Politik

Claus Hjort Frederiksen holder pressemøde

Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen (V) for at have røbet statshemmeligheder. Det oplyser Justitsministeriet. 

Claus Hjort har siden december 2021 været sigtet i sagen, der går under navnet "lækage-sagen". Han nægter sig skyldig.

Klokken 13.25 holder Venstre-politikeren et kort pressemøde om tiltalen.

- Jeg har ikke røbet nogen hemmelighed

Claus Hjort Frederiksen siger til TV 2, at han "ikke har røbet nogen hemmelighed overhovedet".

- Hele sagen ("lækage-sagen", red.) startede i 2013, hvor Snowden lækkede papirer, han havde opsnappet fra NSA. Så hele sagen starter sådan set fra amerikansk side, siger han.

Snowden lækkede i 2013 utallige efterretningsoplysninger, som blandt andet blotlagde global overvågning af den amerikanske efterretningstjeneste NSA, som også menes at være en del af den danske sag.

Spørgsmål om immunitet

Inden Claus Hjort officielt kan blive tiltalt af Rigsadvokaten, skal sagen igennem Folketinget, hvor Folketingets medlemmer skal beslutte, om de vil ophæve Claus Hjorts parlamentariske immunitet.

Til TV 2 siger han, at han er fortrøstningsfuld.

- Det der er helt afgørende for mig er, at Folketingets medlemmer og offentligheden får fuld indsigt i, hvad sagen drejer sig om og går ud på. Og der hviler en stor opgave på Folketinget, der skal tage stilling til min immunitet uden at vide, hvad sagen handler om, siger han.

- Jeg tror, man orienterer nogle få medlemmer af Folketinget og så skal de gå til deres grupper, som skal sige, om de vil stole på mig eller ej.

- Der er ikke noget, der kan overraske mig

Claus Hjort Frederiksen er ikke overrasket over, at Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod ham i ”lækage-sagen”. Det siger han til TV 2.

- Der er ikke noget, der kan overraske mig mere, siger han.

- Jeg har været ude for en konstant kritik af regeringen, og hele den her sag handler jo om min optræden som folketingsmedlem, hvor jeg finder den helt usaglige hjemsendelse af fem betroede medarbejder i FE ikke var i overensstemmelse med god skik, fortsætter Venstre-politikeren.

FE-sagen kort fortalt

FE-sagen begyndte at rulle i august 2020, da Tilsynet med Efterretningstjenester sendte en pressemeddelelse ud, hvori der blev rettet alvorlige anklager mod efterretningstjenestens ledelse.

Det førte til, at ledelsen i FE øjeblikkeligt blev hjemsendt. 

Medarbejderne blev i december renset i en undersøgelse foretaget af tre landsretsdommere.

Efterfølgende viste det sig dog, at FE-chef Lars Findsen var blevet anholdt og fængslet få dage forinden. Lars Findsen er fortsat sigtet i sagen efter paragraf 109, der handler om landsforræderi. Han er dog blevet løsladt.

Samme paragraf 109 blev tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sigtet efter. 

Claus Hjort Frederiksen holder pressemøde 13.25

Klokken 13.25 holder Claus Hjort Frederiksen et kort pressemøde.

Anledningen er, at Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod politikeren for at have røbet statshemmeligheder. 

Claus Hjort har siden december 2021 været sigtet i sagen, der går under navnet "lækage-sagen". Han nægter sig skyldig.