Samfund

Seneste nyt om coronavirus

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirussen fra ind- og udland.

Du kan se de seneste coronatal her.

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

65 proncent af caféer og restauranter holder frivilligt lukket

Organisationen Danske Restauranter og Cafeer (DRC) fortæller, at 65 procent af dets over 1400 medlemmer holder frivilligt lukket i øjeblikket grundet coronarestriktioner, skriver Berlingske. 

Fire ud af fem daginstitutioner ramt af corona den seneste uge

Fire ud af fem institutionsledere har oplevet coronasmitte blandt personalet i løbet af de seneste syv dage, viser en undersøgelse foretaget af pædagogernes fagforening, Bupl.

Midlertidigt testkrav ved indrejse forlænges

De gældende rejserestriktioner forlænges til og med 31. januar. Det vil sige, at alle indrejsende uden bopæl i Danmark fortsat skal tage en covid-19 test inden indrejse. For indrejsende med bopæl i Danmark gælder det, at man skal testes senest 24 timer efter indrejse, skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. 

Højesteret blokerer Bidens vaccineplan

Den amerikanske højesteret har blokeret præsident Joe Bidens plan om, at ansatte i store amerikanske virksomheder skal være vaccinerede mod coronavirus eller lade sig test ugentligt.

I samme ombæring gives grønt lys til et vaccinemandat for en stor del af medarbejderne i landets sundhedssektor, skriver Reuters. 

Norge ophæver forbud mod servering af alkohol

Fredag vil et forbud mod alkoholservering på norske barer og restauranter blive ophævet. Det oplyser den norske regeringen på et pressemøde. Udskænkningen skal ske ved bordene og stoppe klokken 23.00, skriver NRK.

Tegnell: Sverige har aldrig oplevet noget lignende

Sverige har ikke tidligere været i nærheden af den nuværende smittespredning i landet. Det siger statsepidemiolog Anders Tegnell torsdag ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Hans udtalelse kommer samtidig med, at den svenske sundhedsstyrelse har fremlagt en prognose for smittesituationen, der forudsiger at Sverige vil ramme mellem 47.000 og 69.000 daglige smittede, når smittespredningen topper.

Torsdag havde Sverige 25.567 nye smittetilfælde.

USA skal skaffe en halv milliard coronatests

Joe Bidens seneste ordre kommer oven i en anden ordre på 500 millioner tests, som præsidenten kom med i begyndelsen af året, skriver Reuters.

Joe Biden har fået kritik for en mangelfuld teststrategi, og for at være ringe forberedt på den smitsomme Omikron-variant. Over hele USA har der været mangel på kviktests, som præsidenten tidligere har lovet skulle være gratis for alle amerikanere. 

Væksten i pandemien aftager

Covid-19-pandemien i Danmark stiger stadig, men væksten i smitten aftager nu. Fra uge 52 i 2021 til uge 1 i 2022 steg antallet af nye tilfælde kun med godt 6 procent. 

Derudover er positivprocenten faldet fra 14,4 procent i uge 52 i 2021 til 13,9 procent i uge 1 i 2022. 

Det er blandt konklusionerne i den seneste tendensrapport om covid-19-epidemien fra Statens Serum Institut. 

Vaccinekommission anbefaler booster til tyske teenagere

Tysklands vaccinekommission, Stiko, anbefaler, at alle børn mellem 12 og 17 år får et boosterstik. Stikket skal gives med Pfizers vaccine og skal gives tidligst tre måneder efter 2. stik, lyder anbefalingen fra Stiko ifølge Reuters.

Flertal hæver forsamlingsloft uden om regeringen

Et flertal med de radikale og blå blok trumfer regeringen og hæver forsamlingsloft ved indendørs kulturarrangementer til 1500 personer fordelt i 3 sektioner med 500. Læs hele historien her.

Antallet af indlagte stiger en smule – 20 coronasmittede døde

Der er registreret yderligere 25.751 coronatilfælde, viser tal fra Statens Serum Institut. Af dem er 1822 reinfektioner. Antal indlagte stiger med 4 til 755. 20 smittede er døde.

England afkorter isolation - og fem andre coronanyheder fra verden

I England afkorter man nu isolationstiden for coronasmittede fra syv til fem dage, skriver blandt andre BBC. Fra mandag kan englændere derfor vende tilbage til hverdagen på dag 6, hvis de har to negative lyntest.

Her er nogle af torsdagens andre internationale covid-19-nyheder: 

  • I Frankrig strejker skolelærere i protest mod regeringens skiftende coronapolitik. Strejken er udtryk for "den tiltagende modløshed i skolerne", lyder det fra lærernes største fagforening, skriver Ritzau.
  • Fjerde coronastik bliver nu tilbudt til alle borgere i Ungarn på forudsætning af en lægekonsultation, siger premierminister Viktor Orbans stabschef ifølge Reuters.
  • I Storbritannien mener 64 procent af vælgerne nu, at premierminister Boris Johnson bør trække sig. Målingen er lavet for The Guardian på bagkant af Johnsons undskyldning for den skandaliserede sprutfest i Downing Street under nedlukningen i 2020.
  • Efter ballade om høje priser på lyntest i Spanien indfører landet nu en maksimumpris på 2,94 euro per test, siger landets sundhedsminister ifølge Reuters.
  • Og i Sydkorea tager de Pfizers covid-19-pille i brug i behandlingen af coronapatienter, skriver Reuters.

Unge får tredje stik for at komme på skiferie - Sundhedsstyrelsen skrider ind

Sundhedsstyrelsen har sendt en påmindelse til landets regioner om, at de som udgangspunkt ikke må give tredje stik til børn under 18 år.

Det sker, efter at styrelsen er blevet opmærksom på, at nogle unge bliver vaccineret for at komme på vinterferierejser.

Tredje stik er nemlig ikke godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til generel vaccination af børn og unge under 18 år.

Det skriver TV SYD, som på Facebook har fundet en gruppe, hvor forældre deler efaringer med at få  deres 17-årige vaccineret for at komme ind i Østrig.

TV SYD har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, som ikke ønsker at stille op til interview, men i stedet har sendt følgende skriftlige svar:

- Det er meget simpelt. Vi anbefaler ikke at vaccinere børn og unge under 18 år. I Sundhedsstyrelsens vaccinations-styregruppe er man blevet opmærksom på, at det foregår nogle steder.

- Derfor har vi sendt et brev til regionerne om at bede deres ansatte om at minde dem om, at det ikke er Sundhedsstyrelsens anbefalinger, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Ekspert advarer: Kig rundt i Europa – Omikron er ikke bare en forkølelse

Når en række restriktioner bliver lempet fra på søndag, vil smitten stige i Danmark. Det er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen overbevist om.

- Det er, som om vi har talt os ind i, at Omikron bare er en forkølelse. Men hvis vi kigger ud over Europa og ser, hvordan andre lande slås med Omikron, så tror jeg, at vi skulle få rettet lidt op på vores realitetsbillede, siger han til TV 2.

Han anfægter ikke, at Omikron-varianten kan være mildere end andre varianter, men han synes, at diskussionen er blevet for sort-hvid.

Professoren nævner eksempelvis, at vi har problemer med udbredt coronasmitte på de danske plejehjem på trods af de restriktioner, der stadig gælder til på søndag.

- Når vi så fjerner nogle af restriktionerne, vil det være endnu mere sandsynligt, at vi får smitten bragt ind på plejehjemmene. Og når den først er indenfor, så kan den nemt sprede sig, for man er ikke indrettet på et plejehjem til at tage sig af inficerede og smitsomme patienter, siger Allan Randrup Thomsen.

Flertal uden om regering for Superliga-model - frist udløber klokken 12

I dag mødes Folketingets Epidemiudvalg for at diskutere den såkaldte Superliga-model for kultur- og sportsarrangementer.

Et flertal uden om regeringen ønsker nemlig at tillade 1500 mennesker fordelt i 3 sektioner med 500 ved indendørs kulturarrangementer.

Flertallet er dannet af de blå partier og Radikale Venstre.

Regeringen ønsker selv et loft på 500 mennesker.

Epidemiudvalget skal tage stilling til forslaget i dag, og sidste frist for indsigelser er klokken 12. Hvis der ikke er indsigelser, skal regeringen omsætte det til en bekendtgørelse.

Fransk vaccinepas et skridt nærmere virkelighed

Et flertal i det franske senat har stemt for regeringens seneste pakke af coronarestriktioner, skriver The Guardian.

Pakken har skabt voldsom debat, da den blandt andet indeholder en regel om vaccinepas.

Med vaccinepasset vil franskmænd skulle være vaccineret, hvis de eksempelvis vil rejse med intercitytog, deltage i kulturelle begivenheder eller spise på restaurant.

Senatets godkendelse kommer efter en periode, hvor landets præsident, Emmanuel Macron, har skærpet retorikken over for landets ikkevaccinerede og sagt, at han ønsker at gøre deres liv mere besværligt.

Vaccinepasset er tidligere blevet stemt gennem det franske underhus. Medlemmer af parlamentets to kamre mødes torsdag eftermiddag for at forsøge at nå frem til en endelig version af den nye lovgivning, skriver franske France24.

Hvis de når frem til en færdig aftaletekst, vil den blive sendt til afgørende afstemning torsdag og fredag.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at vaccinepasset var endeligt godkendt, hvilket som beskrevet ikke er tilfældet.

SSI: Vi bevæger os mod "influenzalignende" tilstand

Set i lyset af den høje Omikron-smitte, giver det god mening at ældre og udsatte borgere bliver tilbudt et fjerde vaccinestik.

Det slår Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, fast torsdag morgen over for TV 2.

Noget ser dog ud til at have ændret sig i epidemien, siger hun.

Selvom smitten med Omikron-varianten er høj, bevæger samfundet sig mod mere milde tilstande, der kan sammenlignes med influenza.

- Vi bevæger os lidt mere hen imod sådan et influenzalignende mønster, hvor strategien vil være den samme. Vi kan ikke forhindre smitte i befolkningen, men vi kan sørge for at beskytte de allermest udsatte mod at blive alvorligt syge, siger hun til TV 2.

Ifølge SSI-direktøren vil myndighedernes vaccinestrategi altså fremover komme til at minde om den, der benyttes ved de almindelige influenzavarianter, hvor især ældre og udsatte bliver tilbudt vaccination.

På pressemødet onsdag aften fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at sundhedsmyndighederne vil tilbyde et fjerde vaccinestik til særligt sårbare grupper.

Krav om coronapas og pladsbillet i udvalgte tog forlænges

En række restriktioner på transportområdet forlænges til og med 31. januar, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Restriktionerne er:

  • Krav om coronapas i fjernbusser, InterCity-tog og InterCityLyn-tog (herunder de internationale tog til/fra Tyskland) og krav om siddepladser i fjernbusser
  • Krav om pladsbillet i DSB’s InterCity og InterCityLyn (herunder de internationale tog til/fra Tyskland). Børn under15 år er undtaget
  • Krav om mundbind eller visir i den kollektive trafik
  • Krav om coronapas og mundbind eller visir for køreundervisning og køreprøver
  • Forbud mod indtagelse af alkohol i busser

Region svømmer i ledige vaccinetider - skruer nu op for drop-in

Der er masser af ledige vaccinetider i Region Midtjylland, og derfor skruer regerionen nu op vaccinationer uden tidsbestilling. Det skriver regionen på sin hjemmeside

Tidligere var det kun en lille håndfuld vaccinecentre, der tilbød drop-ind-vaccination, men det tilbud er altså nu udvidet, skriver TV MIDTVEST.

Selv om regionen har udvidet tilbuddet med drop-in-vaccination, opfordrer den fortsat til, at man booker tid til sit stik, hvis man har mulighed for det.

Region Midtjylland har lige nu langt over 100.000 ledige tider.