Aktionsstyrken stormer Ungdomshuset

16x9

Torsdag d. 1. marts er dagen, hvor den længe ventede rydning af Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København blev sat i værk.

Omkring klokken 7 om morgenen blev politiets specialtrænede elitestyrke Aktionsstyrken, AKS, sat ind som fortrop ved rydningen.

Betjentene fra AKS gik ind fra tre sider: En Lynx helikopter, lånt af forsvaret, fløj i lav højde ind over Københavns tage. Lige før Jagtvej 69 hævede helikopteren sig op over pigtrådsbarrikaderne på Ungdomshusets tag.

Ned fra helikopteren rapellerede seks AKS-folk ned i reb. Lige over taget kastede de store mængder af tåregas for at pacificere Ungdomshusets to vagter.

Det var vigtigt at få pacificeret vagterne på taget som det første. På taget havde husbesætterne opmagasineret store mængder af brosten, flasker, molotovcocktails, indkøbsvogne og enkelte toiletter til at kunne kaste ned på politiet på gaden.

Mens politifolkene på taget gik i gang med at trænge ind i huset ovenfra, begyndte to aktioner for at trænge ind i huset fra siderne.

På forsiden af huset blev to lifte kørt i stilling. I første bølge af AKS folk stod betjentene på taget af bokse, som var påmonteret liftene. Efterfølgende steg andre betjente ind i beskyttende kasser og blev hejst op til de vinduer, hvor barrikaderne var brudt.

Umiddelbart efter pressede to rekvirerede gravkøer barrikaderne på bagsiden af huset væk. Gravkøerne kunne derefter banke hul gennem husbesætternes barrikader.

Fem minutter efter politiet var gået ind - så var de 35 personer i Ungdomshuset samlet i kælderen og anholdt.

Efter godt 40 minutter var politiet færdige med den første ransagning af huset. Politiet har blandt andet sendt en hjemmelavet flammekaster og brandbomber til tekniske undersøgelser. De personer, som blev anholdt inde i huset er blevet sigtet for overtrædelse af straffeloven. Blandt andet for at have forhindret ejendommens ejere i at bruge huset.

Aktionen mod det barrikaderede ungdomshus var nøje planlagt - og tophemmelig af hensyn til de involverede betjentes sikkerhed.

De store mængder kasteskyts og brandbomber i huset gjorde at det var naturligt at det var antiterrorkorpset under Politiets Efterretningstjeneste, PET, som skulle gå forrest ind i Ungdomshuset.

AKS består at toptrænede politifolk, som dels er trænet til at befri for eksempel gidsler og dels til at trænge ind hos farlige og bevæbnede gerningsmænd.

AKS består at toptrænede politifolk, som dels er trænet til at befri for eksempel gidsler og dels til at trænge ind hos farlige og bevæbnede gerningsmænd.

Læs mere om AKS på Station 2's flashsite om Aktionsstyrken

Eller se vores 24 minutters specialudgave af "Politiets aktionsstyrke - AKS".