Nyheder

Regeringen holder pressemøde om SAS

Hvad sker der? Regeringen og aftalepartierne har lavet en aftale om at håndtere Danmarks fortsatte engagement i SAS.

Analyse: Pilotstrejke kan ødelægge SAS

Lyn-analyse

Selvom den danske stat står klar til at hjælpe SAS, er det ikke uden betingelser. Som det blev understreget af flere af aftalepartierne, så skal SAS selv ud og finde penge fra andre investorer, før der kommer flere penge fra den danske stat.

Så det her er en klar besked til SAS' ledelse. Jeg har hele tiden sagt, og det mener jeg stadig, at hvis der kommer en stor pilotstrejke henover sommeren, så dør SAS simpelthen. Det kan selskabet ikke klare.

SAS-aktie skyder i vejret efter politisk udmelding

Der er kontant afregning at se på aktiemarkedet efter dagens udmelding.

Torsdag faldt SAS-aktien med mere end 7 procent, efter at piloterne havde varslet en potentiel strejke, og fredag fortsatte faldet med et par procent.

Endnu mens finansminister Nicolai Wammen (S) og de øvrige aftalepartier talte, skød aktien dog i vejret, og i skrivende stund er SAS-aktien næsten 30 procent dyrere, end den var, da børsen lukkede i går.

Dermed har SAS-aktien indhentet hele det store fald, der kom tirsdag, da Sverige meldte ud, at man ikke længere ønskede at holde hånden under SAS.

Analysechef: Kan være svært at finde investorer

Ifølge analysechef i Sydbank Jacob Pedersen kan det være svært at finde nye investorer, fordi selvom Danmark har aktier på mellem 22 og 30 procent, så sagde Nicolai Wammen, at man stadig vil bestemme. 

- Så har man ikke handlefrihed, hvis man kommer ind med en masse penge og gerne vil bestemme i SAS, siger Jacob Pedersen.

- Den politiske redning batter ikke ret meget, vi vil ikke komme med penge nok til at redde SAS, og nu får vi de investorer, som ellers ville komme med rigtig mange penge, til at stikke af, fordi vi gerne vil bestemme, siger han.

Ole Krohn: - Man tør ikke at give slip

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn fortæller, at der er konsensus herhjemme for at redde SAS. Blandt andet fordi SAS er forankret i Københavns Lufthavn.

- Man mener, at SAS giver så meget værdi til det danske samfund, at man ikke tør at give slip.

Det på trods af, at SAS ikke er en god økonomisk forretning i øjeblikket.

Pressemødet er slut

Nicolai Wammen runder det korte pressemøde af.

Wammen: Ikke en blankocheck

Nicolai Wammen understreger, at der ikke er tale om en blankocheck.

- Det kræver, at alle de andre yder deres. Vi giver SAS muligheden for at komme tilbage, men vi har et hensyn. 

- Man skal ikke komme hver anden måned og bede om flere penge fra den danske stat, siger han.

Vil eftergive gæld

Danmark vil hjælpe SAS med eftergivelse af gæld på cirka omkring 3,5 milliarder kroner, siger Nicolai Wammen.

- Vi er parat til at yde vores, men det kræver, at alle andre yder deres, hvis det skal lykkes, siger han.

Håber på private investorer

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, er tilfreds med aftalen.

- Det er ikke en let sag, det har det heller ikke været for Venstre. Men vi synes, det er vigtigt, at SAS kommer igennem denne vanskelige situation. Det håber vi med hjælp fra private investorer kan lykkes.

Wammen: Vi har lavet en aftale

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger, at regeringen og aftalepartierne har lavet en aftale om at håndtere Danmarks fortsatte engagement i SAS.

- Vi er enige om fra dansk side at eftergive gæld, men også sørge for en betydelig dansk ejerandel af SAS. Mellem 22 og 30 procent med henblik på at varetage danske interesser bedst muligt.

Han fortæller, at der er tilsagn om, at Danmark tager ansvaret på sig. Men man venter med at sætte beløb på, til man har hørt fra øvrige investorer.

 Aftalepartierne tæller Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre.
 

Har været udfordret siden corona

Det er langtfra første gang, at SAS har haft brug for en kapitalindsprøjtning. Faktisk har virksomheden været særdeles udfordret siden under corona.

I februar fremlagde SAS et bud på en redningsplan under navnet 'SAS Forward'.

Her blev ejerne bedt om at skyde 9,5 milliarder svenske kroner ind i selskabet – cirka 6,5 milliarder danske kroner. Det var den, Sverige sagde nej til.

Stort politisk samtaleemne

I den seneste tid har det skrantende SAS været et af de helt store politiske samtaleemner. Danmark er nemlig en af de klart største aktionærer i SAS med en ejerandel på 21,8 procent. Sverige har en ejerandel, der er lige så stor.

Venstre og Radikale Venstre har allerede meldt ud, at man gerne ser, at SAS får endnu en hjælpende hånd. Imens har Liberal Alliance meldt ud, at man ikke ønsker at investere flere penge i selskabet.

Finansministeriet holder pressemøde i dag

Finansministeriet holder fredag formiddag møde om SAS. Det skriver ministeriet på Twitter. Klokken 11.15 forventes det, at finansminister Nicolai Wammen (S) møder pressen.

Sverige lukker for kassen

Den svenske stat meldte tirsdag ud, at den ikke vil skyde flere penge ind i SAS, der er truet af milliardgæld. Derfor forventer staten en mindre ejerandel af luftfartselskabet.

Det oplyste den svenske erhvervsminister Karl-Petter Thorwaldsson på et pressemøde.