Politik

Følg talerne ved 1. maj 2022

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Søndag 1. maj holdt blandt andre statsminister Mette Frederiksen, formand for SF Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen taler i anledning af Arbejdernes Internationale Kampdag.

Mette Frederiksens tale var ”helt blottet for nyheder”, siger politisk redaktør

Statsminister Mette Frederiksens (S) tale 1. maj var ”helt blottet fra nyheder”. Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det er simpelthen, fordi Mette Frederiksen vurderer, som jeg hører det, at dagsordenen er så proppet i øjeblikket. Der er krig i Europa, der er rekordhøj inflation, og om to dage kommer Indiens premierminister, Modi, på besøg, siger han.

Derfor ville det blive noget nær umuligt for Mette Fredriksen at kapre dagsordenen med sin tale.

Og om få måneder vil talen være glemt, siger Hans Redder:

- Det var en tale, hvor hun ikke benyttede anledning til at komme med noget nyt, og det tror jeg i virkeligheden var meget klogt.

Velfærdens helte skal overbevises om at give velfærdsstaten en chance til, siger Mai Villadsen

På samme tid som statsminister Mette Frederiksen holdt tale i Ballerup, gik Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, også på talerstolen i anledning af Arbejdernes Internationale Kampdag.

Her kom hun – ligesom Mette Frederiksen og Pia Olsen Dyhr – ind på både krigen i Ukraine, de stigende priser og den grønne omstilling. 

Inden talen løftede Mai Villadsen dog også sløret for et nyt udspil, som skal rekruttere og fastholde medarbejdere på velfærdsområdet.

- Hvis ikke vi får overbevist velfærdens helte om at komme tilbage og give vores offentlige sektor en chance til, er hele velfærdssamfundets fremtid på spil, sagde hun fra talerstolen i Skanderborg.

Derfor vil Enhedslisten blandt andet afsætte fem milliarder kroner årligt, som skal gå til en særlig lavt- og ligelønspulje, samt 1,3 milliarder til at hæve kvaliteten på velfærdsuddannelserne.

Mette F: - Hvis ikke man kan sikre en 1. maj uden vold, bliver det uden mig

I år holdt Mette Frederiksen sin 1. maj-tale i Ballerup.

Men selv hvis partiledere havde været inviteret til at holde tale fra den store scene i Fælledparken i København, havde Mette Frederiksen ikke haft lyst til at deltage.

Det siger hun til TV 2 efter sin tale.

- Jeg sagde det allerede for tre år siden, da jeg gik ned ad scenen, fordi der var slåskamp derinde. Hvis ikke man kan sikre en 1. maj uden vold, bliver det uden mig, siger statsministeren.

I 2019 måtte Mette Frederiksen afbryde sin tale på Arbejdernes Internationale Kampdag i Fælledparken og påtale tumulten blandt de fremmødte.

Det var kulminationen på en fortættet stemning i Fælledparken, hvor Mette Frederiksen var blevet mødt af lige dele buh- og jubelråb fra folkemængden.

Det har ellers været en fast tradition med en tale fra Socialdemokratiets formand på Arbejdernes Internationale Kampdag.

- Danmark er for lille et land til at stå alene med et forsvarsforbehold

Danskerne skal 1. juni stemme om det danske EU-forsvarsforbehold.

Og ifølge Mette Frederiksen er Danmark for lille et land til at stå alene med et forsvarsforbehold i Europa. Og Danmark skal tage ansvar sammen med de lande, vi deler værdier med.

Derfor anbefaler statsministeren under sin tale også, at danskerne stemmer ja til at afskaffe forbeholdet.

- Jeg er stolt af Danmark. Et lille land, der hjælper mere end de fleste andre. Tager ansvar og beskytter de værdier, der binder os sammen, siger hun. 

De blå partier modarbejder velfærdsstaten, siger Mette Frederiksen

Spørger man Mette Frederiksen, vil de blå partier modarbejde, at det danske velfærdssystem kommer helskindet gennem krisen.  

- Vi skal have vores velfærdssamfund sikkert igennem. De blå partier vil en anden vej. De vil gennemføre besparelser på vores børn, unge og ældre, siger hun. 

Konkret peger Mette Frederiksen på, at Liberal Alliance vil halvere dagpengene, mens de konservative vil afskaffe Arne-pensionen.

Sådan er det dog ikke med en socialdemokratisk regering, understreger statsministeren.

Mette Frederiksen peger blandt andet på, at regeringen har afsat penge til ”flere sygeplejersker, bedre forhold på fødestuerne og indført minimumsnormeringer.”

- Det vil ikke være muligt at holde alle skadefri, siger Mette F

Ligesom Pia Olsen Dyhr gjorde det for få minutter siden, nævner statsminister Mette Frederiksen også de hastigt stigende priser. 

Selvom Danmark i 2021 havde den højeste vækst i 27 år, er inflationen nemlig "for alvor tilbage i Danmark og i Europa". Og det skal løses solidarisk, siger Mette Frederiksen:

- Men jeg vil også sige det, som det er: Det vil ikke være muligt at holde alle skadefri.

Hjælpen skal dog både være målrettet og midlertidig. Jo mere økonomisk aktivitet, regeringen understøtter, jo større er risikoen også for, at inflationen stiger, lyder det. 

Ifølge Mette Frederiksen skal Danmark også fortsætte med at styrke sin økonomi gennem reformer, så den i fremtiden kan modstå kriser.

- Det er Putins værk, at verden lige nu går baglæns. Men det er i vores hænder at bringe os fremad. Ansvarligt. Og retfærdigt, siger statsministeren.

Mette F: - Putin har forregnet sig

Også Mette Frederiksen (S) starter sin 1. maj-tale med at sætte fokus på krigen i Ukraine. 

Putin har nemlig invaderet et fredeligt og demokratisk land, lyder det fra statsministeren.

- Men Putin har forregnet sig. Han har undervurderet, hvor svært det er at tage friheden fra et folk, der har oplevet at have den. Han har undervurderet deres modstandskraft. Og deres gennemslagskraft, siger Mette Frederiksen.

Pia Olsen Dyhr: I år giver det mere mening end nogensinde før at tale om grøn omstilling

Endnu en værdi, som venstrefløjen og arbejderbevægelsen også har kæmpet for, er ifølge Pia Olsen Dyhr en værdig alderdom.

- Derfor er jeg også lodret uenig med de radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, når hun for nogle uger siden pludselig åbnede for at lade pensionsalderen stige igen. Ja, så kender vi de radikale igen, siger hun.

Det er SF lodret uenige i, understreger partilederen.

Samtidig nævner hun igen, hvordan de stigende priser både gør det dyrere at handle, bygge nyt eller køre til og fra arbejde.

- Så på 1. maj plejer det sjældent at være klimakampen eller den grønne omstilling, vi taler om. Men det er oplagt i år, for i år giver det bare mere mening mere end nogensinde før, siger Pia Olsen Dyhr.

Danskerne skal mobilisere solidaritet, sammenhold og ansvarlighed, siger Pia Olsen Dyhr

Danmark har siden Ruslands invasion af Ukraine modtaget flere end 25.000 flygtninge fra det krigshærgede land. Samtidig bliver der knaphed på både visse fødevarer og på råvarer og brændstof.

Derfor må danskerne være ærlige over for hinanden, lyder det fra Pia Olsen Dyhr i hendes 1. maj-tale.

- Mange af de ting, vi har bygget op, udbygget, forvaret, slidt på og repareret på i det danske samfund og i den danske velfærd, vil i de kommende år møde et nyt pres, siger hun. 

Når flygtninge skal have tag over hovedet, og børn skal i institutioner, bliver der nemlig brug for alt lige fra læger til tolke og pædagoger, siger partilederen.

- Det, vi i virkeligheden får brug for, er solidaritet, sammenhold, ansvarlighed. Mere end noget andet er det det, vi danskere skal mobilisere, siger Pia Olsen Dyhr.

Og det er de samme værdier, fagbevægelsen har stået for.

Det her har ikke været den letteste 1. maj-tale at skrive, siger Pia Olsen Dyhr

- Det her har ikke været den letteste 1. maj tale at skrive.

Sådan starter formand for SF Pia Olsen Dyhr sin tale ved 3F i Kastrup.

- Det er alvorlige tider. Mens vi sidder her med kaffen og nogle måske med en lille Gammel Dansk, falder bomberne, og kampene fortsætter i Ukraine, fortsætter Pia Olsen Dyhr.

Om lidt holder Pia Olsen Dyhr tale

Om lidt går formanden for Socialistisk Folkeparti, Pia Olsen Dyhr, på scenen i Kastrup for at holde tale i anledning af Arbejdernes Internationale Kampdag.

Flere vil tale om stigende priser, forventer politisk redaktør

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, forventer, at flere taler vil komme ind på de stigende priser, når fagbevægelsen og den politiske venstrefløj søndag indtager scener landet over.

Mens priserne på mad, elektronik, råmaterialer og energi suser i vejret, går det nemlig noget mere stille for sig med lønudviklingen. Faktisk er der udsigt til reallønsnedgang for første gang i ti år.

- Alle lønmodtagere kan formentlig allerede mærke det eller kommer til at kunne mærke det i løbet af det kommende år. Så jeg tror, det er noget, både fagforeningens stemmer og politikere kommer til at tale om, siger Hans Redder.

Ifølge en helt ny analyse, som AE har lavet for TV 2, vil den gennemsnitlige lønmodtager opleve en reallønsnedgang på 1,6 procent.

Hvad er Arbejdernes Internationale Kampdag?

Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj har siden 1889 været arbejderbevægelsens årlige markering af kampen for arbejderklassens politiske og faglige rettigheder.

Det første 1. maj-møde i Danmark blev afholdt i en række byer og i Fælledparken i København i 1890.

Oprindeligt var ideen at bruge en "proletarisk fridag" som middel til at opnå en otte timers arbejdsdag.

Efter at kampen for en kortere arbejdsdag og andre basale rettigheder var vundet, er 1. maj i Danmark i stigende grad blevet til en politisk festdag med demonstrationer, taler og fester.

I Danmark er det typisk fagbevægelsen og partierne på venstrefløjen, som står for 1. maj-arrangementerne.

1. maj i Fælledparken bliver uden partiledere på hovedscenen

Søndag markeres Arbejdernes Internationale Kampdag landet over med taler, røde faner og arbejdersange.

For første gang i tre år bliver dagen også markeret i Fælledparken i København. Men det bliver uden partiledere på den store hovedscene.

I år er nemlig 150-året for Slaget på Fælleden, hvor den tidlige danske fagbevægelse tørnede sammen med militær og politi på Nørre Fælled i København i 1872.

Det har Fagbevægelsens Hovedorganisation i Hovedstaden valgt at markere på helt særlig vis, fortæller Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.

- Det vil de gøre ved at rette fokus på sig selv og ved at sørge for, at det er de store fagbosser, der får taletid på hovedscenen, mens nogle af politikerne er sendt ud i de mindre telte i Fælledparken, siger han til TV 2.