Hvad sker der? På dagen hvor Rusland fejrer sejren over Nazityskland, melder Ukraine om missilangreb i Odesa.

USA melder om ulydige russiske officerer

Nogle russiske soldater nægter at adlyde ordre i forbindelse med krigen i Ukraine, hvilket har fået Rusland til at sende flere afsted. Det viser amerikanske efterretninger ifølge avisen The Guardian.

Det er ifølge meldingerne russiske officerer i den østukrainske Donbas–region, som ikke vil adlyde ordre.

Missiler rammer Odesa lige nu

Ifølge ukrainske myndigheder er Odesa netop nu under angreb fra flere missiler. Det skriver blandt andet BBC. Samtidig florerer flere videoer af ildebrande og en oplyst himmel over byen på sociale medier. 

Angrebene kommer samme dag, som EU-præsident Charles Michel har besøgt byen sammen med Ukraines premierminister, Denys Shmyhal.

USA: Putin fornærmer historien

Den russiske præsidents ageren er absurd, og han fornærmede mandag historiske begivenheder ved at sammenligne Ruslands invasion af Ukraine ved at beskrive det som en defensiv operation. Det siger en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium ifølge AFP.

– At kalde dette en defensiv handling er åbenlyst absurd. Det er en fornærmelse mod dem, der har mistet livet, og dem, der er blevet ofre for denne meningsløse undertrykkelse, lyder det.

Rusland reagerer på maling-angreb i Polen

Ruslands ambassadør i Polen er som tidligere berettet blevet overhældt med rød maling ved en mindehøjtidelighed for Anden Verdenskrig i Warszawa. 

Nu har Rusland reageret på hændelsen. Talsperson for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, har på beskedtjenesten Telegram skrevet følgende:

– Nynazistiske fans viser igen deres ansigt – og det er blodigt. Nedrivningen af monumenter for helte fra Anden Verdenskrig, skænderiet af grave og nu afbrydelsen af blomsterceremonien på dagen, der er hellig for ethvert anstændigt menneske, beviser igen det åbenlyse: Vesten har sat kursen mod reinkarnationen af nazismen.

– Men som jeg har sagt før. I kan ikke skræmme os. Det er europæerne, som skal være bange, når de ser sig selv i spejlet, skriver hun.

EU-præsident måtte søge dækning under missilangreb

Præsidenten i Det Europæiske Råd, Charles Michel, måtte søge dækning for et missilangreb under et besøg i Odesa i Ukraine, skriver The Guardian.

Der har mandag været meldinger om angreb mod Odesa.

Charles Michel måtte afbryde et møde med Ukraines statsminister Denys Shmyhal.

Russiske og ukrainske demonstranter mødes på Rådhuspladsen

På Rådhuspladsen er det russiske initiativ 'Det Udødelige Regiment' i fuld gang med at fejre den russiske Sejrsdag for Anden Verdenskrig. Her har folk billeder med af deres afdøde slægtninge, som mistede livet under krigen, mens der flagres med det russiske flag, og der er skruet helt op for den russiske nationalsang.

Flere ukrainere og danskere, som støtter Ukraine, er også mødt op. De har taget det ukrainske flag med og forsøger at overdøve den russiske nationalsang med deres eget. Der er tilråb fra de to sider rettet mod hinanden.

Politiet er også til stede og står mellem de to grupper. De sørger for, at de ikke kommer for tæt på hinanden ved at bede dem om at træde tilbage, når de kommer for tæt på.

Rusland forsøger at "storme" Azozstal-værket, siger Ukraine

Russiske tropper er ifølge det ukrainske forsvarsministerium i gang med "stormoperationer" mod det besatte stålværk Azovstal i Mariupol. Det skriver BBC. Ifølge ministeriets talsmand er de ukrainske soldater under beskydning fra både artilleri og kampvogne, men talsmanden kan heller ikke udelukke nye luftangreb mod værket. 

Russisk ambassadør trodsede bornholmske ønsker

På trods af at flere bornholmere bad ham blive væk, valgte den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, alligevel at møde op på den russiske kirkegård i Allinge. Det skriver DR.

Her lagde han en krans ved monumentet for de russiske soldater, der døde på Bornholm i årene 1945-1946.

Den russiske ambassade fejrer hvert år sejren i Anden Verdenskrig med en ceremoni på Bornholm. I år blev traditionen dog mødt af hård modstand på grund af den russiske invasion af Ukraine.

EU-formand har holdt møde med Zelenskyj om medlemskab

Formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har mandag fortsat drøftelserne med præsident Volodymyr Zelenskyj om muligheden for at optage Ukraine i EU. Hun forventer, at kommissionen kan fremlægge sine synspunkter i juni.

Kina advarer Tyskland

Kinas præsident, Xi Jinping, har i en videosamtale med den tyske bundeskansler, Olaf Scholz, advaret om, at man bør gøre alt for ikke at eskalere krigen i Ukraine. Det rapporterer kinesiske statsmedier ifølge The Guardian.

- Alle kræfter bør sættes ind på at undgå en intensivering og udvidelse af Ukraine-konflikten, hvilket kan føre til en uoverskuelig situation, bliver Xi citeret for.

Samtidig skulle Xi have inviteret Tyskland til at deltage i "Global Security Initiative", som er et kinesisk initiativ bygget på konceptet "udelelig sikkerhed". Et koncept, som Rusland har påberåbt sig for at retfærdiggøre invasionen af Ukraine.

Få overblik over krigens udvikling

Vi har opdateret kortet over udviklingen på slagmarken i Ukraine. Der er ingen store russiske fremrykninger at spore - til gengæld ser det ud til, at russerne er begyndt at væbne sig mod en ukrainsk modoffensiv. Se kortet over udviklingen her.

Russisk ambassadør overdynget med falsk blod

Den russiske ambassadør i Polen, Sergej Andrejev, er blevet overhældt med rød maling ved de sovjetiske soldaters mausoleum i Warszawa.

Her ville han lægge blomster ved kirkegården i anledningen af Sovjetunionens sejrsdag over Nazityskland, da demonstranter sprøjtede rød maling på ham.

- Dette er for de uskyldiges blod og for krigen, lød et råb fra en af demonstranterne ifølge polske Super Express.

Også det russiske nyhedsbureau Tass har omtalt episoden.

Ukraine: Fire russiske missiler har ramt Odesa

Fire højpræcisions Onyx-missiler har ramt i Odesa i det sydlige Ukraine, siger det ukrainske militær ifølge Reuters. Missilerne er, ifølge Ukraine, affyret fra den russiskkontrollerede Krim-halvø. Hvilke mål der præcist er ramt samt antallet af tilskadekommende, melder det ukrainske militær ikke noget om.

Storbritannien: Ukraine kan knække den russiske hær

Det er meget muligt, at Ukraine kan lykkes med at knække den russiske hær, siger den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, ifølge Reuters.

Men – siger han – lige meget hvad der sker i Ukraine, vil Vladimir Putin fortsætte som præsident i Rusland en rum tid endnu.

Russisk tv hacket før Putin-tale

Mandag morgen kunne russiske smart-tv-ejere læse antikrigbudskaber på deres tv. Det skriver det russiske oppositionsmedie Meduza. Det russiske nyhedsbureau Interfax skriver også, at russisk betalings-tv er blevet ramt af hackere.

I beskeden, som de russiske tv-seere kunne læse i en programtekst, stod:

”Blodet fra tusindvis af ukrainere og hundrede af deres myrdede børn er på jeres hænder. Fjernsynet og myndighederne lyver. Nej til krig.”

Putin: Truslen var uacceptabel

I sin 9. maj-tale anklager Vladimir Putin Ukraine og NATO for have planer om en offensiv i Donbas og for at ville angribe Rusland. Inden talen havde nogle iagttagere gættet på, at Putin ville bruge sin tale til at erklære krig mod Ukraine, men det blev ikke tilfældet. Læs mere om talen her.

Nu taler Putin ved 9. maj-fejring

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er nu gået på talerstolen for at holde sin tale ved 9. maj-fejringen i Moskva. Du kan følge med i videosignalet her, hvor vi simultantolker talen.

Ukraine: Rusland gør klar til angreb ved to byer

De russiske invasionsstyrker koncentrerer tropper og forbereder sig på at angribe bosættelser i områderne omkring byerne Izyum og Donetsk, skriver den ukrainske generalstab i en opdatering.

Samtidig har Rusland samlet op til 19 bataljonsgrupper på eget territorium ved Belgorod for at forhindre en ukrainsk offensiv, mener generalstaben at vide.

Rusland: Vi er ved at udvikle ny generation af missiler

Ruslands vicepremierminister, Yuri Borisov, går i rette med britiske efterretninger, der mener at vide, at Rusland er ved at løbe tør for præcisionsmissiler. Ifølge Borisov har Rusland tilstrækkeligt på lager, skriver Interfax.

Rent faktisk er Rusland ved at udvikle en ny generation af hypersoniske missiler, der kan affyres fra land, til vands og fra luften, siger Borisov til det russiske nyhedsbureau mandag morgen.

Tantholdt: Russiske fremskridt går meget langsomt

Status på kampene i det østlige Ukraine er lige nu, at det går utrolig langsomt for russerne med at indtage Donbas-regionen. Det rapporterer TV 2s Rasmus Tantholdt fra Kyiv.

Faktisk er der flere steder, hvor det går den forkerte vej for Rusland, da ukrainerne har lavet modangreb og presset russerne tilbage, siger han. Det skyldes blandt andet, at ukrainerne har fået tilført våben fra udlandet.