Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 18. maj

Hvad sker der? Sverige og Finland har officielt indgivet deres anmodning om medlemskab af forsvarsalliancen NATO, Tyrkiet forsøger at blokere godkendelsen, og Byrådet i Mariupol advarer om "fuldstændig udslettelse af Azovhavet".

TV2.DK giver dig den seneste udviklingen i krigen her.

Bloggen bliver ikke længere opdateret.

Flere russiske enheder nægter at kæmpe mod ukrainerne, siger efterretningstjeneste

Russiske tropper nægter i stigende grad at deltage i kampe i Ukraine, hævder det ukrainske forsvarsministeriums efterretningstjeneste ifølge BBC.

På beskedtjenesten Telegram skriver de, at flere enheder af den 70. gardes motoriserede regiment åbenlyst har nægtet at deltage i krigen og krævet, at de skal returneres til de områder, hvor de normalt er udstationeret.

Ifølge Ukraine gør enhedslederne alt for at skjule tilfældene af ulydighed ved at sende de mest usamarbejdsvillige soldater "til det farligste område af frontlinjen i håb om, at de hurtigt vil blive dræbt”.

BBC har ikke været i stand til at verificere oplysningerne uafhængigt.

Mindst ti civile dræbt af russiske styrker i Donetsk

Mindst ti civile ukrainere, herunder to børn, er blevet dræbt af russiske styrker i Donetsk-regionen onsdag.

Det hævder den regionale guvernør, Pavlo Kirilenko, ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Han giver ikke yderligere detaljer om, hvordan de er blevet dræbt, men siger, at syv mennesker også er såret. 

Zelenskyjs liv bliver til en tegneserie

Det amerikanske tegneserieforlag TidalWave Comics vil fortælle historien om den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs liv fra komiker til krigsleder. 

Tegneseriebiografien har titlen "Political Power: Volodymyr Zelensky" og bliver en del af en længere serie af biografiske tegneserier, skriver nyhedsbureauet Reuters.

TidalWave har tidligere lavet tegneseriebiografier om folk som Hillary Clinton, 50 Cent, Dolly Parton og Justin Bieber. Forlæggeren Darren G. Davis fortæller, at han selv har ukrainske bedsteforældre, og at netop denne bog derfor betyder meget for ham at udgive. En del af indtægterne skal doneres til Røde Kors' arbejde i landet, fortæller Davis. 

Russisk filminstruktør siger nej til Putins krig

Den russiske instruktør Kirill Serebrennikov har sat krigen i Ukraine på dagsordenen ved filmfestivalen i Cannes.

- Nej til krigen, sagde instruktøren ifølge nyhedsbureauet Reuters, mens han modtog et stående bifald for filmen "Tchaikovsky's Wife".

Filmen handler om den russiske komponist Piotr Tchaikovskys destruktive forhold til en ung kvinde.

Filmfestivallen, som er verdens største, blev skudt i gang tirsdag. Serebrennikovs film er den eneste på festivallen, der er instrueret af en russer.

Kroatiens præsident vil også forsøge at blokere Sverige og Finlands NATO-medlemskab

Den kroatiske præsident Zoran Milanovic ønsker, at hans land følger Tyrkiets eksempel ved at forsøge at blokere Sverige og Finland i at blive medlem af NATO.

Det skriver Sky News, som rapporterer, at Milanovic er i en bitter verbal strid med den kroatiske premierminister Andrej Plenkovic om en række spørgsmål – herunder hvorvidt landet skal støtte Sverige og Finlands NATO-ansøgninger, som de to nordiske lande har indsendt onsdag.

Inden Kroatiens parlament bør støtte op om et NATO-medlemskab, ønsker præsidenten en ændring i nabolandet Bosniens valglov, der vil gøre det lettere for bosniske kroater at få deres repræsentanter valgt til lederstillinger.

Onsdag gentog den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, at NATO's udvidelse vil afhænge af, at Finland og Sverige viser respekt for Tyrkiets nationale sikkerhedsproblemer ved blandt andet at udlevere 30 personer, der af Tyrkiet beskrives som værende terrorister.

Russisk pansertog sprængt i luften, hævder Ukraine

Ukrainske soldater har sprængt et pansret tog med russiske tropper i luften ved hjælp af et sprængstof i den besatte sydlige by Melitopol.

Det hævder den ukrainske territoriale forsvarsstyrke ifølge Sky News. Ifølge ukrainerne detonerede sprængstoffet direkte under en vogn med soldater.

Rusland har ikke bekræftet oplysningerne. 

USA genåbner ambassade i Kyiv

USA genåbner sin ambassade i Ukraines hovedstad, Kyiv, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Ambassaden har været lukket i tre måneder på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

Danmark, Norge, Tyskland og Indien har også åbnet deres ambassader i Kyiv.

Tyrkiet i forhandlinger med Sverige og Finland om støtte til NATO-medlemskab

Støtte fra Tyrkiet til Finland og Sveriges ønske om et medlemskab af NATO vil kun være muligt, hvis der tages konkrete skridt for at imødekomme Tyrkiets nationale sikkerhedsproblemer.

Det fortalte den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans udenrigspolitiske chefrådgiver, Ibrahim Kalin, under opkald til sine nordiske kolleger onsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters – herunder kolleger fra Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien og USA, som han diskuterede den mulige NATO-udvidelse med. 

- Det blev understreget, at hvis Tyrkiets forventninger ikke blev indfriet, ville processens fremskridt ikke være muligt, hedder det i en erklæring fra Tyrkiet. 

Ifølge flere nyhedsbureauer og Financial Times kræver den tyrkiske regering blandt andet, at Sverige og Finland udleverer 30 personer, der af Tyrkiet beskrives som værende terrorister.

Joe Biden støtter finsk og svensk NATO-ansøgning

Den amerikanske præsident Joe Biden lover onsdag, at USA i samarbejde med Finland og Sverige vil øge årvågenheden mod enhver trussel mod landenes fælles sikkerhed, mens deres NATO-medlemskab overvejes. 

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

- Jeg støtter kraftigt op om ansøgningerne om NATO-medlemskab fra Finland og Sverige, siger Biden i en erklæring onsdag.

Den amerikanske præsident mener, at deres bidrag til NATO vil styrke landenes forsvarssamarbejde yderligere, og at det vil være gavnligt for hele forsvarsalliancen.

Biden byder torsdag sin finske kollega, Sauli Niinistö, og Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, velkommen i Det Hvide Hus. Her skal de diskutere Nato-ansøgningerne og europæisk sikkerhed.

Sverige og Finland afleverede onsdag morgen officielt deres ansøgninger.

Finland og Sverige køber våben sammen

Finland og Sverige vil købe bærbare skydevåben og panserværnsvåben sammen.

Det meddelte Finlands forsvarsministerium onsdag, da de to nordiske lande afleverede deres ansøgninger om at blive medlem af forsvarsalliancen NATO, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De to lande vil intensivere deres samarbejde om forsvarsindkøb, ved at Finland tilslutter sig en aftale om at erhverve panserværnsvåben fra den svenske våbenproducent Saab Dynamics, et datterselskab af Saab, oplyser ministeriet. Desuden forbereder landene fælles indkøb af håndvåben, herunder kamprifler, haglgeværer og våben til personlig beskyttelse.

Aftalen om panserværnsvåben muliggør desuden køb af missiler, rekylfri rifler, ammunition og andet relateret udstyr, skriver Reuters.

Byrådet i Mariupol advarer om "fuldstændig udslettelse af Azovhavet"

Byrådet i Mariupol advarer nu om risikoen for en miljøkatastrofe i Azovhavet. Ifølge byrådet sker det som følge af bombardementerne af stålværket Azovstal i den belejrede havneby, som kan have beskadiget et teknisk anlæg. 

Det indeholder nemlig titusindvis af tons koncentreret svovlbrinteopløsning, der kan sive ud i Azovhavet, skriver byrådet på beskedtjenesten Telegram. 

- Der er en trussel om fuldstændig udslettelse af Azovhavet.

Borgmesteren i Mariupol, Vadym Boychenko, vil have FN og internationale eksperter til øjeblikkeligt "at studere situationen og forhindre en miljøkatastrofe i verdensklasse". 

Tyrkisk ambassadør til Sverige: Bryd båndene til terrorister

Tyrkiets ambassadør i Sverige siger, at hovedårsagen til, at Tyrkiet modsætter sig svensk medlemskab af NATO, er, at Sverige støtter og engagerer sig med organisationen YPG. 

I Tyrkiet er YPG stemplet som en terrororganisation, og ifølge den tyrkiske ambassadør Emre Yunt kræver landet, at Sverige bryder sin kontakt med terrorister. 

Sådan siger han i et interview i Sveriges Radios 'Studio One', skriver Aftonbladet. Her understreger Yunt, at Tyrkiet flere gange har udtalt, at Sverige bør bryde båndene til YPG.

- Men de har ikke lyttet, så det er vores beslutning. Der er to andre grunde, men det er hovedårsagen, siger han i programmet.

Ifølge flere nyhedsbureauer kræver den tyrkiske regering ligeledes, at Sverige og Finland udleverer 30 personer, der af Tyrkiet beskrives som værende terrorister.

Næsten 1300 civile fundet døde i Kyiv-regionen

Omkring 1288 dræbte civile er blevet fundet i Kyiv-regionen siden begyndelsen af ​​den russiske invasion.

Det siger Kyiv-regionens politichef, Andriy Nyebytov, ifølge BBC

- De fleste af dem blev skudt med automatvåben, siger Nyebytov til nyhedsbureauet Interfax-Ukraine.

Politichefen fortæller videre, at politiet fortsætter med at finde nedgravede lig af civile i regionen.

Sanktioner mod Rusland har stor effekt, siger USA

Sanktionerne mod Rusland har allerede haft en enorm indflydelse på økonomien. Sådan lyder det fra den amerikanske finansminister, Janet Yellen, ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

- Rusland oplever recession, høj inflation, akutte udfordringer i deres finansielle system og manglende evne til at skaffe materiale og produkter, der er nødvendige i krigen og for deres økonomi, siger Yellen forud for et møde i Tyskland med finansministrene fra G7-landene. 

Tyrkiet blokerer første skridt i NATO-optagelse

Det er lykkedes Tyrkiet at blokere for det første skridt i processen i forbindelse med Sverige og Finlands optagelse i NATO.

NATO-ambassadører får nemlig ikke i dag som planlagt begyndt processen med behandlingen, skriver det norske nyhedsbureau NTB og det tyske nyhedsbureau dpa.

Også Financial Times skriver, at første skridt i ansøgningen er blokeret af Tyrkiet.

Tyrkiet forlanger blandt andet at få udleveret 30 personer, som af Tyrkiet betegnes som terrorister.

Rusland udviser 85 europæiske diplomater

Ruslands udenrigsministerium har nu givet ordren om udvisning til endnu flere europæiske diplomater.

Senest er 27 spanske diplomater blevet bedt om at forlade Rusland inden for en uge, hvilket bringer dagens antal af europæiske udvisninger op på 85. Det skriver The Guardian.

Udmeldingen kommer, efter at ministeriet tidligere onsdag ligeledes udviste 34 diplomatiske medarbejdere fra Frankrig og 24 fra Italien som modsvar på udvisning af russiske diplomater fra landene.

I sidste måned udviste Rusland 45 polske-  og 40 tyske diplomater, ligesom Rusland annoncerede lignende træk mod blandt andet Danmark, ​​Finland, Rumænien, Sverige, Norge og Japan.

NATO's generalsekretær kommer til Danmark

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, besøger torsdag 19. maj København, hvor han skal mødes med statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Morten Bødskov.

Her skal de blandt andet drøfte NATO's reaktion på Ruslands invasion af Ukraine samt det kommende NATO-topmøde, der finder sted i juni, skriver statsministeriet i en pressemeddelelse

- Den sikkerhedspolitiske situation i Europa er forandret. Det har Putin gjort klart med sin brutale krig i Ukraine. Jeg ser meget frem til at mødes med NATOs generalsekretær og drøfte, hvordan vi også fremadrettet skal forholde os til Ruslands aggressive adfærd, siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen. 

EU skal styrke forsvar, siger udenrigschef

Der er huller i EU-landenes forsvar, som bør lukkes med nye investeringer. Samtidig bør den europæiske forsvarsindustri styrkes, viser ny EU-rapport.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, siger på pressemøde onsdag om rapporten:

- Det er et signal til at vågne op. Vi bliver nødt til at handle nu, siger Josep Borrell.

Han peger på, at hylderne på kort sigt skal fyldes op, efter at EU-landene har sendt meget militært udstyr til Ukraine. Men EU-landene har også et efterslæb på investeringer og er for dårlige til at indkøbe de samme militære systemer.

Russisk soldat erklærer sig skyldig

En russisk soldat, der er anklaget for at have begået krigsforbrydelser i Ukraine, erkender sig skyldig i alle anklager.

Det gør han under en retssag i Kyiv, den ukrainske hovedstad. Det er første retssag om krigsforbrydelser, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar.

I retten bliver den 21-årige soldat Vadima Sjisjimarina adspurgt, om han er skyldig i anklagerne, herunder anklager om krigsforbrydelser og overlagt mord.

Hertil svarer han:

- Ja.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Russisk soldat skal for retten i Ukraine for krigsforbrydelser

En 21-årig russisk soldat skal i dag for retten i Ukraines hovedstad, Kyiv, hvor han er anklaget for blandt andet at have begået krigsforbrydelser ved at dræbe en 62-årig civil mand. Retssagen begyndte i sidste uge, men blev udskudt til i dag. 

BBC's korrespondent i Ukraine er i retten, hvor hun har delt et billede af den unge russer, der afventer retssagens begyndelse.