Han er centrum i "Sveriges største narkokrig" – de dræber hinandens familier, siger journalist

Én person står centralt i bandekrigen, der beskrives som den værste i Sveriges historie.

Sverige er i øjeblikket et farligt land at befinde sig i.

Faktisk har det ikke været så farligt at færdes i vores naboland siden Anden Verdenskrig, lyder den dystre konstatering fra Jale Poljarevius, efterretningschef i Uppsala-regionen.

De dræber ikke blot hinanden, de dræber hinandens familiemedlemmer

Joakim Palmkvist, forfatter og journalist

I netop Uppsala og hovedstaden Stockholm er der siden 7. september syv personer, der er blevet dræbt.

Blandt ofrene er en 13-årig og en 17-årig dreng. Og i Uppsala mistænkes to teenagedrenge for at have dræbt 60-årig kvinde, skriver Ritzau.

- Vi har ikke haft den situation, vi har nu, siden 1945. Det er en farlig tid, lød det fra Poljarevius i et debatprogram på SVT.

Drabene, der alle skete i samme uge, kan ifølge de svenske myndigheder sættes i forbindelse med den voldsomme bandekrig, der har holdt svenske byer i et jerngreb.

Flere af drabene menes at have forbindelse til det kriminelle netværk, der går under navnet "Foxtrotnettverket".

Den kurdiske ræv

Joakim Palmkvist, der er svensk journalist og forfatter og har beskæftiget sig med de kriminelle miljøer i Sverige i over 20 år, er enig i, at Sverige befinder sig i en "farlig tid".

- Situationen i Sverige – især i Stockholm og Uppsala – er mere farlig for den almindelige svenske borger, end den har været længe, forklarer han til TV 2.

Konflikten er på alle måder kompleks, understreger han, men kernen er måske ikke overraskende kontrol med narkohandlen i Sverige – og særligt handlen med kokain.

Helt centralt på slagmarken står ifølge Palmkvist én person – Rawa Majid. Den kurdiske ræv, som han kaldes af venner såvel som fjender.

Han er den ledende skikkelse i Foxtrottnetverket.

- Den største narkokrig i Sveriges historie udspiller sig lige nu. Rawa Majid er i en tredelt krig: Han slås med en anden rivaliserende bande, der kaldes Dalennettverket, men der foregår også en intern krig i Foxtrottnetverket, forklarer Joakim Palmkvist.

- Samtidig er der også mindre bandegrupperinger, der blander sig, som han er i en personlig konflikt med.

Ifølge ham har bandernes krig mod hinanden ændret sig og taget en uhyggelig drejning.

Nu er det ikke længere kun bandemedlemmer, der skyder andre bandemedlemmer.

- De dræber ikke blot hinanden, de dræber hinandens familiemedlemmer. Det er noget, man har set før i kriminelle miljøer, men ikke i den grad som vi ser det i denne konflikt, forklarer Joakim Palmkvist.

Rava Majid er eftersøgt af svensk politi og varetægtsfængslet in absentia i en sag, der drejer sig om 800 kilo kokain.

Han menes at opholde sig i Tyrkiet. Interpol har desuden udstedt en såkaldt red notice på ham, skriver det svenske statsmedie SR.

Kan påvirke det danske bandemiljø

Ifølge Joakim Palmkvist kommer langt størstedelen af narkoen i Sverige fra Danmark via Øresundsforbindelsen.

Derfor er der også en mulighed for, at den nuværende konflikt kan påvirke det kriminelle danske miljø, mener han.

- Logistikken omkring narkohandlen i Sverige involverer Danmark i meget høj grad. Derfor er der også en mulighed for, at vi ser konflikten sprede sig, hvis bandemedlemmer i andre lande, som for eksempel Danmark, begynder at vælge side i konflikten, forklarer han.

David Sausdal, der er kriminolog og politiforsker ved Lunds Universitet, mener, at man fra dansk side bestemt bør holde øje med den konkrete svenske konflikt.

Men han mener ikke, at man skal være decideret bange for såkaldt "svenske tilstande" i Danmark.

- Vi har ti års erfaring med svensk bandekriminalitet, så vi har historien med os, fastslår han over for TV 2.

- Det betyder dog ikke, at vi skal være naive. For der er samarbejde mellem danske og svenske bander, så det er naturligvis noget, vi skal holde øje med.

I kølvandet på de mange skuddrab har den svenske regering indkaldt til et ekstraordinært møde for at diskutere de mange drab og mulige løsninger på konflikten.

Mødet skal finde sted i Rådet mod organiseret kriminalitet. Rådet ledes af Sveriges justitsminister og blev oprettet sidste år.

I 2022 blev 62 personer dræbt af skud i Sverige. I Danmark var der i samme periode 8 skuddrab.