Nyheder

Uffe Ellemann-Jensen er død - følg reaktionerne her

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen er død efter længere tids sygdom. Han blev 80 år. 

Følg reaktionerne her.

Poul Erik Skammelsen: Blev skældt ud for at filme Ellemann nede fra

Studievært Poul Erik Skammelsen var i mange år vært på programmet "Ellemann og Lykketoft" på TV 2 News, og har også som korrespondent iagttaget Uffe Ellemann-Jensen i forskellige sammenhænge.

Han husker især en episode, hvor Uffe Ellemann-Jensen blev stiktosset over, at han i forbindelse med et tv-indslag filmede ham nede fra. 

- Vi ville ikke have et alt for sort billede, hvor man kunne se baggrunden, så derfor sagde kameramanden, Peter, til mig: "Har du noget imod, at jeg laver billedet nede fra"?.

Men det faldt ikke i god jord hos Uffe Elleman-Jensen, da man i den tid opfattede den kameravinkel som en slags "skurkebilleder".

- Så kigger han på kameraet og siger: "Du skal ikke filme mig nedefra", fortæller Poul Erik Skammelsen og tilføjer, at de har snakket om det efterfølgende og han ikke bærer nag.

Et par år efter modtog Poul Erik-Skammelsen et brev fra Ellemann, efter han havde lavet et program, hvor han løb efter en tidligere KGB-general. Det havde åbenbart begejstret ham, så han fik et kort fra ham indledt med ordene: Kære Tintin.

Marianne Jelved: Et forbillede for mange politikere

Marianne Jelved, tidligere formand for Det Radikale Venstre, husker Uffe Ellemann-Jensen som et forbillede for mange politikere - også selvom de ikke var medlem af Venstre.

- Han var karismatisk og han var fantastisk til at få ting til at ske omkring sig. Alene den måde han befriede de baltiske lande og tog dem under sin baltiske kappe, var en begivenhed, som kræver sin mand, sige hun.

Hans betydning står klarere end nogensinde, skriver Mette Frederiksen

Statsministeriet har offentliggjort et mindeord fra Mette Frederiksen (S) om Uffe Ellemann-Jensen.

Hun kalder Uffe Ellemann-Jensen en skarp politiker med en stor personlighed, der respræsenterede Danmark dygtigt under Den Kolde Krig.

- Han så tidligt behovet og havde evnerne til at knytte de baltiske lande tættere på Europa.

- Nu hvor krigen er tilbage på det europæiske kontinent, synes han stemme for et stærkt, sikkert og demokratisk Europa at stå klarere end nogensinde.

Læs hele statsministerens mindeord herunder.

Haarder: Han var vores første rigtige tv-politiker

Uffe Ellemann-Jensen forandrede Venstre fra et ret lille parti til et meget stort parti, husker Bertel Haarder.

Han kunne begejstre, han var sig selv og gjorde ikke alt muligt for at ”tækkes offentligheden”.

- Han havde ingen spindoktorer, det behøvede han ikke. Han var sin egen spindoktor, og derfor kunne man kende ham i landskabet. Han var ikke udspekuleret, og det kunne man mærke.

- Han var i virkeligheden vores første rigtige tv-politiker. Han kunne det medie, siger Bertel Haarder.

Pia Olsen Dyhr fyrede Ellemann på hans fødselsdag

SF-formand Pia Olsen Dyhr skriver, at "et af de helt store træer i skoven er faldet". Hun husker, at Uffe Ellemann-Jensen altid var klar med en frisk replik.

- Selv da jeg fyrede ham som eksportambassadør på hans 70-års fødselsdag. Han har altid været generøs og ordentlig over for mig - jeg vil savne ham, skriver den tidligere handels- og investeringsminister.

Mange børn i Baltikum fik navnet Uffe, husker Holger K. Nielsen

Som udenrigsminister tog Uffe Ellemann-Jensen initiativ til, at Danmark fik en meget offensiv politik i Baltikum.

De baltiske lande var en uomgængelig del af Uffe Ellemann-Jensens minde, siger Holger K. Nielsen til TV 2.

- Det var sådan, at mange børn (i Baltikum, red.) fik navnet Uffe. Han var kolossalt populær deroppe, næsten kult, husker Holger K. Nielsen.

- Og det var helt fortjent. Han var en meget, meget fremtrædende politiker i forhold til at forsvare de baltiske landes interesser.

ALDE: - Han var instrumental i Europas genforening

Det liberale europæiske parti, ALDE, kalder Ellemann ”en af de største europæere i dansk politik” og ”en stor statsmand og visionær.”

- Han var instrumental i Europas genforening og i udviklingen af vores liberale demokratier, skriver partiet på Twitter.

Uffe Ellemann-Jensen var formand for ALDE, dengang European Liberals Party, fra 1995 til 2000.

- Han var klippefast i sin støtte til Ukraines frihed

Uffe Ellemann-Jensen var aktiv i den politiske debat til det sidste. Efter krigen i Ukraine brød ud, blev han protektor for Den Danske Ukraine komité, som indtil nu har samlet 50 millioner kroner ind til våben og sikkerhedsudstyr til Ukraines kamp mod Rusland.

En stor mand er faldet, skriver Den danske Ukraine komité på Twitter.

Lettisk udenrigsminister: Ellemann er en ven af Letland

Letlands udenrigsminister kalder det trist nyt, at Uffe Ellemann-Jensen er død.

- Han var en sand europæer og en god ven af Letland, og han gjorde en stor del for at vi kom med i EU og NATO, skriver han.

Under Uffe Ellemann-Jensens ledelse i Udenrigsministeriet genoptog Danmark 24. august 1991 som det første land i verden de diplomatiske forbindelser til de tre baltiske lande, herunder Letland.

Pape: - En af de absolut største

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, skriver, at hans tanker går til Uffe Ellemann-Jensens familie.

- Uffe Ellemann-Jensen var en af de absolut største, og han vil blive husket sådan. Resultatorienteriet, karismatisk, samarbejdende.

- Æret være Uffes minde, afslutter den konservative leder.

Mogens Lykketoft har mistet en samtalepartner

I mange år stod Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann-Jensen på hver deres side af Christiansborgs blokke. Men Lykketoft kom til at holde meget af Ellemann, siger han til TV 2.

- Det er meget, meget trist at miste ham også som samtalepartner. Uffe var en vældig personlighed.

Uffe Ellemann var en munter og slagfærdig kollega, og han kunne altid komme med en forløsende bemærkning selv under de mest ophedede politiske debatter, husker Lykketoft.

- Han var for mig et eksempel på, at man sagtens kan være gode venner på tværs af det politiske rum.

Søren Pind husker, da Ellemann viste ham internettet

Danmark har mistet en stor mand og en afgørende skikkelse i partiet Venstre, siger tidligere V-minister Søren Pind til TV 2.

- Han lykkedes med at forklare, hvad Europa og verden betød for et lille land, som førhen havde tradition for at hygge sig i smug.

Uffe Ellemann bragte Venstre ind i byerne, siger Pind.

- Han tog en hensygnende bevægelse og moderniserede den. Han skabte en moderne fortælling, som både kunne binde land og by sammen. En liberal fortælling, der handlede om frihandel, frihed og udsyn.

Søren Pind mindes, at Uffe Ellemann-Jensen introducerede internettet på Christiansborg.

- Jeg kan stadig huske, da han kom hjem med en bims, der sagde ”dong-dong” – vi stod der og kiggede og det var helt vildt, siger Søren Pind.

- Sådan var han. Han var meget optaget af teknologi og det nye og fremtiden.

Nekrolog: Livet skyldte ikke Uffe Ellemann noget

Det 80-årige liv, Uffe Ellemann-Jensen nåede at leve, tog ham vidt omkring. Fra de første barndomsår i Haarby på Fyn i starten af 40’erne til journalist, chefredaktør, folketingsmedlem, udenrigsminister og partiformand til langt op i 90’erne.

Læs nekrologen "Livet skyldte ikke Uffe Ellemann noget" lige her.

Kofod takker Ellemann på vegne af hele udenrigstjenesten

Uffe Ellemann-Jensen vil blive husket som en af Danmarks store skikkelser - også ude i verden, skriver udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

Uffe Ellemann-Jensen var Danmarks udenrigsminister fra 1982-1993. Kofod takker ham for hans tjeneste på vegne af alle i udenrigstjenesten.

Kristian Jensen - En kæmpe er faldet

Venstres tidligere næstformand Kristian Jensen mindes også Uffe Ellemann-Jensen. "En kæmpe er faldet", skriver han og takker for gode råd og røverhistorier.

- Den bedste statsminister, vi aldrig fik

Danmark har mistet den bedste statsminister, vi aldrig fik, skriver Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, der kalder Uffe Ellemann-Jensen et "fyrtårn i det borgerlige Danmark".

Vanopslagh henviser til folketingsvalget i 1998, hvor Uffe Ellemann-Jensen var ét mandat fra at overtage statsministerposten fra Poul Nyrup Rasmussen (S).

Jakob Ellemann-Jensen: - Vi havde en evig samtale kørende

Uffe Ellemann-Jensens søn, nuværende Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, har skrevet et opslag om sin nu afdøde far på Facebook. Her beskriver han deres forhold.

- Jeg savner ham allerede helt forfærdeligt. Vi ringede tit sammen, skriver Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

- Vi havde en evig samtale kørende om både stort og småt. Fra store overvejelser om politik og verdens indretning til alle de små ting, som hverdagen er fuld af. Vi kunne være alvorlige. Vi kunne grine. Vi kunne det hele. Især grine.