Vanvittige scener ved supermarked – købmand angrebet gentagne gange

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Købmand Frederik Schmidt fra Trustrup på Djursland blev udsat for vold, da han konfronterede to tyve og smed dem ud af butikken.

Købmand Frederik Schmidt fra Trustrup er travlt optaget af at rengøre butikkens slushicemaskine, da hans kæreste, Camilla, kalder på ham.

Camilla arbejder også i Min Købmand, som butikken på Århusvej hedder, og hun har fået øje på en mand i afdelingen med øl og vand, som hun finder mistænkelig.

- Jeg kommer ud, og hun peger i retning af ham, mens hun selv står i bagerafdelingen. Jeg går derhen, får øjenkontakt med manden og konfronterer ham, siger Frederik Schmidt.

Det blev starten på et forløb, der angiveligt ender i byretten på ét eller andet tidspunkt. Der er ikke sat dato på endnu.

Der sker nemlig det, at Frederik beder manden om at tømme sine lommer, da han kan se, at de er fyldt med Red Bull-dåser og energibarer.

- Han har vel fire af hver, og han kan slet ikke lukke lommerne, fordi de fylder så meget. Det er ret tydeligt, at det er mine varer, han har stukket i dem. Han nægter at tømme lommerne, så jeg bliver sur, siger Frederik Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND.

- Så siger jeg til ham, at han skal skride, og jeg hjælper ham hele vejen ud af butikken, mens jeg siger, at han bare skal holde sig væk. Så vil jeg faktisk ikke bruge mere tid på den sag.

Så starter der en boksekamp

I samme øjeblik bliver Frederik slået bagfra af en anden mand, der viser sig at være sammen med butikstyven. De er altså to om det.

- Det anede jeg ikke, men pludselig står jeg over for dem begge, mens Camilla trykker på overfaldsalarmen. På et tidspunkt får jeg kastet en sodavandsdåse i hovedet, og de slår mig begge to, forklarer Frederik Schmidt.

Mændene vælter også nogle stativer med blomster og grøntsager, så varerne ryger ud over p-pladsen. Det ender med det, Frederik Schmidt beskriver som en "boksekamp" mellem parterne, inden butikstyvene sætter sig ind i deres bil, en sort Nissan.

Frederik Schmidt stiller sig bag den for at tage et billede af nummerpladen, og i bakspejlet får han øjenkontakt med manden ved rattet.

Jeg springer til siden, og jeg er så gal på det tidspunkt, at jeg sparker hans ene sidespejl af

Frederik Schmidt, købmand

- Så gasser han sgu op og begynder at bakke, så han næsten rammer mig. Jeg springer til side, og jeg er så gal på det tidspunkt, at jeg sparker hans ene sidespejl af. Det får dem til at hoppe ud af bilen igen, og vi tager en runde mere i "bokseringen", siger Frederik Schmidt.

Herefter kører de to mænd fra stedet i høj fart. Ifølge vidner, Frederik har talt med efterfølgende, er det nok den hurtigste Nissan, der nogensinde er drønet igennem Trustrup.

Den havde i hvert fald travlt.

- Politiet kommer herud, og de får alt materialet. Nummerplade og videoovervågning, hvor man ser mig blive overfaldet. Det her skete 26. juli, og nu har jeg lige fået at vide hos Østjyllands Politi, at de har sigtet to mænd i sagen, siger Frederik Schmidt.

Det bekræfter politiet over for TV2 ØSTJYLLAND. To mænd er sigtet for tyveri, vold og hærværk. Forventningen er, at sagen snart er færdigefterforsket og klar til at blive sendt videre til Anklagemyndigheden.

Civil anholdelse – hvad må man?

Alle må foretage en civil anholdelse, men der er tre væsentlige betingelser, der skal være opfyldt, før private må foretage en civil anholdelse.

  • Personen skal være truffet under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale.

  • Anholdelsen skal være nødvendig for at stoppe forbrydelsen eller forhindre personen i at slippe væk.

  • Og så skal det være nødvendigt at foretage anholdelsen forstået på den måde, at det kun må ske efter en vurdering af, om situationen i stedet kan løses på anden vis.

Der må ikke benyttes magtanvendelse, som er ude af proportioner med den forbrydelse, der er årsagen til anholdelsen.

Det er kun politiet, der må foretage en visitation.

Kilde: Dansk Erhverv

Glad for, at det får en konsekvens

Tilbage i Trustrup går Frederik Schmidt nu og venter på at kunne lægge sagen bag sig.

Han er træt af at skulle bruge tid på det her, for han har nok at se til. Han overtog butikken fra sine forældre 1. maj, og han knokler for at holde gang i biksen.

Når der kommer to gutter ind og stjæler fra mig, bliver jeg fandme sur

Frederik Schmidt, købmand

- Jeg synes, det er utroligt, at jeg skal udsættes for det her. Jeg er her fra fem om morgenen til 17, og jeg kæmper. Jeg kan godt afsløre, at det ikke er nogen guldgrube at drive en købmandsbutik i en mindre by, så når der kommer to gutter ind og stjæler fra mig, bliver jeg fandme sur. Det kan de fleste nok godt forstå, siger Frederik Schmidt.

Han er glad for, at politiet trods alt fik fat i gerningsmændene, for han har fulgt med i de historier, der har kørt i medierne, hvor andre forretningsdrivende fortæller om oplevelser, hvor politiet slet ikke dukker op.

Blandt dem er Casper Pedersen, som for nylig fortalte til TV2 ØSTJYLLAND, hvordan han som indehaver af butikken Grejfreak flere gange har været ude for, at politiet henlægger de tyverisager, han anmelder.

Det kan du læse mere om her.