Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Ukraine har hævdet, at Rusland har ødelagt hundredvis af hospitaler i landet, mens evakueringerne i Mariupol og omegn fortsætter.

Biden lover flere våben til Ukraine

Den amerikanske præsident, Joe Biden, lovede fredag, at USA er klar til at sende flere våben til Ukraine.

Samtidig sendte Biden en opfordring til Kongressen om at bevilge flere penge. De nuværende bevillinger er ved at være opbrugte, lød beskeden fra Det Hvide Hus.

Den nyeste sending til Ukraine inkluderer blandt andet ammunition og radarudstyr.

Italien konfiskerer russisk luksusyacht

En luksusyacht til en værdi af omkring fem milliarder kroner er beordret konfiskeret af den italienske regering, skriver Reuters.

Ifølge det italienske finansministerium har skibets ejer tætte bånd til "fremtrædende medlemmer af Ruslands regering" og personer på EU's sanktionsliste. Yachten er i visse medier blevet knyttet til præsident Vladimir Putin.

Yachten, der lyder navnet Scheherazade, har siden september ligget til reparation i en italiensk havn. På det seneste har der været aktiviteter i havneområdet, som kunne tyde på, at besætningen var ved at klargøre den til at sejle bort.

Over 200 ukrainske soldater oplært i amerikanske våben

Over 200 ukrainske soldater har færdiggjort deres træning i at betjene de M777 howitzer-kanoner, som USA har leveret til det ukrainske militær. Over 150 andre soldater har påbegyndt træningen.

Det siger talsmand i det amerikanske forsvarsministerium John Kirby ved en pressebriefing, skriver CNN.

Han har tidligere oplyst, at amerikanske soldater træner de ukrainske i brug af våbnene uden for Ukraine.

50 evakueret fra Azovstal

50 kvinder, børn og ældre er fredag blevet evakueret fra stålværket Azovstal i Mariupol. Det siger Ukraines vicepremierminister, Іryna Veresjtjuk, efter at russiske medier tre gange har meldt om busser, der har forladt stålværket med mindre grupper af civile ombord.

Ministeren beskylder samtidig Rusland for at have brudt våbenstilstanden i området konstant, og derfor gik evakueringen ekstremt langsomt, siger hun.

Ruslands forsvarsministerium bekræfter ifølge Reuters, at 50 civile er blevet evakueret fra det svært bombede stålværk, hvor de sidste ukrainske styrker i Mariupol har forskanset sig.

Rusland: 23 evakueret med bus fra Azovstal

En tredje bus har forladt stålværket i Azovstal i Mariupol med evakuerede civile, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

To tidligere busser havde 12 og 13 civile med fra stålværket, inklusive børn, meldte RIA. Der var ifølge Tass 23 civile med den tredje bus.

Rusland: Civile evakueret fra Azovstal med to busser

12 civile er blevet evakueret med bus fra stålværket Azovstal i Mariupol, melder det russiske nyhedsbureau RIA. Der skulle være børn blandt de evakuerede.

Senere har endnu en bus forladt stålværket med 13 civile, herunder et barn, skriver RIA.

Fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine

Rusland har fredag udleveret 41 personer til Ukraine i forbindelse med en fangeudveksling. Det oplyser Ukraines vicepremierminister, Іryna Veresjtjuk, på beskedtjenesten Telegram.

Blandt de 41 personer var ifølge ministeren 28 militærfolk og en repræsentant fra den ortodokse kirke i Ukraine.
 

Zelenskyj bekræfter: Scholz er inviteret til Kyiv

Efter den seneste tids diplomatiske kontroverser mellem Ukraine og Tyskland har præsident Volodymyr Zelenskyj nu inviteret Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, til Kyiv.

Det beskræfter han ifølge nyhedsbureauet Reuters.  

Rusland skyder mod bil på vej mod evakuering i Mariupol – en dræbt

Byrådet i Mariupol hævder, at russiske styrker har overtrådt en våbenhvile ved at beskyde en bil, der var på vej mod Azovstal-stålværket i den belejrede havneby Mariupol for at evakuere civile.

En ukrainsk soldat er blevet dræbt i angrebet, mens seks er sårede, skriver nyhedsbureauet Reuters. 

TV 2 har ikke haft mulighed for at bekræfte oplysningerne. Rusland har tidligere afvist at have angrebet civile. 

Ukrainsk soldat på stålværk: Vi kan ikke få sårede ud

En af de ukrainske soldater, der forsvarer det store stålværk Azovstal i den belejrede by Mariupol, har talt med BBC og fortalt, at situationen længe har været alvorlig og kun bliver værre.

- I to dage har russiske styrker aktivt forsøgt at storme værket. Der har været tab, og mange personer er blevet såret. Vi har ikke kunnet få de sårede ud, siger Mikhailo Vershynin til BBC.

WHO-medlemmer vil have kontor lukket i Moskva

Verdenssundhedsorganisationens (WHO) europæiske kontor vil i næste uge tage stilling til, om de skal lukke et specialiseret kontor i Moskva. Det oplyser organisationen ifølge AFP.

43 medlemmer af den europæiske del af WHO har sendt et brev med opfordringen til direktør for regionen Hans Kluge.

Polen kan være en trussel, siger Rusland

Dmitrij Peskov, talsperson for Kreml i Moskva, siger fredag, at der kommer "fjendtlig retorik" fra Polen, og at det polske styre kan være "en kilde til trussel".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at Polen har opfordret EU til at stramme sanktionerne mod Rusland og NATO til at hjælpe Ukraine med våben, mens landet forsøger at modstå russiske styrker, der rykker tættere mod øst.

Den polske miljø- og klimaminister Anna Moskwa sagde mandag, at "Polen er stolte af at være på Putins liste over uvenlige lande".

G7-ledere mødes virtuelt med Zelenskyj søndag

På søndag skal den tyske kansler, Olaf Scholz, tale med lederne af G7-landene. Også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltager virtuelt.

Det oplyser en talsmand for den tyske regering, skriver nyhedsbureauet Reuters.

FN: Knap 25 millioner tons korn er strandet i Ukraine

En FN-embedsmand siger ifølge Reuters, at næsten 25 millioner tons korn er strandet i Ukraine og ikke kan komme ud af landet på grund af udfordringer med infrastruktur og blokerede havne i Sortehavet.

- Det er en næsten grotesk situation, vi i øjeblikket ser i Ukraine med næsten 25 millioner tons korn, som kunne eksporteres, men ikke kan forlade landet kun på grund af manglende infrastruktur og blokerede havne, siger Josef Schmidhuber, vicedirektør i FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation (FAO).

Rusland giver atomvåben-garanti til Ukraine

Rusland vil ikke bruge atomvåben i Ukraine. Det siger udenrigsministeriets talsmand, Alexei Zaitsev, fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Zaitsev siger, at Ruslands brug af atomvåben – en risiko, som vestlige embedsmænd har diskuteret offentligt – ikke er relevant for det, som Moskva kalder sin særlige militæroperation i Ukraine.

Russiske styrker trænede onsdag simulerede angreb med atomklare missiler i den lille enklave Kaliningrad mellem Polen og Litauen. 

Kort efter Ruslands invasion af Ukraine i februar beordrede den russiske præsident, Vladimir Putin, sine styrker med ansvar for atomvåben til at være i beredskab, hvilket skabte frygt for atomkrig.

CIA-direktør William Burns sagde i sidste måned, at givet de tilbageslag, Rusland havde lidt i Ukraine, "kan ingen af ​​os tage let på truslen fra en potentiel udvej til taktiske atomvåben eller lavtydende atomvåben".

Lavrov: Vestlige sanktioner kan ikke ødelægge os

Ingen sanktioner kan ødelægge det russiske folks vilje. Det siger Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, ved en mindeceremoni for veteraner fredag. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass ifølge Ritzau. 

- Ingen straf, ingen sanktioner kan bryde vores folks vilje, vores lederskabs vilje, som er fast besluttet på at forsvare den historiske sandhed, siger han blandt andet.

Amnesty: Retsforfølg russerne for krigsforbrydelser

Russiske styrker skal retsforfølgelses for en række krigsforbrydelser begået i den nordvestlige Kyiv–region. Det siger Amnesty International fredag, efter at de i en omfattende undersøgelse kan dokumentere ulovlige luftangreb og henrettelser af civile i flere byer.

I en pressemeddelelse er budskabet fra generalsekretær Agnès Callamard klart:

- Det er afgørende, at alle de ansvarlige, hele vejen op i kommandokæden, bliver retsforfulgt.

EU-chef er "overbevist om" at ny sanktionspakke bliver vedtaget

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen siger fredag, at hun var overbevist om, at EU vil godkende en ny pakke af sanktioner mod Rusland.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg er overbevist om, at vi vil få denne pakke på rette spor – hvis det tager en dag længere, tager det en dag længere – men vi bevæger os i den rigtige retning, siger hun til en konference, som avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung var vært for.

Sanktionspakken består blandt andet af en embargo mod russisk råolieimport. Ungarns premierminister, Viktor Orban, sagde tidligere fredag, at han var modstander af sanktionen. 

Von der Leyen: Ikke let at stoppe oliekøb – men nødvendigt

Det vil ikke blive nemt at stoppe køb af russisk råolie, men det er nødvendigt. Det siger EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen ifølge Reuters.

Rusland er ikke længere en "pålidelig" samarbejdspartner, siger hun og konstaterer, at "vores plads er ved Ukraines side".

Hviderusland forbyder EU-registrerede transportører i landet

Hviderusland siger ifølge nyhedsbureauet Reuters fredag, at det forbyder transportører, der er registreret i EU, at transportere tung last på dets territorium.