Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Rusland hævder at have fuld kontrol med stålværket Azovstal i Mariupol.

Her får du seneste udvikling i krigen.

Flere byer ødelagt "ligesom Mariupol"

I sin daglige videotale beder den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, fredag aften alle Ukraines partnerlande om at forpligte sig til at sikre, at Rusland - på den ene eller anden måde - kommer til at betale for hver en ødelæggelse i Ukraine.

- Russiske penge som kompensation bør tilfalde hver en berørt person, familie og forretning, siger han.

Volodymyr Zelenskyj hævder også, at de russiske styrker har ødelagt byerne Rubizhne og Volnovakha fuldstændigt "ligesom Mariupol", og de forsøger at gøre det samme ved Severodonetsk og mange andre byer, siger han. 

Rusland: De sidste soldater har forladt Azovstal-værket

Det russiske forsvarsministerium hævder fredag aften at have fuld kontrol over Azovstal-stålværket i Mariupol og siger, at de sidste ukrainske soldater på værket har overgivet sig. Ifølge ministeriet var 531 soldater tilbage. 

Soldaterne på Azovstal-værket udgjorde det sidste forsvar af havnebyen, der har været under russisk belejring siden krigens begyndelse.

Mandag begyndte de første soldater at forlade stålværket, og tirsdag fik de tilbageværende soldater ordre om, at deres mission var fuldført.

Zelenskyj: De sidste soldater kan forlade stålværk

De sidste ukrainske soldater på Azovstal-værket i Mariupol har fredag fået besked på, at de må forlade værket og forsøge at redde deres liv.

Det siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge præsidenten vil de sidste ukrainske soldater forlade værket de kommende dage.

Nye sanktioner mod Rusland og oligarker

Canada har fredag indført nye sanktioner mod 14 russere tæt på den russiske præsident, Vladimir Putin, heriblandt oligarker og deres familiemedlemmer.

Desuden forbyder Canada import af en række luksusvarer fra Rusland, eksempelvis alkohol, fisk og skaldyr. Eksport af en række luksusvarer til Rusland forbydes også, herunder alkohol, tobak, smykker og kunst.

De nye sanktioner skal sikre, at Canada følger USA og EU på området, står der i en pressemeddelelse fra Canadas regering.

Tyske kampvogne ankommer i juli

I juli vil Tyskland levere 15 kampvogne af typen Gepard til Ukraine, oplyser en talsperson for den tyske forsvarsminister ifølge Reuters.

Det er de første af i alt 50 kampvogne, som Tyskland har lovet Ukraine.

Kampvognene er en del af en større våbenpakke, der blev vedtaget for en lille måned siden i det tyske parlament. 

Ekskansler planlægger exit fra russisk energiselskab

Den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder planlægger at forlade bestyrelsen for det russiske statslige energiselskab. 78-årige Schröder er formand for Rosnefts bestyrelse.

Roseneft bekræfter fredag, at Schröder har indset "umuligheden af ​​at udvide sine beføjelser i selskabets bestyrelse".

Meddelelsen kom en dag efter, at tyske lovgivere gik med til at fratage Schröder hans skatteyderfinansierede kontor og personale. Schroeder, som ledede Tyskland fra 1998 til 2005, er blevet mere og mere isoleret i de seneste måneder på grund af sit arbejde for de statskontrollerede russiske energiselskaber.

Ecco's datterselskab med trecifret millionoverskud

Ecco's omstridte russiske datterselskab kom tilbage i det seneste regnskab efter nogle hårde år.

Der er store beløb på spil for skokoncernen Ecco, når det gælder den omstridte forretning i Rusland, som selskabet indtil videre har insisteret på at drive videre trods Ruslands invasion af Ukraine.

Finans har taget et kig i det seneste regnskab for det russiske datterselskab Ecco-Ros, og det viser et overskud på 103 millioner kroner før skat ud af en omsætning på lidt mere end 1 milliard kroner.

Russisk forsvarsminister: 2000 soldater har overgivet sig ved Azovstal

Den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, sætter i en tale på tv fredag tal på de mange soldater, som har overgivet sig ved det tidligere stålværk Azovstal i byen Mariupol.

Samtidig meddeler forsvarsministeren, at Rusland opruster på vestfronten.

- Inden udgangen af året vil 12 militære enheder og afdelinger blive etableret i det vestlige militære distrikt, siger han.

Sjojgu anslår, at næsten 2000 ukrainske soldater fra stålværket har overgivet sig siden mandag, hvor Ukraine meddelte, at kampmissionen ved værket var overstået.

Det ukrainske Azov-regiment oplyser i en video fredag, at civile og hårdt sårede er blevet evakueret fra stålværket. Og processen med at fjerne ligene af soldater, som er døde under kampene ved værket, er fortsat i gang.

Ukraine har ikke officielt bekræftet de russiske meldinger om antallet af soldater, der har overgivet sig.

Denys Prokopenko, leder af de ukrainske styrker i byen, siger, at de tilbageværende styrker i Azovstal har fået besked fra militærets top om at stoppe med at kæmpe.

Dermed bekræfter han, at kampmissionen for soldaterne er ovre, hvilket første gang blev meddelt mandag.

EU giver 45 milliarder kroner til Ukraine

Den Europæiske Union har udbetalt 600 millioner euro til Ukraine som en del af et finansielt bistandsprogram.

Det siger den ukrainske premierminister, Denis Shmyal.

Preimierministeren tilføjer, at han er taknemmelig over for Europa-Kommissionen og dens præsident, Ursula von der Leyen.

- Vi vil vinde og genopbygge Ukraine sammen, skriver Shmyal på Twitter.

Rusland lukker for gassen til Finland

Rusland stopper lørdag for leveringen af naturgas til Finland.

Det har det russiske energiselskab Gazprom meddelt. Det oplyser Finlands statsejede gasleverandør Gasum fredag.

Årsagen er, at Gasum har nægtet at betale for russisk gas i den russiske valuta, rubler. Det har været et krav fra russisk side. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det er højst beklageligt, at naturgasleverancer under vores forsyningskontrakt nu bliver stoppet. Vi har dog nøje forberedt os på denne situation. Og givet at der ikke er afbrydelser på gasnetværket, så vil vi være i stand til at forsyne alle vores kunder med gas i de kommende måneder, oplyser Mika Wiljanen, administrerende direktør i Gasum, i en erklæring.


Gas står for cirka fem procent af energien i Finland. Helt præcist bliver Finland afskåret fra russisk gas klokken 07.00 lørdag morgen finsk tid.

Gazprom er et russisk statsejet energiselskab. Det har monopol på den russiske eksport gennem naturgasledninger.

Tidligere har Gazprom stoppet for gasleverancerne til andre europæiske lande såsom Polen og Bulgarien. Også i disse tilfælde var striden om rubler årsagen.

Rusland menes at kræve betaling for gas i rubler for at styrke valutaen, som er blevet svækket efter den russiske invasion af Ukraine.
 

Rusland vil etablere nye militærbaser

Rusland vil etablere nye militærbaser i den vestlige del af landet. Det sker som modsvar på den planlagte udvidelse af NATO, hvor Sverige og Finland har søgt om medlemskab.

Det siger den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, i en tale på tv fredag.

- Inden udgangen af året vil 12 militære enheder og afdelinger blive etableret i det vestlige militære distrikt, siger han.

Ukrainske krigsflygtninge får genoptaget sager om afslag på ophold

Ukrainske krigsflygtninge, der har fået afslag på opholdstilladelse i Danmark, kan se frem til at få genoptaget deres sag, hvis de har fået afslag i perioden 1. februar frem til Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Det er uanset, om de har anket afslaget til Udlændingenævnet eller ej. Udlændingestyrelsen vil nemlig genoptage sagerne af egen drift. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Fagbladet 3F.

Zelenskyj topper TIME100-læsermålingen for årets mest indflydelsesrige person

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har toppet TIME100-læserafstemningen, hvor folk stemmer på den person, som, de mener, fortjener en plads på magasinets berømte liste over årets mest indflydelsesrige personer.

Med mere end 3,3 millioner afgivne stemmer vandt Volodymyr Zelenskyj 5 procent af stemmerne for at vinde førstepladsen.

Da Ruslands invasion af Ukraine begyndte, blev Zelenskyj en central figur på verdensscenen. Han startede som komiker og blev valgt som landets præsident i 2019 uden nogen som helst politisk erfaring.

Rusland vil ophæve aldersgrænse for militæret

Ruslands underhus i parlamentet vil overveje at tillade russere over 40 og udlændinge over 30 at melde sig til militæret, sagde statsdumaens hjemmeside fredag, ifølge Reuters.

 - Til brug af højpræcisionsvåben, betjening af våben og militært udstyr er der brug for yderst professionelle specialister. Erfaring viser, at de bliver sådan i en alder af 40-45 år, hedder det på Duma-webstedet.

Efter snart tre måneders krig i nabolandet er Rusland stødt på et problem med rekrutteringen af soldater.

Et stigende antal russiske soldater nægter simpelthen at lade sig udsende til Ukraine for at ende som kanonføde.

Russisk lov åbner nemlig for et smuthul, som stadig flere soldater får øjnene op for.

I Ruslands fortælling om indsatsen i Ukraine er der kun fortsat tale om en "særlig militæroperation", og så længe der ikke officielt er erklæret krig, kan de russiske soldater ikke blive straffet for at nægte at lade sig udsende.

Fra krigens begyndelse sendte Rusland omkring 150.000 soldater ind i invasionen af Ukraine, hvilket menes at være omkring 80 procent af kapaciteten i fredstid.

Forhåbningerne om en hurtigt overstået krig blev tidligt slukket, og ukrainerne har ydet langt mere modstand end ventet.

Ukrainsk parlamentsmedlem: - Russerne skyder for beskydningens egen skyld

Det ukrainske parlamentsmedlem Lesia Vasylenko er blevet interviewet af Sky News og har anklaget Rusland for at beskyde "for beskydningens skyld" i Luhansk-regionen.

Lesia Vasylenko beskylder de russiske styrker for målrettet at gøre det svært for civile at forlade konfliktområder og siger til det britiske medie: 

- De beskyder bare byerne i Luhansk-regionen af ​​hensyn til beskydning og for at sprede frygt og mere smerte og tragedie blandt befolkningen i et forsøg på at få folket til at overgive sig.

Det ukrainske parlamentsmedlemer siger videre, at hun ikke kan se en ende på krigen – eller en fredelig udgang. 

- Jeg tror personligt ikke på nogen fredelig løsning. Jeg kan ikke se, hvordan det kunne lade sig gøre på dette tidspunkt, hvor begge sider er ekstremt spændte på at gå videre til slutningen. Og russerne med den propaganda, som vi hører komme fra Rusland, er indstillet på at dræbe hver eneste ukrainer, lyder det.

- Det er op til Putin, der har startet denne krig tilbage i 2014. Det er ham, der gav ordre til at eskalere den 24. februar i år. Og det er ham, der kan tage beslutningen om faktisk at sætte sig ned til ordentlige forhandlinger og se, hvad der kan gøres for at afslutte denne krig, siger Lesia Vasylenko.

Russisk talsmand fyrer bredside af mod svensk NATO-medlemskab

Maria Zakharova, talsmand for Ruslands udenrigsministerium, har netop offentliggjort en bredside på Telegram om Sveriges skridt til at slutte sig til NATO.

Det skriver The Guardian.

Hun hævder, at der er ringe folkelig opbakning til det svenske ønske om medlemskab, og hun spørger, hvorfor der ikke skal holdes folkeafstemning.

Talsmanden for det russiske forsvarsministerium beskylder Sverige for at være en marionet i Storbritannien og skriver: 

- Når vi taler om "venner", er det bemærkelsesværdigt, at amerikanske senatorer besøgte Stockholm den dag, den "historiske" beslutning blev annonceret. Ikke menige kongresmedlemmer, men leder af Senatets republikanere Mitch McConnell. Sverige har endnu ikke tilsluttet sig forsvarsalliancen, men amerikanerne dikterer allerede nu de svenske myndigheder, hvad de skal sige til deres folk. Og dette er blot en demonstration af, hvad der venter dem.

Sverige og Finland afleverede onsdag morgen officielt indgivet deres ansøgninger om medlemskab i forsvarsalliancen NATO.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, sagde på et pressemøde i København torsdag, at de to landes medlemsskab vil blive hastebehandlet.

Russisk beskydning dræber 13 civile

Russisk beskydning i Ukraines østlige region Luhansk har dræbt 13 civile i løbet af de seneste 24 timer, siger den regionale guvernør, Serhiy Gaidai, ifølge Reuters.

12 blev dræbt i byen Sievierodonesk, hvor et russisk overfald har været mislykket, sagde guvernøren. Byen Lysychansk ligger i et område, hvor russiske tropper har indledt en massiv offensiv.

Oplysningerne om drabene på civile er ikke officielt verificeret.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal de næste dage til møde i Europarådet med fokus på russiske overgreb mod civile ukrainere.

Det er kun få dage siden, at menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch udgav en rapport, som beskriver massive overgreb på den ukrainske befolkning.

Her har organisationen undersøgt 22 tilsyneladende summariske henrettelser, 9 andre ulovlige drab og 7 tilfælde af tortur.

Bødskov besigtiger havnen i Esbjerg

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) besøger fredag Esbjerg for at se nærmere på mulighederne for at udbygge havnen for at kunne øge tilstedeværelsen af den militære alliance NATO i byen, herunder amerikanske styrker.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

 - Ruslands forfærdelige angreb på Ukraine gør det helt klart, at Danmark skal leve op til forventningen om, at vi kan yde værtsnationsstøtte for allierede, der gerne vil igennem Danmark, siger han.

Hvis projektet opnår politisk støtte, lægges der op til, at hjemmelsforhold, økonomi, miljø og juridiske spørgsmål bliver afklaret i en arbejdsgruppe med deltagelse af relevante myndigheder.

Det er forventningen, at forbedringerne af havnen kan stå klar med udgangen af 2023, hedder det i meddelelsen.

Det vides endnu ikke, hvad der præcis kommer til at ske på havnen, og hvad det kommer til at koste.

Forud ligger først et arbejde med blandt andet miljøgodkendelser, som der nu skal arbejdes på at få klarlagt.

Hvad processen præcis indebærer, kan Forsvarsministeriet ikke oplyse.

Russisk fokus på Donbas vil ske "uden tilstrækkelig forberedelse"

Når Rusland har sikret havnebyen Mariupol, vil det sandsynligvis omplacere styrker til regionen Donbas.

Det siger det britiske forsvarsministerium i sin seneste efterretningsopdatering og tilføjer, at på grund af det pres, som russiske hærchefer er under, vil de sandsynligvis foretage manøvrerne "uden tilstrækkelig forberedelse" .

Den stærke ukrainske modstand i Mariupol siden krigens begyndelse betyder, at russiske styrker i området skal genudrustes, før de kan omplaceres effektivt med fokus på Donbas.

Dette kan være en langvarig proces, når det gøres grundigt. Russiske befalingsmænd er imidlertid under pres fra Vladimir Putin for beviseligt at nå operationelle mål.

Det betyder, at Rusland sandsynligvis vil omfordele deres styrker hurtigt uden tilstrækkelig forberedelse, hvilket risikerer yderligere styrkenedslidning, lyder vurderingen fra det britiske forsvarsministerium MoD.

Region erklæres russisk

Den russiskindsatte guvernør i det besatte Kherson i det sydlige Ukraine siger ifølge BBC, at regionen snart vil blive fuldt integreret i Rusland.

Volodymyr Saldo, som blev sat på posten af russiske styrker, efter at de tog kontrol over området i begyndelsen af ​​marts, skriver på nyhedsbureauet Telegram, at det ville blive "Kherson-regionen i Den Russiske Føderation".