Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Rusland hævder at have fuld kontrol med Mariupol, hvor stålværket Azovstal ifølge russerne er tømt for ukrainere. Samtidig hævder Ukraine at have slået et russisk fremstød tilbage ved den vigtige by Severodonetsk.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Zelenskyj: Den militære situation er stort set uændret

Den militære situation i Ukraine har ikke ændret sig betydeligt lørdag. Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en videotale lørdag aften - men dagen dagen var stadig hård, fastslår han. 

- Det faktum, at vi kan sige det på den 87. dag af en totalkrig mod Rusland, er faktisk gode nyheder, siger han.

Samtidig siger Zelenskyj, at situationen i Donbas-regionen er "ekstrem svær". Ligesom de foregående dag fortsætter russiske styrker deres forsøg på at angribe byerne Slavjansk og Severodonetsk.

- Denne offensiv forhindrer Ukraines væbnede styrker, siger præsidenten.

Tre døde senatorer på russisk sanktionsliste

Da Rusland lørdag offentliggjorde en sanktionsliste med 963 amerikanere, der har forbud mod at rejse ind i landet, noterede flere medier, at præsident Joe Biden og udenrigsminister Antony Blinken var med på listen.

Men avisen Washington Post er dykket længere ned i listen og har fundet tre tidligere senatorer, der udover at have indrejseforbud i Rusland har det til fælles, at de alle tre er døde.

Harry M. Reid døde i december sidste år, og Orrin G. Hatch døde for en lille måned siden, mens tidligere præsidentkandidat John McCain har været død siden 2018.

Foruden de nævnte optræder også stjerneskuespiller Morgan Freeman og en lang række kongresmedlemmer på listen, mens tidligere Donald Trump ikke er med på listen.

Amerikanske artillerikanoner lastet

Det amerikanske forsvarsministerium har lagt billeder frem, der viser amerikanske M777 Howitzer-kanoner lastet på fly og klar til at blive fløjet til Europa, hvor de er en del af USA's militære hjælp til Ukraine.

USA har tidligere oplyst, at amerikansk militær uden for Ukraine træner ukrainske soldater i at bruge de amerikanske artillerikanoner, som allerede er i brug i krigen mod Rusland.

Premierminister besøger Ukraine

Portugals premierminister, António Costa, er lørdag på besøg i Ukraine, hvor han blandt andet har holdt møde med præsident Volodymyr Zelenskyj.

De drøftede ifølge Zelenskyj behovet for nye EU-sanktioner mod Rusland.

- Vi blev enige om at skærpe sanktionspresset yderligere på den angribende part. Hovedsagen er nu den sjette sanktionspakke mod Rusland, sagde den ukrainske præsident på et pressemøde.

Erdogan har talt med Sverige og Finland

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har lørdag ført telefonsamtaler med Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, og Finlands præsident, Sauli Niinistö.

Ifølge den finske præsident havde han en "åben og direkte" samtale med den tyrkiske.

- Findland fordømmer alle former for terrorisme. Tæt dialog fortsætter, skriver Sauli Niinistö på Twitter.

Erdogan står for nuværende i vejen for optagelse af de to nordiske NATO-aspiranter i forsvarsalliancen. Han beskylder dem for at huse personer med forbindelse til Kurdistans Arbejderparti, PKK, der er på EU's terrorliste, og Gülen-bevægelsen, som Tyrkiets regering beskylder for at stå bag et kupforsøg i 2016.

Rusland forbyder Biden og 962 andre amerikanere indrejse

Rusland forbyder 963 amerikanske statsborgere at rejse ind i Rusland. På listen finder man blandt andre præsident Joe Biden, udenrigsminister Antony Blinken og CIA-chef William Burns. Det skriver Reuters.

Biden underskriver lov med milliardstøtte

USA’s præsident, Joe Biden, har underskrevet en lov, der sender næsten 40 milliarder dollars (282 milliarder danske kroner) i støtte til Ukraine. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters. Halvdelen af pengene øremærket det ukrainske militær, skriver Sky News.

Ukrainsk minister deler video af tvungne "evakueringer"

Ukraines viceudenrigsminister har delt en video på Twitter, som ifølge hende viser tvungne ”evakueringer” fra Mariupol til russisk territorium. Ukrainerne bliver nægtet at forlade området, skriver hun. 

TV 2 har tidligere rapporteret om tvungne deportationer. Læs mere her.

Rusland hævder at have ødelagt vestlig våbensending

Det russiske militær hævder at have ødelagt en vestlig våbensending i Ukraine. Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax. Ifølge russerne skulle det være sket med Kalibr-missiler affyret til havs mod Zhytomyr-regionen, som ligger vest for Kyiv. Oplysningerne er ikke bekræftet fra uafhængig side.

Guvernør advarer: Rusland ødelægger os som i Mariupol

Rusland er i færd med at gøre det samme ved Severodonetsk, som de har gjort ved Mariupol, advarer guvernøren af Luhansk-provinsen, Serhij Haidai, på Telegram.

Mariupol, som Rusland hævder at have fuld kontrol over, har siden krigens start været udsat for belejring og tung artilleri, hvilket har jævnet stort set hele byen med jorden ifølge ukrainerne.

Lige nu finder kampe sted i udkanten af Severodonetsk, siger guvernøren, som mener, at Rusland vil forsøge at sætte hele Luhansk-regionen i brand.

Rusland mangler droner – og har svært ved at lave nye, vurderer briterne

Rusland oplever sandsynligvis mangel på ubemandede droner, skriver det britiske forsvarsministerium i sin daglige efterretningsopdatering.

Manglen skyldes, at sanktionerne mod Rusland gør, at landet ikke har fremstillingskapacitet, skriver briterne. Fortsætter russerne med at miste droner, vil det gå ud over deres evne til at fremskaffe overvågningsinformation, lyder det.

Det er dog ikke kun russerne, der har mistet mange droner. Også ukrainerne har lidt store tab, da dronerne har vist sig sårbare over for nedskydning og elektronisk jamming.

Gazprom stopper eksport til Finland

Det russiske energiselskab Gazprom har lørdag bremset al gaseksport til Finland, oplyser den statsejede finske naturgastransmissionssystemoperatør Gasgrid ifølge Reuters. Gazprom bekræfter nyheden.

Rusland overdriver muligvis Azovstal-tal, siger krigsinstitut

Rusland overdriver muligvis antallet af ukrainske soldater evakueret fra Azovstal, skriver The Institute for the Study of War i sin seneste statusopdatering om krigen i Ukraine.

Én årsag kan være, at russerne ønsker at maksimere antallet af russiske krigsfanger, de ville kunne få retur i en fangeudveksling.

En anden årsag kan være, at Rusland ønsker at undgå den offentlige ydmygelse, det ville være, hvis det viser sig, at de i månedsvis har været holdt i skak af et lavt antal ukrainske soldater, skriver instituttet.

Zelenskyj vil beslaglægge russiske midler

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fredag givet sit bud på, hvordan landet skal kompenseres for de skader, Rusland har forårsaget under krigen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en tale foreslår Zelenskyj en formel aftale mellem Ukraine og dets allierede, hvori lande skal beslaglægge og bruge russiske midler og aktiver til at genopbygge Ukraine

Ifølge præsidenten skal alle russiske midler og ejendomme i de lande, der tilslutter sig aftalen, konfiskeres. Pengene herfra skal efterfølgende sendes videre til en særlig kompensationsfond.