Indvandrerbander i krig

16x9

To barndomsvenner der blev sure på hinanden og nogle få hundrede meter.

Det er ikke meget, der adskiller de to indvandrerbander Bloodz og Black Cobra. Alligevel har de nu i otte år udkæmpet en blodig og nådesløs krig - med knive, køller og skydevåben.

Rassan Borhan hører til Bloodz, der har hjemmebanen Hundige, nærmere bestemt boligområdet Askerød, 25 kilometer syd for København. Rassan er 18 år, er ikke selv straffet for deltagelse i bandeopgør, men det er flere andre fra Bloodz.

"Vi er alle sammen vokset op sammen. Vi er blodbrødre, og vi vil til enhver tid forsvare hinanden mod vores fjender. Det er spørgsmål om ære", siger 18-årige Rassan Borhan.

Overfor Askerød, hvor Bloodz holder til, ligger Hundige Center. Og på den anden side ligger boligområdet Gersagerparken. Her finder man medlemmer fra den rivaliserende indvandrerbande Black Cobra.

Det område man vokser op i afgør, hvilken bande man hører til. Også selvom der kun er få hundrede meter imellem. De to bander har tørnet sammen utallige gange i de forløbne 7-8 år. Senest i august i år, hvor personer med tilknytning til Bloodz affyrede adskillige skud mod en person fra Black Cobra, der kørte forbi på vejen foran Askerød. Chaufføren slap med skrækken, men bilen blev ramt af projektiler - det samme gjorde en tilfældig bus.

Jacob Olsen er leder af lokalpolitistationen, der dækker Hundige. Han bruger rigtig meget tid på at opklare kriminalitet i forbindelse med opgøret mellem Black Cobra og Bloodz, som politiet også kender som Borhan-gruppen - opkaldt efter en af hovedpersonerne.

"Er det bandekrig det her?"
"Ja, det vil man nok kalde det. Jeg tror også det bunder i noget personligt, men når de to grupperinger samler soldater hele tiden og får hver deres lille styrke, så bliver det vel bandekrig", siger politikommissær Jacob Olsen.

STARTEN PÅ KRIGEN
De fleste er enige om, at det hele startede med et skænderi for otte år siden mellem to barndomsvenner, 17-årige "Ahmet" og en 19-årig med øgenavnet Muddi. De to boede i hver deres boligområde, Askerød og Gersagerparken. En dag samlede de hver deres gruppe af tilhængere, det udviklede sig til et masseslagsmål, som endte med at "Ahmet" stak en butterfly-kniv i Muddi. "Ahmet" fik et år og ni måneders fængsel, men dermed var regnskabet ikke gjort op. Året efter blev to af "Ahmets" nære venner skudt ned af Muddi, og siden har der været utallige blodige opgør mellem de to grupperinger. Ifølge politiet er Muddi i dag en af lederne af Black Cobra, og "Ahmet" en af de mest magtfulde i Bloodz.

For et år siden tørnede de to igen sammen, da Muddi og flere andre angreb "Ahmet" midt i Askerød. "Ahmet" blev ramt af tre pistolskud. Han slap med livet i behold, mens Muddi lige nu sidder i fængsel.
"Ahmet" er i dag kommet sig efter skaderne.

"Jeg regner ikke med at komme til at leve, til jeg er over de 35. Det ville da være et vidunder, hvis jeg gjorde. Jeg tror, det enten er et langt ophold i fængslet eller et meget kort liv", siger "Ahmet".

"Ahmet" siger også, at han har svært ved at se en vej ud af konflikten - både mellem ham selv og Muddi og de to bander Bloodz og Black Cobra.

"Hele samfundet er blevet råt, vi lever i et råt samfund og man er nødt til at kunne forsvare sig selv. Du kan ikke regne med, at politiet eller en socialrådgiver vil beskytte dig. Du er nødt til at klare dine egne ting, og hvad fanden skal man gøre, når den ene part har skydevåben. Så bliver du nødt til at have et skydevåben. Du kan ikke tage en kniv med til en skudduel, så bliver du skudt, det siger sig selv", siger Ahmet.

USKYLDIGE OFRE
Konflikten mellem de to bander har flere gange været tæt på at koste uskyldige menneskeliv. Ikke mindst i november sidste år, hvor 17-årige Jamal Bhuyan var på arbejde i sin fars kiosk på Christianshavn. Jamal har intet med bander at gøre, men pludselig løb en 30-årig Black Cobra ind i kiosken. Han er ifølge politiet på flugt fra personer fra Bloodz i Askerød. Pludselig brager skuddene, og projektilerne fyger rundt i kiosken. Ingen bandemedlemmer bliver ramt, men det gør Jamal. To gange i maven og en gang i armen. I flere måneder må han opgive sin uddannelse på Handelsskolen og sine foldboldkampe på eliteplan - og det kunne være gået endnu mere galt.

"Jeg fik at vide af lægerne, at hvis kuglen havde siddet to centimeter længere oppe, så havde jeg nok været færdig", siger Jamal. Han kan nu igen studere og spille fodbold.

Andre frygter, at det skal gå dem ligesådan - ikke mindst almindelige beboere i Askerød. "Helle" kom dertil for 20 år siden. I sidste måned var hun vidne til skyderiet mod en Cobra-bil lige uden for hendes vindue, og nu har hun fået nok.

"Jeg vil flytte, fordi jeg er bange for at være her. Jeg vil ikke tage chancen og risikere at blive skudt eller se nogen blive det, jeg vil væk", siger hun.

Politiet har nu sat ind med massiv patruljering og oprettet visitationszone i Askerød. Samtidig forsøger boligforeningen at smide kriminelle familier på gaden, og der er lige søgt om tilladelse til videoovervågning.
Men de er oppe imod hårde kræfter - blandt andre fra folk som Rassan Borhan.

"Det ender sikkert med, at et par stykker kommer til at dø. Hvis det bliver ved sådan her, så er der nogen der dør". Er du ikke bange for at det kan være dig selv, det går ud over? "Jeg er ikke bange for noget, jeg er slet ikke bange for nogen. Den eneste jeg frygter, er min gud, jeg er ikke bange for at blive slået ned eller skudt eller slået. Jeg er ligeglad", siger det 18-årige medlem af Bloodz.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den anden side af Hundiges bandekrig, Black Cobra.