Trainsurfing

16x9

De sammenligner det lidt med faldskærmsudspring eller bungy jump. Og så er det gratis. Station 2 har talt med to trainsurfere, der jævnligt dyrker deres hobby rundt om i landet. De ved godt, at de sætter livet alvorligt på spil.

"For mig handler det om at gøre noget som alle andre tænker er sindssygt. Alle andre lever i deres lorte trygge verden. Jeg mærker at jeg lever når jeg surfer", siger den ene. De vil ikke have deres identitet afsløret af frygt for bøder og i værste fald fængselsstraffe.

"Det er følelsen af at være overmanden over for autoriteterne. At man kan gøre det igen og igen uden at de kan gøre noget som helst ved det", siger den anden.

DSB finder det stærkt bekymrende, at unge mennesker sætter livet på spil på den måde.

"Fænomenet trainsurfing har eksisteret i mange år. Da vi andre var børn var det noget med at kravle rundt på pufferne mellem togene. Men det har taget et omfang hvor det bliver farligere og farligere. Unge kravler rundt på taget af togene og udsætter sig selv for en yderst alvorlig risiko", siger Erik Christensen der er trafikchef i DSB.

Det er svært for de to trainsurfere at forklare, hvad det er der driver dem.

"Der er folk der rapeller og får et kick af det. Jeg føler at jeg lever, når jeg står på siden af toget og mærker vinden og pælene der suser forbi mig. Så føler jeg at jeg lever", siger den ene.

"Det er højst sandsynligt for at få opmærksomhed. For mig er det vigtigt at de ser mig og tænker over det".

At trainsurfing er livsfarligt er der et utal af eksempler på i udlandet. Mange er kommet alvorligt til skade eller har mistet livet. I Danmark er der endnu ikke sket alvorlige ulykker. Men der er mange ting der kan gå galt i forbindelse med trainsurfing.

Mister man grebet, falder man af i høj fart og slår nemt sig selv ihjel. Og kommer man bare i nærheden af køreledningerne risikerer man at få 25.000 volt igennem sig. I Danmark er der flere eksempler på dødsfald blandt især unge mennesker, der kravler op på holdende tog og kommer for tæt på køreledningerne.

Morten Bischoff-Mikkelsen er ledende overlæge på brandsårsafdelingen på Odense Universitets Hospital. Han advarer på det kraftigste mod at sætte livet på spil på den måde.

"Ikke nok med at man kan få alvorlige forbrændinger på kroppen. Afhængigt af hvor strømmen løber, vil man også kunne skade de indre organer, så er man så heldig at overleve, vil man højst sandsynligt blive mærket for livet", siger han.

Faktisk behøver man ikke fysisk at røre ved køreledningerne for at få stød. Det er nok at være i nærheden af dem. Især i fugtigt vejr kan strømmen nemlig løbe. Overlægen kan derfor ikke betegne de unges leg som andet end "dybt tåbeligt".

At det er livsfarligt, ved de to trainsurfere godt. Men de vælger at se bort fra det.

"Det er svært at forklare. Det er fedt at vide hvor skrøbelig man er. Hvor lidt der skal til for at tingene går galt".

"Det er en lille hobby der kan gøre min dag bedre. Jeg får et sus i maven og elsker at se de andres reaktioner. Det er derfor jeg gør det", siger de.

DSB har længe forsøgt at komme fænomenet til livs. Man er i fuld gang med at udskifte de storkøbenhavnske S-tog med nye og her er der blandt andet tænkt på surferne. I designet af de nye tog har man ifølge DSB sørget for at det stort set er umuligt at få fat med hænder og fødder, så man kan stige op på dem. Men det er de to trainsurfere uenige i.

"DSB siger, at når de har skiftet de gamle tog ud, så er det slut med trainsurfing. Men vi kan da sagtens surfe på de nye også. Man kan sågar surfe på IC-tog. Det er heller ikke et problem på de nye S-tog. De kan ikke gøre noget for at stoppe os", siger de.

Erik Christensen fra DSB forventer da heller ikke at man kan komme surfingen til livs.

"Vi forventer at så længe der er unge mennesker, der skal afprøve sig selv, så vil fænomenet eksistere. Vi kan blot forsøge at få fat i forældrene, kommunen og ssp-ordningerne når vi opdager at unge praktiserer det", siger han.

De to trainsurfere som station 2 har talt med regner ikke med at lægge deres hobby på hylden foreløbigt.

"Jeg tror ikke, at der sker mig noget så længe jeg passer på....Og hvis der skulle ske mig noget, så er det jo bare konsekvensen ved det".