Hvem bestemmer, om man må stikke en løgn?

Hej Peter

Line, en foredragsholder udi misbrug har for et par dage siden skrevet til dig: "Jeg skal holde fordrag om brugen af stoffer, og jeg ønsker at give det indtryk at en meget stor procentdel bliver sterile og impotente af ecstasy. - Er det lovligt at oplyse om nogle tal og konsekvenser ved ecstasy, selvom jeg ikke har videnskabelig baggrund for dem?"

Hvortil du svarer:

"Jeg mener det må have noget med ens egen samvittighed og overbevisning at gøre, og såfremt det generelt kan gavne et godt formål, ville jeg ikke have de store skrupler ved det."

Hvis jeg skal være hudløst ærlig, så mener jeg det er et meget farlig skråplan, vi (eller rettere du og Line) er ude på her. Hvis jeg læser dit svar rigtigt skriver du i princippet, at hensigten helliger midlet, og at det er OK at "opfinde sin egen sandhed", hvis det tjener et "godt formål".

Men hvem er det lige der bestemmer, hvad der er et tilstrækkeligt godt formål til, at man må stikke folk en løgn?

Hvis jeg eksempelvis sælger "healende" krystaller, og selv mener det er meget vigtigt, og et meget godt formål, at folk køber dem af mig, så må jeg jf. ovennævnte fremgangsmåde opfinde alle de statistikker, jeg skal bruge, for at overbevise potentielle kunder om, at skidtet virker. Og hvor er vi så henne.....?

Mvh

Thomas

Hej Thomas.

Nu skal brevkassen jo ikke være en diskussionsklub, men undtagelsesvis vil jeg kommentere det, du skriver.

Du refererer kun en lille del af mit svar, og stod det alene vil jeg til dels give dig ret, men det jeg også svarede var, at jeg opfordrede Line til selv at lave en undersøgelse og referere til den, hvilket vil være helt legalt.

Endvidere henviste jeg til Birgit Dagmar Johansen, som er speciallæge i psykiatri, sexolog og forfatter, og som i sit hefte "Viden om potens" bl.a. skriver at misbrug af ecstasy kan påvirke sterilitet og impotens i negativ retning.

Sidst men ikke mindst synes jeg ikke umiddelbart at sammenligningen mellem en kommerciel handel med healende krystaller, og advarslen mod brug af euforiserende stoffer holder, men det er bare min mening, ligesom dele af mit svar til Line.

Mvh

/Peter