Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? I Donbas-regionen fortsætter kampene, mens både britiske og amerikanske krigsopdateringer tyder på, at ukrainerne har vundet kampen om Kharkiv. Samtidig vil man i Finland og Sverige tage nye skridt mod NATO-medlemskab.

264 ukrainske soldater evakueret fra belejret stålværk

Ifølge Ukraine er 264 ukrainske soldater blevet evakueret fra Azovstal-stålværket i havnebyen Mariupol. 

Det er uvist, hvor mange soldater der er tilbage på Azovstal-stålværket i Mariupol. Men det har tidligere forlydt, at omkring 600 militærpersoner har søgt tilflugt på det enorme område.

Ukraines væbnede styrker siger mandag aften i en udtalelse, at arbejdet med at redde de resterende soldater på værket fortsætter.

Området omkring stålværket har i flere uger været under beskydning.

Derfor har både ukrainske civile og soldater søgt tilflugt i stålværket.

De fleste civile er blevet evakueret med hjælp fra FN og Internationalt Røde Kors i løbet af den seneste måned.

Ukrainske soldater bliver evakueret fra Azovstal til russisk-kontrolleret område

Det russiske forsvarsministerium siger, at evakueringen af ​​sårede ukrainske styrker fra Azovstal-stålværket i Mariupol er begyndt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er flere busser med evakuerede ukrainske soldater ankommet til byen Novoazovsk sent mandag aften. Byen ligger omkring 40 kilometer fra Mariupol, hvor soldaterne havde forskanset sig i havnebyens stålværk, og er under kontrol af Rusland-støttede separatister.

Nogle af de evakuerede blev båret ud af busserne på bårer, siger et vidne til Reuters.

Det er uklart, hvor mange soldater der var ombord på busserne. Ukraine har tidligere sagt, at omkring 600 soldater befandt sig på Stålværket - heriblandt 40 sårede. 

20 civile dræbt af russisk beskydning i Donbas - barn i blandt

Ukraines specialstyrker oplyser mandag aften, at 20 civile, heriblandt et barn, er blevet dræbt i russisk beskydning i Donbas, som udgøres af regionerne Donetsk og Luhansk.

Det skriver de på Facebook ifølge nyhedsbureauet Reuters, hvor de uddyber, at der blandt andet er tale om beskydning af 25 lokalsamfund, 42 beboelsesbygninger og en skole. 

Reuters har ikke været i stand til at bekræfte den ukrainske melding. Rusland har ikke kommenteret på bekyldningen. 

Ni civile dræbt i russiske angreb i Donetsk

Ni civile er blevet dræbt, mens seks er såret efter russiske angreb mandag i den østlige region Donetsk.

Det skriver regionens guvernør, Pavlo Kyrylenko, på beskedtjenesten Telegram ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Oplysningerne er ikke blevet bekræftet fra anden side. 

Rusland vil evakuere sårede ukrainske soldater

Rusland siger, at landet er gået med til at evakuere sårede ukrainske soldater, der har søgt tilflugt i det belejrede Azovstal-stålværk i Mariupol.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Der er nået en aftale om at flytte de sårede, lyder det i en udtalelse fra det russiske forsvarsministerium.

Området omkring stålværket har i flere uger været under beskydning. Derfor har både civile og soldater søgt tilflugt i stålværket. En stor gruppe af de civile er blevet evakueret med hjælp fra FN.

EU kan ikke blive enige om sjette sanktionspakke mod Rusland

EU er endnu ikke blevet enige om den sjette sanktionspakke mod Rusland, selvom der efterhånden er gået næsten to uger siden EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, foreslog netop dette.

Det siger EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, på en pressekonference efter et møde mellem EU's udenrigsministre i Bruxelles, skriver The Guardian.

EU er dog blevet enige om at sende ​​yderligere 500 millioner euro - svarende til 3,7 milliarder kroner - til Ukraine til køb af våben.

Mindst ti civile dræbt af russisk angreb, hævder guvernør

Mindst ti civile er blevet dræbt af russisk beskydning i byen Sievierodonetsk i det østlige Ukraine mandag. 

Det hævder den regionale guvernør i Luhansk Serhiy Gaidai ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Gaidai har tidligere mandag sagt, at kraftig beskydning havde forårsaget brande i boligområder. Den østlige flanke af Ukraine har været udsat for voldsomme angreb af russiske styrker i de seneste uger, da Rusland forsøger at erobre kontrollen over Donbas.

Oplysningerne er ikke blevet bekræftet fra anden side. 

Kofod: Ikke enighed om sjette sanktionspakke mod Rusland

Der er fortsat ikke enighed om den sjette sanktionspakke mod Rusland, men en aftale vil snart falde på plads. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter et møde for EU's udenrigsministre i Bruxelles mandag.

- Jeg forventer, at vi meget snart kan få den sjette sanktionspakke på plads. Og der er ingen tvivl om, hvor Danmark står: Vi vil have de hårdest mulige sanktioner, vi kan blive enige om, siger Jeppe Kofod.

NATO-udvidelse vil øge spændingerne i Europa, advarer russisk organisation

Udvidelsen af ​​NATO med Sverige og Finland vil øge spændingerne i Europa.

Det siger Stanislav Zas, der er generalsekretær for den russiskledede organisation CSTO (Collective Security Treaty Organisation), efter et møde i gruppen ifølge Sky News.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har tidligere sagt, at processen for at indlemme de to nordiske lande i forsvarsalliancen kan gå hurtigt, selvom Tyrkiet tidligere har udtalt sig kritisk om optagelsen.

Sveriges statsminister vil ikke snakke med Putin

Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, har ikke tænkt sig at kontakte Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at delagtiggøre ham i landets beslutning om at søge om optagelse i NATO.

Det skriver Aftonbladet.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, har dog allerede søgt kontakt med sin russiske kollega Sergej Lavrov for en samtale om emnet.

Da Finland oplyste, at landet ville ansøge om NATO-medlemskab, ringede præsident Sauli Niinistö til Vladimir Putin.

Zelenskij udskifter hjemmeværnschefen

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij udskifter chefen for landets hjemmeværn, Territorial Defence Forces. Det skriver Sky News. Uden at forklare hvorfor oplyser landets forsvarsministerie, at præsidenten har udnævnt generalmajor Ihor Tantsyura til at tage over fra Yurij Halusjkin. Ministeriet beskriver Tantsyura som en erfaren officer, der tidligere har været stabschef i Ukraines forsvar. 

Putin: - Jeg har ikke nogen udeståender med Sverige og Finland

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at han ikke har nogen udeståender med Sverige og Finland, der er på vej ind i NATO. Det har han med den vestlige forsvarsalliance. Han siger, at det kræver en russisk reaktion, at NATO udvider sin militære infrastruktur, ifølge Reuters.
 

Tre personer skadet i angreb mod hotel ved Odesa

Et russisk raketangreb nær den ukrainske havneby Odesa har ødelagt et turisthotel og efterladt mindst tre personer såret. Det oplyser det ukrainske militær. Målet for angrebet skulle have været en bro over floden Dnjestr som allerede var blevet skadet fra et tidligere angreb, oplyser de ukrainske styrkers sydlige kommando.

Der udbrød brand på stedet, hvor missilerne ramte. Odesa har i krigen indtil videre ikke været udsat for russiske angreb i lige så stor grad som de byer som Mariupol og Kyiv. Det skriver VG.

McDonald's vil sælge sin forretning i Rusland

Den amerikanske fastfoodkæde McDonald's vil sælge sin forretning i Rusland. Det har McDonald's oplyst mandag, skriver flere medier, herunder nyhedsbureauet Reuters. 

Siden starten af marts har McDonald's midlertidigt haft lukket sine restauranter i Rusland. Nu er der så taget en beslutning om forlade det russiske marked.

- Den humanitære krise forårsaget af krigen i Ukraine samt det uforudsigelige miljø at drive forretning i har ledt McDonald's til den konklusion, at et fortsat ejerskab af forretningen i Rusland ikke længere er holdbart, lyder det fra kæden ifølge Reuters.

Det drejer sig om 850 restauranter med 62.000 ansatte i Rusland, hvilket gør fastfoodkæden til den største vestlige virksomhed, der forlader Rusland siden invasionen i Ukraine, skriver Sky News.

Storbritannien: Hviderusland sender tropper til Ukraines grænse

Ifølge det britiske forsvarsministerie har Hviderusland øget sin aktivitet ved den ukrainske grænse. Konkret vil Hviderusland sende tropper, antiluftskyts, artilleri og missilenheder til træningsområder i den sydvestlige del af landet. Ifølge de britiske efterretninger vil troppeaktiviteten fiksere ukrainske tropper, der dermed ikke kan hjælpe i kampen mod Rusland i Donbas-regionen.

Kofod inden EU-møde: Danmark vil kæmpe for hårdest mulige sanktioner

EU's sjette sanktionspakke med udfasning af russisk olie har store konsekvenser for nogle EU-lande. Men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forventer alligevel, at pakken bliver gennemført.

Det siger han på vej ind til møde for EU-landenes udenrigsministre mandag i Bruxelles.

- Der er nogle lande, for hvem denne pakke gør rigtigt ondt, fordi de er så afhængige af import af olie, siger Jeppe Kofod.

Han understreger, at Danmark vil kæmpe for de hårdest mulige sanktioner.

Guvernør: Ukrainske styrker har nået grænsen til Rusland ved Kharkiv

Guvernøren i Kharkiv siger ifølge Sky News og The Guardian, at ukrainske tropper har nået den russiske grænse ved landets næststørste by Kharkiv. Meldingen kommer, samtidig med at en video er blevet delt fra det ukrainske forsvarsministerie, der angiveligt viser ukrainske tropper ved den russiske grænse. 

Melodi Grand Prix-vinder vil bortauktionere statuette

Lørdag aften vandt Ukraine årets Melodi Grand Prix med bandet Kalush Orchestra og sangen 'Stefania'. Nu vil Kalush Orchestra bortauktionere sejrsstatuetten og donere overskuddet til den ukrainske hær. Det skriver The Guardian.

Tænketank: Russerne ændrer strategi i Donbas

Det ser ud til, at den russiske hær har ændret strategi i Ukraines østligste område Donbas.

I stedet for at forsøge at omringe ukrainske styrker i området og tage kontrollen med hele Donbas, ser de russiske styrker nu ud til at forsøge i stedet at kapre hele Luhansk-regionen, som udgør den ene del af Donbas.

Det skriver den amerikanske tænketank Institut for Krigsstudier (ISW) i sin daglige rapport.

Ukraine genåbner for naturgassen igennem Kharkiv

Ukraines energiselskab GTSOU har genåbnet for naturgassen gennem storbyen Kharkiv. Det sker, efter at ukrainske styrker i høj grad har været i stand til at slå russiske styrker tilbage fra storbyen. Med genåbningen får omkring 3000 husstande igen adgang til naturgas.