Rusland invaderer Ukraine

Finland og Sverige diskuterer medlemskab af NATO

Hvad sker der? Sverige har nu truffet en formel beslutning om at ansøge om medlemskab af NATO. 

Mette Frederiksen (S) har mandag meddelt, at Danmark vil give Sverige og Finland "sikkerhedsforsikringer" fra dags dato. 

Samtidig har Rusland gjort klart, at der vil være konsekvenser, hvis NATO-udvidelsen bliver en realitet.  

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Finland kan blive medlem af NATO allerede i år, vurderer statsminister

Finlands statsminister, Sanna Marin, vurderer, at landet kan blive medlem af NATO allerede i år.

Det siger hun til den finske tv-station Yle, efter at det søndag blev meldt ud, at Finland formelt vil søge om medlemskab i forsvarsalliancen og dermed gøre op med årtiers neutralitetspolitik.

- Jeg går ud fra, at vi bliver medlemmer af NATO i løbet af indeværende år, siger Marin på et spørgsmål om, hvornår ansøgningsprocessen kan være slut.

Storbritannien støtter Sverige og Finlands ønske om NATO-medlemskab

Sverige og Finland bør integreres i NATO "så hurtigt som muligt". Sådan lyder det fra Storbritanniens udenrigsminister Liz Truss på Twitter. 

NATO-chef taler med Tyrkiet: - Vi skal stå forenet i dette historiske øjeblik

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg siger, at han har talt med den tyrkiske udenrigsminister Mevlut Cavusoglu om Finlands og Sveriges planer om at søge om medlemskab i NATO.

- Tyrkiet er en værdifuld allieret, og alle sikkerhedsproblemer skal behandles. Vi skal stå forenet i dette historiske øjeblik, skriver han på Twitter.

Tidligere i aften udtalte den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, at landet ikke vil godkende Sveriges og Finlands ansøgninger om medlemskab i forsvarsalliancen.

De baltiske lande støtter Sveriges og Finland i at tilslutte sig NATO

Udenrigsministrene i Letland, Estland og Litauen støtter Sveriges og Finlands planer om at søge medlemskab af NATO.

Det skriver de i en fælles erklæring udsendt mandag. Udenrigsministrene kalder beslutningerne for ”historiske” og siger, at de vil ”gøre, hvad der skal til for at hjælpe begge lande”.

De tilføjer i erklæringen, at de vil gøre sit for at gøre godkendelsesprocessen af Sverige og Finland hurtig.

Oppositionsleder reagerer på svar fra Erdogan: - Vi skal have is i maven

Nu reagerer Sveriges oppositionsleder på den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans udmelding om, at Tyrkiet på nuværende tidspunkt ikke vil sige ja til svensk og finsk NATO-medlemskab.

- Jeg ønsker ikke at drage nogen konklusioner i denne situation, siger Ulf Kristersson, som er partileder for Moderaterne til det svenske medie SVT.

- Der har været lidt forskellige meldinger de seneste dage. Jeg synes, det er naturligt i så kompleks en proces. Vi taler stadig om 30 lande, der skal blive enige her.

- Man bør have is i maven og indse, at det her vil tage et antal måneder. Men jeg synes ikke, man skal være særlig bekymret, afslutter oppositionslederen. 

Stoltenberg glædes over svensk NATO-udmelding

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg skriver på Twitter, at han har talt med Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S), og at han glæder sig over Sveriges beslutning om at ansøge om NATO-medlemskab.

- Sverige er en af ​​NATOs nærmeste partnere, og et medlemskab vil styrke sikkerheden i det euro-atlantiske område og Sverige på et kritisk tidspunkt, skriver Stoltenberg.

Tyrkiet vil ikke godkende Sverige og Finland som NATO-medlemmer

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, vil ikke godkende Sverige og Finland som NATO-medlemmer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Erdogan tilføjer, at den svenske og finske delegation ikke bør "besvære sig med at rejse til Tyrkiet for at få Tyrkiet til at godkende deres NATO-ansøgning". 

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at den svenske udenrigsminister, Ann Linde, og den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, har oplyst, at deres delegation inden længe rejser til Tyrkiet for at få en afklaring på Tyrkiets indvendinger mod svensk og finsk medlemskab af NATO. 

Årsagen til Tyrkiets afvisning er ifølge præsidenten, at både Sverige og Finland huser det, som tyrkerne anser for at være kurdiske terrorgrupperinger. 

For at blive medlem af NATO kræver det, at alle de 30 medlemslandes parlamenter stemmer ja.

Svensk og finsk udenrigsminister rejser til Tyrkiet for at drøfte NATO

Den svenske udenrigsminister, Ann Linde, og den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, har oplyst, at deres delegation inden længe rejser til Tyrkiet for at få en afklaring på Tyrkiets indvendinger mod svensk og finsk medlemskab af NATO.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT ifølge oplysninger fra udenrigsministeriet.

De skal mødes med den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu i hovedstaden Ankara. 

Mødet kommer efter at Tyrkiets præsident, kort efter Sverige og Finland bekendtgjorde deres intentioner om at blive medlemmer af NATO, fortalte, at man ikke så deres medlemskab med positive øjne.

- Vi følger udviklingen i Sverige og Finland, men vi har ikke en positiv opfattelse af denne sag, lød det fra præsident Recep Tayyip Erdogan fredag.

Årsagen er ifølge præsidenten, at både Sverige og Finland huser det, som tyrkerne anser for at være kurdiske terrorgrupperinger. 

Øverstbefalende for Sveriges forsvar advarer om Ruslands forventede modreaktioner

Efter meddelelsen om, at Sverige formelt vil indsende en NATO-ansøgning, afholder general Micael Bydén, som er øverstbefalende for Sveriges forsvar, nu pressemøde.

- Det er en vigtig beslutning, en stor og historisk beslutning, som den svenske regering nu træffer, siger han om NATO-udmeldingen.

Han siger, at beslutningen er "helt rigtig" set fra et militærstrategisk perspektiv. At Sverige går med i NATO vil gøre det nemmere at forsvare landet, siger han.

- Og Sverige som medlem gør NATO stærkere, siger Bydén.

Den øverstkommanderende advarer også om Ruslands forventede modreaktioner, som i øjeblikket ikke forventes at være militære.  

- Det kan handle om indflydelsesoperationer og informationskampagner, der berører os. Det kan handle om cyberangreb og sabotage, siger han

Vil hjælpe Sverige og Finland i tilfælde af angreb

Danmark er klar til at hjælpe Sverige og Finland i tilfælde af et angreb på deres territorium, inden at landene har opnået NATO-medlemskab.

Det fremgår af en udtalelse på Statsministeriets hjemmeside fra Danmark, Island og Norge.

- Finland og Sveriges sikkerhed er et fælles anliggende. Skulle Finland eller Sverige blive offer for aggression på deres territorium, inden de opnår NATO-medlemskab, vil vi bidrage med alle tilgængelige midler.

Udtalelsen uddyber, hvad statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på mandagens doorstep. Her oplyste hun, at Danmark fra dags dato vil give Sverige og Finland sikkerhedsforsikringer sammen med Island og Norge. 

Danmark vil give sikkerhedsforsikringer fra dags dato

- Vi er naboer, vi er venner. Vi ser frem til at være NATO-allierede. 

- Vi ønsker derfor, at Danmark skal gøre alt for, at Finland og Sverige så hurtigt som muligt kommer ind i NATO, siger statsminister Mette Frederiksen mandag eftermiddag under et såkaldt doorstep sammen med forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Når NATO er klar, vil man "så hurtigt som muligt" fremsætte beslutningsforslag om finsk og svensk NATO-ansøgninger, siger statsministeren.

Hun fortæller, at Danmark nu har besluttet at give Sverige og Finland sikkerhedsforsikringer sammen med Island og Norge fra dags dato. 

Om lidt holder Mette Frederiksen pressemøde

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), og forsvarsminister Morten Bødskov (S) holder pressemøde klokken 15.25.

Regeringen søger officielt medlemskab i NATO

Regeringen har besluttet, at Sverige vil søge om medlemskab af NATO, siger statsminister Magdalena Andersson (S).

- Vi vil informere NATO om, at vi ønsker at blive medlem af alliancen.

- Sverige vil være i en sårbar position i tiden, hvor vores ansøgning er under behandling, siger Magdalena Andersson på pressemødet.

Bredt flertal for NATO-medlemskab

- Der er et bredt flertal i Sveriges Riksdag for, at Sverige går med i NATO, siger Sveriges statsminister, Magdalena Andersson (S) under pressemødet. 

Hun kalder Ruslands krig i Ukraine for "en af ​​de værste krænkelser nogensinde mod FN-pagten".

- Det bedste for Sveriges sikkerhed er, at vi går med i NATO.

Statsministeren føler sig overbevist om, at der er opbakning til NATO-medlemskab blandt det svenske folk. Samtidig siger hun, at man kan have en anden mening om NATO.

- Det har jeg respekt for.

Om lidt holder Sverige pressemøde om NATO-medlemskab

Om lidt holder Sveriges statsminister, Magdalena Andersson (S), og Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, fælles pressemøde efter debatten om NATO i den svenske rigsdag. 

Putin reagerer på Sverige og Finlands NATO-ambitioner

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tilsyneladende fulgt med i debatterne i både Sverige og Finland, hvor politikere dagen igennem har debatteret de forventede ansøgninger om NATO-medlemskab.

Han reagerer nu ved at lange ud efter begge de nordiske lande, som han siger vil mærke konsekvenser fra russisk side, hvis de melder sig ind i forsvarsalliancen.

For det første kalder Putin udvidelsen af NATO for et problem, ligesom han siger, at det er USA's interesser, der bliver opfyldt. Desuden påstår han, at Rusland ikke har en interesse i at indgå i konflikt med hverken Sverige eller Finland.

Efter alt at dømme sender de nordiske lande snart officielle ansøgninger om medlemskab til NATO, og når det sker, siger Putin, at Rusland vil reagere.

- Vi vil handle på enhver udvidelse af NATO's militære infrastruktur i disse lande, siger præsidenten. 

Tyrkisk NATO-uvilje: Sverige og Finland udleverer ikke terrorister

Sverige og Finland har ikke villet udvise 33 personer til Tyrkiet, hvor de er tilknyttet grupper, der af de tyrkiske myndigheder betegnes som terrororganisationer.

Det oplyser det tyrkiske stats-tv, TRT Haber, efter at den tyrkiske regering har modsat sig, at de to nordiske lande bliver medlemmer af NATO.

Der henvises til oplysninger fra justitsministeriet i Ankara.

Det drejer sig om folk, der har forbindelse til Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) eller den muslimske lærde Fethullah Gülen, hedder det.

Samtlige NATO-lande skal godkende, at de to nordiske lande kan blive en del af forsvarsalliancen.

Sveriges statsminister indkalder til pressemøde efter NATO-debat

Sveriges statsminister, Magdalena Andersson (S), og Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, holder fælles pressemøde klokken 15.00 mandag efter debatten om NATO i den svenske rigsdag. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sveriges regering.

Sveriges forsvarsminister rejser til USA for at diskutere NATO

Washington får i dag besøg af forsvarsminister Peter Hultqvist fra de svenske socialdemokrater, hvor han skal mødes med sin amerikanske kollega Lloyd Austin.

Svenskeren kommer på invitation af amerikanerne, og de skal drøfte både Ruslands angreb mod Ukraine samt sikkerhedssituationen, men ikke mindst også Sveriges forventede ansøgning om medlemskab af NATO. 

- Ingen tvinger atomvåben ind

Der er bred støtte til NATO-medlemskab i det finske parlament, og derfor er debatten mere præget af snak om, hvordan Finlands rolle i alliancen vil udspille sig. Det skriver YLE.

Forsvarsminister Antti Kaikkonen siger, at det ikke kommer på tale at opstille NATO-atomvåben på finsk territorium.

- Vi kommer ikke til at søge atomvåben, der skal placeres på finsk jord, og ingen tvinger dem ind, siger han.