være praktisk, siger hun. 

Rusland simulerer missilangreb mod Estland

Rusland simulerer missilangreb mod Estland, og det er en trussel mod NATO's sikkerhed. Det siger det estiske forsvarsministerium ifølge Bloomberg

Missilsimulationen kommer, dagen efter at en russisk grænsepatrulje fløj en helikopter indover grænsen til Estland, hvor den befandt sig i to minutter uden at svare på henvendelser fra estisk militær.

Rusland har de seneste dage skærpet retorikken mod de baltiske lande, efter at Litauen indførte en blokade mod den russiske eksklave Kaliningrad. 

'Slagteren fra Syrien' rygtes fyret af Putin

Det var hans brutale og nådesløse strategi i Syrien, der gav den russiske general Aleksandr Dvornikov øgenavnet 'Slagteren fra Syrien'. Derfor skabte det også frygt for stigende brutalitet i Ukraine, da han i begyndelsen af april blev sat i spidsen fra den russiske invasion.

Men to en halv måned senere rygtes han fyret af Ruslands præsident, Vladimir Putin, der skulle være rasende over det manglende sejrsresultat i Ukraine. Det skriver tænketanken Institute for the Study of War.

Fyringen skulle desuden skyldes, at 'Slagteren fra Syrien' drikker for meget, og at de russiske soldater ikke respekterede ham, lyder rygterne ifølge tænketanken. 

Separatistrepublik har mistet halvdelen af sine tropper

Sidste uge anerkendte den russiskstøttede, selverklærede folkerepublik Donetsk, at den havde lidt tab på 2128 dræbte soldater og 8897 sårede. Ifølge Storbritanniens militærefterretningstjeneste har Folkerepublikken Donetsk dermed mistet halvdelen af sine styrker. 

Rusland vil sende massive forstærkninger til frontlinjen, vurderer efterretningstjeneste

Den britiske militærefterretningstjeneste vurderer i sin daglige opdatering, at Rusland er ved at forberede en massiv forstærkning af sine tropper ved frontlinjen i Donbas-regionen. Det drejer sig om soldater fra den russiske reserve. Rusland har omkring to millioner soldater i reserven.  

Zelenskyj gentager opfordring til EU om nye sanktioner

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer endnu en gang EU til at indføre nye sanktioner mod Ruslands regering.

Det skal ske så hurtigt som muligt, siger han.

Der vil i så fald være tale om en syvende sanktionspakke.

- Jeg har i alle forhandlinger slået fast, at en syvende EU-sanktionspakke er nødvendig så hurtigt som muligt. Rusland skal presses på grund af sin aggresive antieuropæiske politik, lyder det fra Zelenskyj.

Amerikansk nazi-jæger skal undersøge krigsforbrydelser i Ukraine

Det bliver Eli Rosenbaum, der i USA især er kendt for at have opsporet flere end 100 nazister, der skal stå i spidsen for lede undersøgelserne af krigsforbrydelser i Ukraine.

Det fortalte den amerikanske justitsminister, Merrick Garland, da han uanmeldt besøgte Ukraine tirsdag, skriver CNN.

Enhver, der har begået krigsforbrydelser i Ukraine skal identificeres og retsforfølges, sagde Merrick Garland i forbindelse med besøget.

- Der er intet gemmested for krigsforbrydere. Det amerikanske justitsministerium vil stille dem, der begår krigsforbrydelser og andre grusomheder i Ukraine, til ansvar, sagde han.

- Gennem samarbejde med nationale og internationale partnere vil Justitsministeriet sørge for at holde enhver person ansvarlig, der har begået ​​krigsforbrydelser, tortur og andre alvorlige krænkelser under den uprovokerede konflikt i Ukraine, sagde han videre.

Eli Rosenbaum har tjent i det amerikanske justitsministerium i 36 år.