Mere Bandekriminalitet i Danmark

16x9

Kriminelle indvandrerbander har flere steder i landet presset rockerne ud af narkomarkedet - samtidig bliver stadig flere bandmedlemmer sigtet for alvorlig kriminalitet.

I Statsfængslet Østjylland afsoner Ahmet Erbas en fængselsstraf på ubestemt tid for ekstrem grov vold. Han er medlem af Den Internationale Klub - en af de klubber, som lige nu breder sig i en række danske byer.

"Jeg har altid været gangster. Det er jeg født til. Og en god gangster finder sig ikke i noget", siger Ahmet Erbas.

Han er livvagt for Den Internationale Klubs præsident, Danny Abdalla. Sammen afsoner de lange fængselsstraffe på den særligt sikrede afdeling i Statsfængslet Østjylland. Men i modsætning til livvagten, har Danny Abdalla udsigt til snart at blive løsladt. Efter planen til september i år.

Så er han klar til at genoptage rollen som bandeleder.

"Jeg er præsident for klubben. Og det har jeg også været, mens jeg sad i fængsel. Her har jeg styret ved hjælp af en stedfortræder", siger Danny Abdalla.

Den Internationale Klub blev grundlagt af en flok libanesere i Aalborg i starten af 1990'erne. Siden er en lang række medlemmer dømt for narkohandel, vold og afpresning. Men ifølge Aalborg Politi er banden fortsat aktiv. Og nye tal fra Rigspolitiet viser, at den type bander begår stadig mere kriminalitet.

Sidste år blev der rejst 221 sigtelser mod medlemmer af indvandrerdominerede bander. Det er en stigning på over 25 procent i forhold til året før, og tallene dækker kun over alvorlig kriminalitet - typisk volds- og narkoforbrydelser

"Der er ingen tvivl om, at disse kriminelle grupperinger står stærkt i store dele af landet. Og tallene viser, at de begår stadig mere kriminalitet. Især når det gælder vold med skydevåben og knive, og når det gælder narkokriminalitet", siger kriminalinspektør Kim Kliver fra Rigspolitiet.

Politiet har lige nu registreret 13 kriminelle bander landet over. De skønnes at have over 300 medlemmer, heraf 150 i inderkredsen. Langt de fleste medlemmer er unge med indvandrerbaggrund, men der er også enkelte danskere.

Ifølge politiet tyder alt på, at banderne har overtaget store dele af narkomarkedet fra de traditionelle rockerklubber.

"Antallet af bandemedlemmer er stort set stabilt. Derimod har vi nogle steder set tegn på, at de bliver bedre til at organisere sig og er i stand til at udfordre den rockerrelaterede kriminalitet. Det er selvfølgelig en udvikling, vi i høj grad holder meget øje med", siger Kim Kliver.

Udover Den Internationale Klub har politiet især problemer med banderne omkring Blågårdsgade i København og Black Cobra, som står stærkt i en række byer på Midt- og Sydsjælland.

Banderne er kendetegnet ved en løs struktur, der adskiller dem fra rockerklubber som Hells Angels og Bandidos. Banderne har ikke noget formelt hierarki og er ofte i strid om, hvem der bestemmer. Til gengæld kan de på kort tid mobilisere snesevis af supportere, hvis et af deres medlemmer har brug for det. Og mange steder har de været mere end villige til at bruge våben.

"Det der bekymrer er, at de ofte er bevæbnet. Vi har en række eksempler på meget voldsomme opgør med skyderier på åben gade. Og det problem kan vokse efterhånden, som banderne bliver involveret i stadig mere alvorlig kriminalitet", siger Kim Kliver.

Senest har Den Internationale Klub bredt sig fra Nordjylland og sydpå til Esbjerg og Kolding.

"Vi mener, at Den Internationale Klub her i byen har haft kontrol med store dele af narkomarkedet siden 2005. Det foregår ved, at medlemmer af klubben opsøger lokale narkohandlere og giver dem valget mellem at betale kommission eller lukke deres forretning", siger Kaj Nielsen, politiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Han vurderer, at antallet af kernemedlemmer i Den Internationale Klub i Esbjerg ligger lige omkring 20 personer, som har tætte forbindelser til de oprindelige medlemmer af banden i Aalborg.

Mange steder har de indvandrerdominerede bander været i stand til at presse traditionelle rockergrupper som Hells Angels og Bandidos. Det har flere steder udviklet sig til voldelige opgør, og ifølge Danny Abdalla har Den Internationale Klub ingen respekt for rockerne.

"Rockerne kan ikke presse os. Mine brødre er krigere, og vi kalder de andre for plastic-rockere. Hvis jeg tager et par stykker af mine mænd, så kan vi klare en hel rockerklub lige på stedet", siger Danny Abdalla.

Mens han udfordrer rockerne fra sin fængselscelle på Statsfængslet Østjylland er der stor spænding om, hvad der egentlig sker, når han til september har afsonet sin straf på otte år for narkohandel, vold og afpresning.

Selv siger han:

"Jeg fortsætter som præsident i Aalborg. Det er jo der, jeg bor, og der jeg har min familie".

Flere af de medlemmer af Den Internationale Klub, som Station 2 har været i kontakt med, bekræfter at Danny Abdalla vil være en naturlig leder for klubben, når han igen er på fri fod. Blandt andet fordi han har gode forbindelser til kriminelle grupper i andre lande.

Til gengæld ser det ikke ud til, at præsidenten kan få sin livvagt med sig. Efter en lang række grove voldsdomme blev Ahmet Erbas senest idømt forvaring - fængsel på ubestemt tid. Straffen fik han for at have skudt tre tæer af en mand, som ifølge Erbas eget udsagn havde generet ham gennem længere tid.