Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Livebloggen bliver ikke længere opdateret. Følg med i morgen tidlig, hvor en ny blog åbner. 

Hvad skete der? Ukrainerne afviste enhver form for våbenhvile, mens russerne langsomt gjorde fremskridt i Luhansk-provinsen. 

Rusland klar til at genoptage fredsforhandlinger

Rusland er villige til at genoptage fredsforhandlingerne. Sådan lød det fra den ledende russiske forhandler, Vladimir Medinsky. 

Han har ifølge AP sagt i et interview med hviderussisk tv, at Rusland aldrig har nægtet forhandlinger. 

Både Ukraine og Rusland har skudt skylden på modparten for at stoppe fredssnakke siden invasionen 24. februar. Og det gentager Medinsky også i interviewet, skriver The Guardian. 

Tirsdag sagde den ukrainske hovedforhandler, Mykhaylo Podolyak, at forhandlingerne er på pause. 

Bevæget ukrainsk fodboldspiller

Den ukrainske Manchester City-fodboldspiller Oleksandr Zinchenko vinklede først sig selv og sidenhen trofæet ind i det ukrainske flag, mens publikum hyldede holdet, sejren og trofæet efter at have vundet det engelske mesterskab. 

Zinchenko blev tydeligt bevæget af hyldesten. 

Polens premierminister beskylder Norge for at lukrere på krigen

Polens premierminister Mateusz Morawiecki beskylder Norge for at lukrere på krigen i Ukraine. 

Det skriver Business Insider

Premierministeren deltog i en spørgerunde med en gruppe unge mennesker, hvor han blev spurgt til energipolitik. 

Morawiecki sagde, at Norge tjener mange penge på, at Rusland lukker gashanerne, og opfordrede tilhører til at skrive til deres venner i Norge. 

- Der er noget galt, sagde han. 

Mister op til 100 soldater om dagen

Ukraine mister muligvis op mod 100 soldater dagligt. 

Det er udmeldingen fra præsident Zelenskyj ifølge Kyiv Independent på et pressemøde søndag.

Helt præcist sagde han, at mellem 50 og 100 soldater hver dag dør i den "sværeste del" af Ukraine - nemlig i den østlige del af landet.  

Russisk udpeget borgmester skadet i eksplosion

Andrei Shevchuk, der blev udpeget som borgmester i byen Enerhodar i Ukraine, efter at russerne tog kontrol over byen, er blevet såret i en eksplosion. 

Det oplyser det russiske nyhedsbureau RIA og ifølge Sky News af Dmytro Orlov, som ukrainerne anser som borgmester i byen.

Han skriver på Telegram, at det er bekræftet, at Shevchuk og han livvagter blev ramt af eksplosionen. 

Andrei Shevchuk er så ilde tilredt, at han er indlagt på en intensivafdeling ifølge mediet.

Zaporizjzja-værket ligger tæt på byen Enerhodar, hvor mange af byens beboere var beskæftiget før krigen. 

Polens præsident fik stående bifald i det ukrainske parlament

Den polske præsident, Andrzej Duda, har søndag holdt en tale i det ukrainske parlament som den første statsleder siden krigens begyndelse.

På billedet ses Duda omfavne Ukrainskes præsident, Volodymyr Zelenskyj, efter talen.

- Bekymrende stemmer er dukket op og har sagt, at Ukraine burde give efter for Putins krav. Men kun Ukraine har retten til at bestemme over sin egen fremtid, lød det fra præsident Duda, der modtog et stående bifald fra de ukrainske politikere.

- Hvis Ukraine bliver ofret af økonomiske eller politiske årsager, selv hvis det bare er en centimenter af landets territorium, vil det være et kæmpe slag ikke bare for Ukraine, men for hele den vestlige verden.

Ukraines præsidentpar giver interview sammen for kun anden gang i krigen

For kun anden gang siden krigens begyndelse har Ukraines førstedame, Olena Zelenska, givet et interview sammen med sin mand, præsident Volodymyr Zelenskyj. 

Til mediet RADA TV siger Olena Zelenska, at intet har forandret sig siden krigen, når det kommer til forholdet til Zelenskyj. 

- Han både var og er stadig en pålidelig person. Hans holdinger har ikke ændret sig, siger hun.

Intervieweren spørger, om krigen "praktisk talt har taget hendes mand fra hende", men det afviser førstedamen.

- Ingen kan tage min mand fra mig, ikke engang krigen, siger Olena Zelenska, men fortæller, at præsidenten primært har talt med sin familie på telefon i de seneste 2,5 måneder.

Rusland stopper gasforsyning til Finland

Det russiske energiselskab Gazprom har standset gasforsyningen til nabolandet Finland. Det skriver Sky News.

Gazprom har tidligere forlanget, at europæiske lande betaler for gassen i rubler, men det har Finland – som resten af EU – nægtet. Opbremsningen i gasforsyning kommer på samme tidspunkt, som Finland netop har ansøgt offiicielt om NATO-medlemskab.

Den finske gasoperatør Gasgrid har lørdag bekræftet, at forsyningerne er standset. 

Ukraine: Et russisk missilangreb har ramt Zaporizhzhia

Tidligt søndag morgen hævder Ukraine, at russiske tropper har udført et missilangreb mod en landsby i Zaporizhzhia-regionen i den sydlige del af landet.

Det oplyser regionens militære administration på Telegram. I opdateringen lyder det desuden, at missilangrebet har medført ofre, men det er endnu uklart, hvor mange der er sårede. 

UK: Rusland indsætter særlige kampvogne i Donbas

Russerne har formentlig indsat landets eneste gruppe af BMP-T Terminator-kampvogne som en del af deres offensiv i Severodonetsk i det østlige Ukraine. 

Det skriver det britiske forsvarsministerium i sin daglige efterretning på Twitter.

De særlige, russiskfremstillede kampvogne er tungt bevæbnede og velegnede til krig i byzoner. Behovet for at designe BMP-T-modellen opstod for russerne efter krigene i Afghanistan og Tjetjenien, hvor det gik op for dem, at almindelige kampvogne ikke kan klare sig alene.

Ifølge det britiske ministerium er der dog tale om maksimalt ti af den særlige slags kampvogne, og derfor vil det formentlig ikke få nogen betydning for krigens udvikling. 

Borgmester: Mariupol er på grænsen til et stort udbrud af smitsomme sygdomme

Borgmesteren i den sydøstukrainske by Mariupol, Vadim Boychenko, advarer nu mod, at et stort udbrud af smitsomme sygdomme kan være på vej i havnebyen.

Sådan lyder det fra borgmesteren på beskedtjenesten Telegram:

- I tillæg til den humanitære katastrofe, som de russiske besættere har skabt, er byen nu også på grænsen til et udbrud af smitsomme sygdomme. 

Ifølge borgmesteren skyldes det blandt andet, at sommerregn truer med at forurene vandforsyningerne, og derfor opfordrer han de russiske tropper – som nu har overtaget kontrollen med Mariupol – til at lade indbyggerne forlade byen. 

Polens præsident taler til Ukraines parlament søndag

Den polske præsident, Andrzej Duda, skal i dag tale til det ukrainske parlament som den første udenlandske statsleder siden krigens begyndelse.

Det skriver flere medier, herunder Kyiv Independent.

Polen har siden 24. februar spillet en stor rolle for ukrainerne, blandt andet ved at tage imod millioner af ukrainske flygtninge, ligesom landet har vist sin opbakning til Ukraines ønske om at blive en del af EU. 

Putins nære ven og oligark kan blive del af fangeudveksling

Den prorussiske ukrainske oppositionspolitiker Viktor Medvedtjuk kan muligvis blive en del af en fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine. 

Det oplyser Kreml-politikeren Leonid Slutskij til det russiske nyhedsbureau Ria ifølge VG.

Overvejelserne går, ifølge det norske medie, lige nu på at udveksle tilfangetagne ukrainere fra Azovstal-stålværket i Mariupol med Viktor Medvedtjuk. 

Den 67-årige oligark er blandt Ukraines rigeste personer og desuden kendt for sit nære bånd til Ruslands præsident, Vladimir Putin. I øjeblikket er han fængslet i Ukraine, hvor han er anklaget for landsforræderi. 

Rusland: Vestens sanktioner har brudt vores logistik

De vestlige sanktioner mod Rusland har "stort set brudt al logistik" i landet.

Det udtaler den russiske transportminister, Vitalij Saveljev, ifølge det ukrainske medie Pravda.

Derfor er Rusland nu "tvunget til at lede efter nye logistikkorridorer". 

Siden den russiske invasion af Ukraine har Vesten blandt andet indført sanktioner, der rammer både pengeinstitutter, virksomheder og enkelte individer som russiske oligarker og politikere. Siden har det russiske udenrigsministerium blandt andet advaret mod, at "fremme af antirussisk sanktionshysteri" ikke er stabiliserende for verdensøkonomien.

Litauen lukker for russisk olie og el: - Vi bliver nødt til at stoppe med at finansiere den russiske krigsmaskine

I starten af april blev Litauen det første europæiske land, som stoppede med at importere russisk naturgas. Søndag bliver der desuden lukket for oliehanerne og elimporten.

Det oplyser det litauiske energiministerium ifølge Finans.

Dainus Kreivys, som er landets energiminister, kalder det et vigtigt skridt mod energiuafhængighed.

- Men det er også et udtryk for vores solidaritet med Ukraine. Vi bliver nødt til at stoppe med at finansiere den russiske krigsmaskine, siger han.

Rusland sætter alt ind mod Ukraines sidste bastion i Luhansk ifølge tænketank

De russiske styrker ser langsomt – men sikkert – ud til at gøre fremskridt i det østlige Ukraine. 

Ifølge den amerikanske tænketank Institute for the Study of War vil kampbataljoner udnytte de nylige fremskridt til at forsøge at omringe byen Severodonetsk i Luhansk, tæt på grænsen til Donetsk-regionen.

Det skriver tænketanken i en rapport kort før midnat lørdag. 

Den amerikanske tænketank kalder Severodonetsk for Ukraines sidste bastion i Luhansk og vurderer, at Rusland i øjeblikket har kontrol over de fleste områder i Luhansk-regionen. Også Izjum, som ligger i den sydlige del af Kharkiv-regionen, skulle være under russisk kontrol.

Russiske styrker kan altså angribe byen fra stort set alle sider i de kommende dage, lyder det.

Ukraine afviser enhver form for våbenhvile

Ukraine har lørdag afvist alle muligheder for at indgå en våbenhvile med Rusland, så længe russiske tropper stadig befinder sig i landet.

Samtidig lyder det fra regeringen i Kyiv, at man ikke vil acceptere nogen aftaler med Moskva, hvis de indebærer, at Ukraine skal afgive territorium.

Udmeldingen kommer fra Mykhajlo Podoljak, der er rådgiver for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Han erkender, at ukrainerne er blevet mere kompromisløse i forhold til at finde en afslutning på krigen. Det skyldes ifølge ham, at Ukraine vil skyde sig selv i foden ved at indgå en våbenhvile på nuværende tidspunkt:

- Krigen stopper ikke af den grund. Den bliver bare sat på pause i noget tid. Alt imens vil russerne med fornyet intensitet genopbygge deres våbenarsenal, deres mandskabsstyrke og arbejde på deres fejl.