Borgmester: Vi har indsamlet 800 beretninger om krigsforbrydelser

Hvad sker der? Tysklands udenrigsminister besøger Ukraine, og FN melder om troværdige meldinger om henrettelser og tortur foretaget af ukrainere. 

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Ukraines tidligere præsident er død - et stort tab, siger Zelenskyjs kontor

Ukraines første præsident, Leonid Kravtjuk, er død - 88 år. Det oplyser stabschefen for det ukrainske præsidentkontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er triste nyheder og et stort tab, siger stabschefen, Andrij Jermak.

Kravtjuk var præsident fra 1991, hvor Ukraine fik sin selvstændighed, og frem til 1994.

OgsĂĄ borgmesteren i hovedstaden Kyiv, Vitaly Klitschko, har kommenteret pĂĄ Kravtjuks død. Det gør han pĂĄ det sociale medie Telegram, hvor han skriver, at den tidligere præsidents minde er særligt vigtigt at ære i en tid, hvor Ukraine er i krig med Rusland.

- Vi vil bevare den suverænitet og vilje, som vi fik for mere end 30 år siden, lyder det fra borgmesteren.

Mariupol-borgmester: Vi har indsamlet 800 beretninger om krigsforbrydelser

Bystyret i Mariupol har indsamlet omkring 800 forskellige beretninger om krigsforbrydelser begĂĄet i den østukrainske havneby siden den russiske invasion.

Det oplyser byens borgmester, Vadym Boichenko, ifølge Sky News.

Beretningerne kommer blandt andet fra angrebet pĂĄ et hospital med fødende kvinder i Mariupol, ligesom krigsforbrydelserne ifølge borgmesteren ogsĂĄ skulle være begĂĄet under angrebet pĂĄ en teaterbygning i byen. 

- Der er talrige eksempler på krigsforbrydelser begået af den russiske hær ledet af deres hovedkriminelle, Putin, udtaler borgmesteren.

Rusland ramt af bølge af opsigelser blandt guvernører

Rusland blev tirsdag ramt af en usædvanlig bølge af opsigelser blandt guvernører i forskellige regioner landet over.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge nyhedsbureauet meddelte fem guvernører i løbet af blot fem timer, at de enten trækker sig eller ikke agter at genopstille. Guvernørernes officielle forklaringer pĂĄ opsigelserne er blandt andet deres alder, eller fordi de har siddet pĂĄ deres poster længe.

Den politiske analytiker Abbas Galliamov siger ifølge dpa, at det kan være et udtryk for, at nogle politikere gerne vil "forlade skibet", inden det synker.

Det kan dog også være et resultat af pres fra den politiske top, vurderer han.

Zelenskyj: - Vi har ikke vĂĄben nok til at befri Mariupol

Ukraine har ikke vĂĄben nok til at befri den russisk belejrede havneby Mariupol, hvor hundredevis af civile fortsat befinder sig pĂĄ Azovstal-stĂĄlværket. 

Det siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale til Maltas regering tirsdag ifølge Sky News. 

- Vi forsøger os med alle mulige diplomatiske værktøjer for at redde dem, men Rusland tillader ikke nogle af vores forslag. Vi har derfor bedt vores partnere om at tilbyde våben nok til at redde både civile og militære i Mariupol, lyder det fra Zelenskyj.

Ukraine hævder at have generobret fire områder af Kharkiv

Fire landsbyer i Kharkiv-regionen i den østlige del af Ukraine er nu generobret fra russerne. Det oplyser en leder i det ukrainske militær på Facebook ifølge mediet Ukrinform

Generobringen drejer sig eftersigende om de fire byer Cherkasy Tyshky, Ruski Tyshky, Rubizhne og Bayrak. 

Ifølge den militære leder øger russerne samtidig sine offensiver mere generelt i den østlige del af landet, herunder især i Donetsk, hvor der lige nu er stor risiko for missilangreb på civile og infrastruktur.

Her kan du se et opdateret kort over den russiske invasion dag for dag. 

Tjekkiet overtager Ruslands plads i FN-rĂĄd

Tjekkiet har overtaget Ruslands plads i FN's MenneskerettighedsrĂĄd. Det skriver blandt andet nyhedsbureauet Tass.

7. april blev Rusland stemt ud af rĂĄdet, og siden har Tjekkiet som det eneste land budt ind pĂĄ pladsen, som landet altsĂĄ nu ved en afstemning i FN's generalforsamling har fĂĄet. 

Tyskland genĂĄbner ambassade i Kyiv

Tyskland genĂĄbner nu sin ambassade i Kyiv i Ukraine. Det kom frem, da den tyske udenrigsmninister Annalena Baerbock tirsdag besøgte Kyiv, skriver blandt andet NRK.

Baerbock offentliggjorde nyheden om genåbning på en fælles pressekonference med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba.

Tyskland lukkede ambassaden i Kyiv kort før den russiske invasion i Ukraine 24. februar.

Efterretninger fra USA: Putin forbereder sig pĂĄ en langstrakt krig

Krigen i Ukraine vil sandsynligvis ikke nĂĄ sin afslutning, selv hvis russerne opnĂĄr kontrol over Donbas-regionen i øst. 

Det tyder amerikanske efterretninger pĂĄ, ifølge øverste chef i NSA, Avril Haines. 

Ifølge Reuters vurderer USA's efterretningstjeneste desuden, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, lige nu forbereder sig pĂĄ en langstrakt krig i Ukraine, ligesom krigen i de kommende mĂĄneder kan gĂĄ i "flere uforudsigelige og eskalerende retninger". 

Boris Johnson rejser til Sverige og Finland midt i NATO-overvejelser

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, rejser onsdag til Sverige og Finland. Det oplyser Johnsons talsmand, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Besøget kommer, på et tidspunkt hvor både Sverige og Finland kraftigt overvejer, hvorvidt de skal tilslutte sig NATO.

- Det handler ikke kun om Ukraine, men om den bredere sikkerhed i Europa, udtaler Boris Johnsons talsmand.

Tyskland vil reducere russisk energiimport til nul "for evigt"

Tyskland vil genåbne sin ambassade i Kyiv, siger Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, under sit besøg i Ukraine. Samtidig lover hun, at Tyskland vil reducere sin import af russisk energi til nul, ”og sådan vil det forblive for evigt”, siger hun, ifølge Reuters.

Baerbock har tidligere sagt, at Tyskland vil udfase russisk olie, inden året er omme, herefter vil det hurtigt forsøge at reducere gasimporten.

Ukrainsk embedsmand offentliggør russisk ”filtreringscertifikat”

Gennem krigen er Rusland blevet beskyldt for at deportere ukrainere til Rusland. Tvangsforflytningen sker gennem sĂĄkaldte filtreringslejre, som TV 2 blandt andre har rapporteret om.

Nu deler borgmesterrådgiver i Mariupol, Petro Andryushchenko, et såkaldt ”filtreringscertifikat” udstedt af Rusland på Telegram.

På certifikatet står: ”Filtreringsstation Manhush (by i Mariupol-området), fingeraftryk taget”. Derefter står ”Dato og underskrift”.

Det har ikke været muligt for TV 2 at bekræfte ægtheden af certifikatet.

FN har "pĂĄlidelige beskyldninger" om henrettelser og tortur begĂĄet af ukrainske soldater

FN har hørt ”pĂĄlidelige beskyldninger” om, at ukrainske styrker har begĂĄet tortur og henrettelser. Dog overstiger de russiske overgreb i væsentlig grad de ukrainske. Det siger Matilda Bogner, som er chef for FN’s overvĂĄgningsmission i Ukraine, ifølge Reuters.

Samtidig siger Bogner, at de civile ukrainske tab overstiger det officielle tal pĂĄ 3381 med "flere tusinder".

- Det store sorte hul er i Mariupol, hvor det har været svært for os at få adgang, siger hun ved en pressebriefing i Genève.

Tysklands udenrigsminister er ankommet til Ukraine

Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, er ankommet til Ukraine. Det skriver flere medier, blandt andet Reuters og Bild. Hendes første stop er byen Butja nær Kyiv, hvor russiske tropper er anklaget for at have begĂĄet krigsforbrydelser. Senere skal hun mødes med Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, skriver Bild.

Ukraine: 44 civile fundet døde under murbrokker

Ukraine har fundet ligene fra 44 civile under murbrokkerne fra et hus, som blev ødelagt i marts, skriver Kharkiv-guvernør Oleh Synyehubov pĂĄ Telegram.

- Dette er endnu en forfærdelig krigsforbrydelse af de russiske besættere mod civilbefolkningen, skriver han.

Ligene er ifølge guvernøren fundet i den besatte by Izjum under en femetagers bygning.

Meldinger om kampe i Luhansk

Guvernøren i Luhansk, Serhij Haidai, melder om igangværende kampe i de tre mindre byer Toshkivka, Nyzhnje og Vojevodivka nær byen Severodonetsk.

Inden for de seneste 24 timer har Ukraine slået 15 russiske angreb tilbage i Donbas, tilføjer han i sin opdatering på Telegram.

Bystyre: Mindst 100 civile er stadig på stålværk

Mindst 100 civile befinder sig fortsat pĂĄ stĂĄlværket i den ukrainske havneby Mariupol, der er under heftig beskydning fra de russiske styrker. Det oplyser Petro Andrysjtjenko, som er rĂĄdgiver for Mariupols borgmester, pĂĄ Telegram ifølge Reuters.

Frankrig: EU-embargo mod russisk olie kan ske denne uge

Et EU-forbud mod import af russisk olie kan mĂĄske komme pĂĄ plads denne uge, siger Frankrigs udenrigsminister, Clement Beaune, til fransk tv ifølge Reuters.

Internt i EU har Ungarns premierminister, Viktor Orban, været den skarpeste kritiker af en olieembargo. Han og Macron skal drøfte sagen senere i dag. Mandag sagde kommissionsformand von der Leyen, at hun gjorde fremskridt med Orban om sagen.

Kim Jong-un sender brev til Putin

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, sendte i går en lykønskning til Vladimir Putin i anledningen af Ruslands fejring af Sejrsdagen. Det skriver BBC tirsdag.

I brevet erklærer Kim ”solidaritet med det russiske folks kamp for at udrydde den politiske og militære trussel og afpresning fra de fjendtlige styrker”. Videre skriver den nordkoreanske leder, at han tror på, at venskabet mellem Nordkorea og Rusland vil gro over tid.

Nu tror Ukraine på større sejr – opjusterer krigsmål

Ukraine har opjusteret sine konkrete krigsmål og vil nu forsøge at presse Rusland ud af alle de besatte områder af landet. Det siger udenrigsminister Dmytro Kuleba i et interview med Financial Times.

I de første måneder af krigen var målet at skubbe Rusland tilbage til de områder, som var besat inden 24. februar. Hvis Ukraine vinder kampen om Donbas, vil målet være, at russerne skal slås helt ud af Ukraine – inklusive Krim-halvøen og hele Donbas-området, som har været helt og delvist besat siden 2014.

Skal det lykkes, kræver det dog, at Vesten fortsætter med at levere våben til ukrainerne, siger Kuleba.