Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Evakueringer fra Azovstal-stålværket i Mariupol er sket torsdag og vil fortsætte fredag, siger Ukraine.

Ukraine: Evakueringer fra Mariupol fortsætter

Evakueringen af civile fra den belejrede havneby Mariupol fortsatte torsdag, siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Han siger dog ikke, hvor mennesker der nåede at forlade byen. Det skriver Reuters.

Evakueringerne fra Mariupol vil fortsætte fredag ved middagstid, skriver den ukrainske vicepremierminister, Iryna Vereshchuk, på Telegram. De evakuerede vil blive transporteret til byen Zaporizhia, skriver hun.

Små russiske fremskridt i Donbas, siger Pentagon

Russiske styrker har gjort en smule fremskridt i Donbas, siger Pentagon-talsmand John Kirby ifølge CNN. Men Ukraine leverer en stærk modstand ifølge amerikanerne.

- Russerne har ikke gjort de fremskridt, vi tror, at de havde forventet på dette tidspunkt i offensiven. Dermed ikke sagt, at de intet fremskridt har gjort, siger Kirby.

Det er især i den nordlige del af Donbas, at de små russiske fremskridt er opnået.

Lukasjenko undrer sig over krigen

I et interview med AP siger Hvideruslands præsident, Alexandr Lukasjenko, at han ikke havde regnet med, at krigen i Ukraine ville “trække ud på denne måde”. Læs hele artiklen her.

Borgmester frygter raketangreb i det vestlige Ukraine

Frygt for raketangreb har fået borgmesteren i den vestukrainske by Ivano-Frankivsk til at opfordre borgere til at undgå offentlige forsamlinger – eller helt at rejse ud af byen i de kommende dage. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Årsagen er, at han regner med en øget russisk offensiv op til, at Rusland 9. maj fejrer sejren over Tyskland i Anden Verdenskrig.

– For jeres sikkerheds skyld opfordrer jeg jer til at blive hjemme eller tage ud af byen, hvis I kan, siger borgmester Ruslan Martsinkiv.

EU's udenrigschef: Vi er næsten klar med olieembargo

EU-landene er der "næsten" med en ny pakke sanktioner mod Rusland, heriblandt en olieembargo.

Det siger EU's udenrigschef, Josep Borrell, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg håber, at de når frem til en aftale. De er der næsten. Og vi har brug for denne aftale for at lægge endnu mere økonomisk og finansielt pres på Rusland, siger han.

Tysk udenrigsminister vil snart besøge Ukraine

Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, vil snart besøge Ukraine, oplyser bundeskansler Olaf Scholz ifølge Reuters.

Udmeldingen kommer oven på en dag, hvor præsidenterne Volodymyr Zelenskyj og Frank-Walter Steinmeier har klinket skårene efter den seneste tids diplomatiske uroligheder mellem de to lande.

Putin undskylder for Hitler-kommentar efter israelsk fordømmelse

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har over for den israelske premierminister, Naftali Bennett, undskyldt for en kontroversiel udtalelse om Adolf Hitler.

Det meddeler Bennetts kontor torsdag.

Mandag sagde Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, at Hitler måske var af jødisk herkomst.

Det har Putin nu undskyldt i en telefonsamtale med Bennett, skriver Reuters.

Putin fastholder løfte om mulig evakuering af civile fra stålværk

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i et opkald med Israels premierminister, Naftali Bennett, sagt, at Rusland stadig er klar til at lade civile komme ud af stålværket Azovstal, hvor ukrainske soldater og civile har forskanset sig som det sidste sted i Mariupol. 

I samme omgang siger Putin dog også, at den ukrainske regering bør beordre ukrainere i området til at nedlægge våbnene. Det skriver Reuters.

Tidligere torsdag anklagede Ukraine Rusland for ikke at overholde en våbenhvile ved Azovstal.

Ny FN-konvoj er på vej mod Azovstal-værket

En ny FN-konvoj er på vej mod Azovstal-stålværket i Mariupol, hvor der er voldsomme kampe mellem ukrainske og russiske styrker.

Det siger FN's chef for nødhjælp, Martin Griffiths, på en donorkonference i Warszawa ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Mens vi taler lige nu, er en konvoj på vej mod Azovstal med målet om at nå værket i morgen tidlig for forhåbentlig at kunne samle de civile op, som lige nu befinder sig i det trøstesløse helvede. Og bringe dem med tilbage i sikkerhed, siger han.

Russisk yacht beslaglagt i Fiji

Myndighederne i Fiji har beslaglagt en yacht tilhørende den russiske rigmand Suleiman Kerimov. Det skriver Reuters.

Yachten, der er mere end 106 meter lang, har en anslået værdi på over to milliarder danske kroner, skriver Reuters.

Beslaglæggelsen sker på forespørgsel fra USA, oplyser det amerikanske jusitsministerium. Kerimov er både sanktioneret af USA (2014 og 2018) og EU (2022).

Ifølge Forbes har den russiske rigmand tjent størstedelen af sin formue på 117 milliarder kroner gennem sit ejerskabet af guldproducenten Polyus.

Nu inviterer Zelenskyj Scholz og Steinmeier til Kyiv

Efter den seneste tids diplomatiske kontroverser mellem Ukraine og Tyskland har præsident Zelenskyj nu inviteret Tysklands bundeskansler, Olaf Scholz, og forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, til Kyiv. Det erfarer både Bild og Frankfurter Allgemeine.

I midten af april afviste Zelenskyj ellers at tage imod den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier. Præsidenten ses af mange som et symbol på Tysklands bløde linje over for Rusland inden invasionen af Ukraine.

Ifølge de tyske mediers oplysninger kommer invitationen til Kyiv efter en telefonsamtale torsdag melem Volodymyr Zelenskyj og Frank-Walter Steinmeier.

Twitter bekræfter Zelenkyj, at han har talt med Steinmeier.

Ukraine: Vi har fået hjælp for mere end 12 milliarder dollar

Ukraine har indtil nu modtaget våben- og finansiel hjælp for mere end 12 milliarder dollar, siger landets premierminister Denys Sjmyhal ifølge Reuters.

EU-myndighed frygter, at civile fly ved et uheld kan blive ramt af missiler

Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) advarer torsdag om øget risiko for flyselskaber – såsom civile fly, der ved et uheld bliver målrettet, og et øget potentiale for cyberangreb – på grund af krigen i Ukraine.

EASA siger, at "fejlidentifikation er let i forvirrede krigsarenaer", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Agenturet tilføjer: "Udviklingen af ​​denne risiko er fælles for alle kombattanter. Hvis vi tilføjer sandsynligheden for jamming af elektroniske hjælpemidler, der kan være involveret i navigations- og eller identifikationsværktøjer, så er det let at se potentialet for uskyldige fly, der er udsat for missiler eller radarlagte våben."

Det skyldes også, at militære droner og fly, der opererer i konfliktzonen, uforvarende kan krænke det tilstødende civile luftrum.

Sikkerhedsagenturet oplyser ikke, om advarslen specifikt gælder for ukrainsk luftrum.

Rusland har brudt våbenhvile, siger ukrainsk næstkommanderende

Der foregår torsdag voldsomme kampe omkring Azovstal–stålværket i den russisk besatte by Mariupol. Sådan lyder det i en video fra Sviatoslav Palamar, der er næstkommanderende i det ukrainske Azov–regiment, som forsvarer værket.

Det skriver BBC og nyhedsbureauet AFP.

Palamar siger desuden, at Rusland ikke overholder den våbenhvile, russerne selv har annonceret, så civile kan blive evakueret fra Azovstal-værket og Mariupol.

Tidligere torsdag lød det fra Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, at de humænitære korridorer, der skal hjælpe civile ud af Mariupol, blev brugt.

15 såret i Mykolaiv-regionen efter russisk beskydning

Mindst 15 mennesker er blevet såret i Ukraines sydlige Mykolaiv-region i de seneste 24 timer som følge af russisk beskydning.

Det siger lederen af regionsrådet i Mykolaiv, Hanna Zamazeeva, i et indlæg på beskedtjenesten Telegram torsdag, skriver CNN

Alle ofrene er blevet bragt til regionale hospitaler. Ifølge Zamazeeva var der torsdag morgen 157 civile på lokale hospitaler, som havde lidt skader fra russiske angreb i Mykolaiv-regionen.

Oplysningerne er ikke bekræftet fra anden side. 

Zelenskyj lancerer indsamlingsplatform

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fortæller på Twitter, at landet har lanceret en indsamlingsplatform kaldet United24, hvor man kan donere penge til Ukraine – landets soldater, befolkning og genopbygningen af landet.

Ukraine forventer ikke modoffensiv før midten af juni

Det er usandsynligt, at Ukraine vil indlede en modoffensiv i krigen mod Rusland før midten af ​​juni, fortæller Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyjs, rådgiver, Oleksiy Arestovych, torsdag.

Det skyldes, at landet håber og venter på flere våben fra dets allierede i Vesten, forklarer han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Arestovych tilføjer, at han ikke forventer, at Rusland opnår betydelige militære resultater, inden russerne 9. maj fejrer landets sejr over Nazityskland i Anden Verdenskrig, som er en mærkedag i Rusland.

Putins talsperson: Vesten forhindrer en hurtig afslutning på "konflikten"

Den russiske talsperson for præsident Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, afviser ukrainske myndigheders påstande om, at russiske tropper er trængt ind på Azovstal-stålværket i Mariupol og fortæller, at de humanitære korridorer fra værket er i drift torsdag.

Meldingen kommer på et pressemøde torsdag formiddag, hvor Peskov desuden hævder, at Vestens våbenbidrag til Ukraine forhindrer, at "konflikten" i Ukraine kan blive løst hurtigt.

Rusland er klar over, at USA, Storbritannien og andre NATO-lande deler deres efterretninger med Ukraine, men det forhindrer ikke Rusland i at nå sine mål, lyder forklaringen fra Dmitrij Peskov ifølge Ritzau.

Udtalelsen kommer, efter at New York Times har beskrevet, hvordan USA havde givet informationer til Ukraine, som angiveligt førte til drab på flere russiske generaler.

Zelenskyjs rådgiver: Kampene tager til på stålværk

Kampene tager lige nu til på stålværket Azovstal i Mariupol. Det oplyser den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyjs, rådgiver ifølge Reuters.

Onsdag aften lød det fra David Arakhamia, der er formand i Ukraines regeringsparti, at russiske tropper nu er trængt ind på området omkring Azovstal. 

Udenrigsminister deler rørende dagbogstekst fra såret otteårig dreng

- Siden 24. februar er mine to hunde døde og min bedstemor Halya og og mit elskede Mariupol.

Sådan lyder det i et dagbogsopslag skrevet af en otteårig dreng ved navn Yehor, som Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har delt på Twitter. 

Ifølge Kuleba er også drengens bedstefar død, og Yehor samt hans mor og søster er alle tre såret efter angrebene.

- Ukraine giver aldrig op og bliver aldrig træt. Vi bliver nødt til at vinde, slutter Kuleba opslaget. 

Dagbogen er skrevet, mens drengen og hans familie gemte sig fra russernes bomber i Mariupol.