Politimorderen Palle Sørensen

16x9

Politimorderen Palle Sørensen blev benådet efter 44 år bag tremmer

Den fire-dobbelte politimorder Palle Sørensen er den dansker, der har siddet længst fængslet i nyere tid. På et kort øjeblik gik han fra at være en småkriminel tyv til at være en forhadt massemorder

Af: Helle Harbo Sørensen

Den 38-årige indbrudstyv Palle Sørensen var den 18. september 1965 på en simpel indbrudsturné, sammen med en kammerat, da hans liv pludselig blev forandret for altid. Et bræk i en kiosk på Sundbyvester Plads gav de to tyve et udbytte på 361 kroner og otte sæt spillekort, men det gav dem også politiet i hælene.

Makkerparret blev standset på Amager Standvej af en politibil med to betjente fra Tårnby politistation, da de kom kørende i Palle Sørensens bil. Med sig havde Palle Sørensen en pistol. Den trak han og skød de to betjente, hvorefter hans kammerat stak af.

Skød for at dræbe
Med de to betjentes liv på samvittigheden fortsatte Palle Sørensen sin flugt i bilen, men på Vermlandsgade blev han indhentet af en politibil fra Københavns Politi. De to betjente i bilen var ikke klar over, hvad der var overgået deres kollegaer, og de var derfor ikke klar over, at Palle Sørensen var bevæbnet. Begge betjente blev skudt og dræbt.

Med til historien hører, at Palle Sørensen skød for at dræbe. Der var ikke tale om tilfældige skyderier, hvor kuglerne ved et uheld ramte, så de var dræbende. Den ene betjent blev nakkeskudt på klods hold, da han allerede var såret og sad på jorden og blødte. En anden blev skudt i baghovedet, mens han lå på ryggen på jorden.

I alt affyrede Palle Sørensen 15 skud, de 12 ramte ofrene, som var tre betjente på 24 år og en på 28.

Dømt til et liv bag tremmer
Efter de fire drab stak Palle Sørensen af, og politiet igangsatte en kæmpe eftersøgning. Dagen efter meldte han sig selv hos politiet med ordene: "Man vil vist tale med mig". Øjeblikke efter var han Danmarks bedst bevogtede mand. Den 21. september 1965 tilstod han de fire drab i et grundlovsforhør.

Palle Sørensen har været beskrevet som Danmarks mest forhadte mand. I befolkningen var der også fra mange sider krav om, at han skulle have en hård straf for sin forbrydelse, og det krav fik de opfyldt. Den 18. marts 1966 blev han dømt til fængsel på livstid.

Sammenlagt 44 år i fængsel
Når en forbryder dømmes til fængsel på livstid, har han eller hun efter 12 år mulighed for at blive benådet, ligesom den dømtes sag herefter jævnligt vurderes. Det skete også i Palle Sørensens tilfælde, men på trods af flere anmodninger om at blive benådet, valgte de forskellige justitsministre gennem tiden at give afslag.

Men den 26. maj 1995 blev Palle Sørensen overført til et åbent fængsel, og knap et år senere blev han flyttet til en af Kriminalforsorgens pensioner. Den 4. maj 1998 blev han endelig benådet af daværende justitsminister Frank Jensen.

På det tidspunkt havde han siddet fængslet i næsten 33 år - de første ti i isolation. Han er dermed den person, der har afsonet den længste straf i Danmark i nyere tid. Inden Palle Sørensen begik de fire mord, havde han desuden sammenlagt afsonet 11 års fængsel for forskellige små-forbrydelser.

Fortryder at han skød
I dag er Palle Sørensen 80 år gammel. Han lever alene i en toværelses lejlighed, hvor han dyrker sin hobby som amatøropfinder og kører ture på sin knallert. I flere interviews har Palle Sørensen givet udtryk for sin anger over de liv, han har taget, og ikke mindst over, at han har ødelagt sit eget liv.

"Det ville da også kun være en tåbe, der sagde, at han ikke fortrød, og selvfølgelig har jeg da fortrudt. Jeg var 38 år, da det skete, og hvis jeg var flygtet fra politiet gennem en hæk og fortsat til fods, så var ingen døde, har han sag til BT.