Politik

Finansministeren præsenterer den økonomiske redegørelse

Hvad skete der? Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede torsdag formiddag Økonomisk Redegørelse.

Det er regeringens prognose for dansk økonomi og vurdering af de offentlige finanser. 

Finansminister i limbo

Finansministeren Nicolai Wammen skal overholde en hårfin balance, hvor han på den ene side skal holde kommunernes økonomi i kort snor, samtidig med at regeringen ønsker at sende penge til flere økonomisk trængte grupper. Det påpeger seniorøkonom i Kraka Niels Storm Knigge. 

- Han er i en limbo, hvor han skal holde lidt igen i forhold til forhandlingerne med kommunerne, der snart kommer. Her skal han holde igen på grund af inflationen. På den anden side vil han gerne sende milliarder til de ældre. Det er svært at forklare, siger Niels Storm Knigge. 

3F: Kompensation til overførselsmodtagere bør kompenseres

Dagens økonomiske redegørelse er slut, og det er pressemødet dermed også. I fagforbundet 3F, der organiserer både ufaglærte og erhvervsuddannede lønmodtagere, konstaterer cheføkonom Frederik I. Pedersen, at der ikke er nogen tvivl om, at de stigende energipriser presser lønmodtagernes realløn, men de har trods alt mulighed for at blive kompenseret noget via de lønforhandlinger. Den mulighed har overførselsmodtagerne ikke, påpeger han: 

- Deres indkomst er låst fast, og nogle grupper rammes hårdt af de stigende priser. Vi synes, at det er fornuftigt at kompensere, men er også af den mening, at det bør finansieres – skatter eller besparelser andre steder. Grundlæggende handler det om fordelingspolitik, og de voldsomt stigende energipriser rammer de laveste indkomster hårdest.

Energi- og fødevarepriser får inflation til at "bonge" igennem

Wammen spørges ind til, om man i tilstrækkelig grad har indregnet de stigende forbrugerpriser i forventningen af inflationstallet.

- Det inflationsbud, der er for i år, er baseret på det, man kender på nuværende tidspunkt, men også baseret på, hvad der kommer til at ske de kommende måneder. Noget, der virkelig bonger igennem på inflationen, er energi- og fødevarepriserne. Ser man en større stigning på fødevarepriserne, end der er forudset her, vil det have en negativ effekt, siger Wammen. 

- Vi har tre hovedopgaver

Grundet usikkerheden i de økonomiske prognoser vil det kommende finanslovsforslag være præget af "skarpe prioriteringer", fortæller Nicolai Wammen.

- Vi lægger vores finanslovsforslag frem i august, og efter sommerferien vil vi også fremlægge vores 2030-plan. Vi har tre hovedopgaver: At sikre et velfærdssamfund for vores ældre og vores børn. Sikre et sikkert samfund i en tid med krig. Og dernæst sikre den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt at sige, at vi ikke får råd til at give store udskrivninger eller skattelettelser. Det vil også være mit budskab til partierne, vi skal lave finanslov med.

Regeringens forslag om "inflationscheck" til ældre under lup

Finansministeren spørges af en journalist ind til den foreslåede inflationscheck på 5000 kroner skattefrit til landets pensionister, der i forvejen modtager en ældrecheck.

Der er blandt førende økonomer en bekymring for, at det kan føre til overophedning, hvis politikerne sender for mange penge ud i samfundet for at kompensere for prisstigningerne.

Wammen forsvarer forslaget med, at det er en gruppe mennesker, der står i en særligt svær situation.

- Er man pensionist, der modtager ældrechecken, har man ikke særligt meget at gøre med økonomisk. Og er man pensionist, kan man ikke bare tage et arbejde. Der synes vi i regeringen, at det er fornuftigt at give en håndsrækning. Jakob Ellemann har kaldt det bestikkelse. Det er en fuldstændig uforståelig kommentar, siger Wammen. 

Regeringens skøn virker "noget optimistisk"

I Dansk Industri følger man Nicolai Wammens præsentation af Økonomisk Redegørelse tæt. Her mener man, at regeringen er en kende for håbefuld. 

- I lyset af de store prisstigninger og nu også stigende renter forekommer regeringens skøn noget optimistisk. Vi forventer, at krig, sanktioner, store prisstigninger og øgede renter får en mere negativ effekt på økonomien, end regeringen vurderer, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

- Indtil videre er den russiske gas ikke omfattet af sanktioner. Men hvis gasforsyningen afbrydes, vil det føre til klart lavere vækst i Europa, idet det bliver nødvendigt at lukke for gassen til en række europæiske virksomheder, uddyber han. 

- 2022 bliver et hårdt år

Nicolai Wammen vil ikke putte en specifik dato på, hvornår prisudviklingen falder. Blot at det vil lysne næste år. 

- Det betyder også, at 2022 bliver et hårdt år. Putins krig kom oven i en i forvejen stigende inflation. 

Nu bliver han spurgt ind til en række af de hjælpepakker, som regeringen ønsker at give nogle af de samfundsgrupper, der har været hårdt ramt af stigende forsyningspriser – heriblandt varmechecks til 400.000 danskere og landets pensionister, som regeringen gerne vil give 5000 kroner skattefrit.

den foreslåede inflationscheck på 5000 kroner skattefrit til landets pensionister, der i forvejen modtager en ældrecheck.

- Vi ved godt, at det ikke løser alle pensionisters problemer, men det vil være en hjælpende hånd, som jeg håber, at Folketinget vil være med til at vedtage. 

Højeste inflation siden 1980'erne

Finansministeriet forventer en inflation på 5,2 procent – en stigning, Wammen betragter som meget højt og beskriver som den højeste siden 1980'erne.

Inflationen skyldes blandt andet en knaphed på varer og krigen i Ukraine. Og trods den stærke danske økonomi kan hele det økonomisk stød ikke tages væk fra danskerne, forklarer Wammen, der forventer, at inflationen falder til et mere normalt niveau til næste år på 2 procent. En antagelse, der dog er behæftet med meget stor usikkerhed. 

- Noget af farten vil tages af prisstigningerne gennem regulering fra Centralbanken. Det betyder dog desværre ikke, at priserne falder tilbage på, hvad de var tidligere, men at prisstigningerne vil falde til et mere normalt niveau. Vi går mod mere normale tider, når vi når næste år.

- Inflationen bider

Så berører finansministeren de stigende forbrugerpriser. 

- Når vi er ude at handle, og når vi tanker benzin, kan vi mærke, at inflationen bider. Årsagerne til de stigende priser er mange, men der er ingen tvivl om, at krigen i Ukraine også påvirker udviklingen. Krigen rammer ned i hver enkelt husholdning, siger Wammen. 

Som finansminister kan han ikke fjerne inflationen med "en tryllestav", men bedyrer, at regeringen vil føre en ansvarlig økonomisk politik.

- Alle danske husstande bliver dog desværre berørt af det, der sker.

- Vi har styr på butikken

Nicolai Wammen har indtaget talerstolen i Finansministeriet og budt velkommen. Han understreger, at vi lever i en tid med meget stor usikkerhed. De økonomiske prognoser skal også ses i dette lys. 

- Helt overordnet kan jeg sige, at dansk økonomi står et meget stærkt sted. Vi har den højeste beskæftigelse nogensinde. Vi har den højeste vækst i 27 år. Vi har overskud på de offentlige finanser. Der er styr på butikken. 

Nyt risikoscenarie i redegørelsen

Krigen i Ukraine giver usikkerhed på finansmarkederne og påvirker blandt andet olie- og gaspriserne. Derfor skal man tage nogle større forbehold i dagens prognose end tidligere, understreger TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Finansministeriet har i redegørelsen også indregnet et scenarie, hvor importen af russisk gas helt stopper. I så fald vil væksten ikke stige med de forventede 3,4 procent, men blot 2 procent.

- Det vil dog stadig være et scenarie, hvor de fleste danskere vil kunne klare den, siger Ole Krohn.

Inflation i fokus

TV 2s finanskommentator Ole Krohn har læst Økonomisk Redegørelse og forventer, at pressemødet særligt vil fokusere på inflationen:

- Det er noget, som mange danskere kan mærke. Inflationsprocenten forventes at være på 5,2 procent. Den gode nyhed er, at priserne på gas- og olie, som driver inflationen op, også ser ud til at falde i løbet af de næste måneder, siger Ole Krohn. 

Alene i april var priserne 6,7 procent højere, end de var på samme tidspunkt sidste år. Så høj inflation har vi ikke set i Danmark siden 1984. 

Politisk kommentator Hans Engell tilføjer, at det bliver en positiv finansminister, der vil lægge vægt på at det – trods inflationen – på tværs af de økonomiske nøgletal går rigtig godt. 

- Blandt andet fordi Danmark som et af de eneste lande i EU har overskud på statsfinanserne.