Stadig mere khat strømmer ind over grænsen til Danmark.

16x9

En stor del af de godt 16.000 somaliere i Danmark er mere eller mindre afhængige af den euforiserende plante, khat. Samtidig er Danmark blevet transit-land til Norge og Sverige.

Det siger blandt andre politiet på den dansk-tyske grænse, som konfiskerer stadig større mængder af den ulovlige narkotika, som næsten udelukkende bliver brugt af somaliere.

"Vi laver nu målrettede aktioner mod khat for at stoppe den massive indsmugling. Det er efterhånden et meget stort problem. Både fordi der er mange tusinde misbrugere, og fordi der har udviklet sig et ekstremt velorganiseret smuglernetværk. Det svarer på alle måder til de grupper, der handler med hård narkotika", siger leder af Politi- og toldgruppen, Peter Baum.

I 2004 blev der konfiskeret 753 kilo khat på grænsen. Det er i år - indtil videre - vokset til næsten fire gange så meget. I alt 2810 kilo khat.

Khat har i århundreder været et populært rusmiddel i lande som Somalia og Yemen. Men i dag er khat ulovligt i det meste af verden - inklusive Danmark og de fleste EU-lande. En undtagelse er dog Holland, som derfor er blevet import-land for størstedelen af den khat, der har kurs mod resten af Europa.

Herfra bliver sække med friske khat-blade omlæsset til smuglerbiler, som så kører til blandt andet Danmark. Og det er ikke små mængder, det drejer sig om:

"Vores efterretninger siger os, at der kommer et til to ton khat ind i Danmark hver dag. En del af det bliver indtaget her i landet. Resten bliver sendt videre til især Sverige og Norge", siger Peter Baum fra Politi- og Toldgruppen.

Khat er ikke nogen nem smuglervare. To til tre døgn efter plukning skal bladene tygges. Ellers mister de deres virkning, som svarer til en mild form for amfetamin. Derfor bliver der især i de større danske byer jævnligt observeret store grupper af somaliere, som omlæsser varevogne med sække af blade på en parkeringsplads eller foran sociale boligbyggerier. Her bliver khat'en solgt og fordelt til lejligheder og khat-klubber, hvor store grupper af mænd mødes for at tygge de eftertragtede blade. Ofte i mange timer.

I Danmark har khat været forbudt siden 1993. Men mange steder i landet vælger politiet fortsat at se igennem fingre med de euforiserende planter. Dels fordi det kun er en begrænset befolkningsgruppe, der er potentielle misbrugere - dels fordi det er en meget mild form for narkotika. Typisk skal der flere hundrede kilo khat til før en smugler får fængselsstraf.

Men både somaliske foreninger, mange somaliske kvinder og danske socialarbejdere advarer mod at ignorere de store mængder khat i Danmark.

"Det er et kæmpemæssigt socialt problem. Tusindvis af somaliske mænd sidder uvirksomme hen og tygger på de her blade. Dermed kan de hverken passe et job, lære dansk eller tage sig af deres familie", siger Steen Christensen, han har i mange år har arbejdet med aktivering af somaliere i Odense Kommune.

Senest er dele af politiet dog begyndt at vise mere interesse for khat. I København forsøger man nu at lukke en khat-klub i nordvest-kvarteret ved hjælp af loven om hash-klubber. Det vil sige, at politiet med bøder og forbud forsøger at ramme både ejeren og brugerne af klubben.

Samtidig har politiet på den dansk tyske grænse tre gange i år gennemført målrettede aktioner, hvor man især går efter khat-smuglere. Det vil typisk sige biler og varevogne læsset med halve og hele tons khat direkte fra Holland.