Jobbe og Hans Pilgaard udnyttes af svindlere – og ingen hjælper, lyder kritikken

Jette Milestone er en af de følgere, som blev opsøgt af en falsk profil, der udgav sig for at være Hans Pilgaards manager.

Da en række følgere i foråret ud af det blå begyndte at skrive til Jobbe Pilgaard og hans mand, Hans Pilgaard, var det første, han tænkte:

- Hvad foregår der?

De skrev, fordi de alle var glade for, at de havde vundet Jobbe og Hans Pilgaards nye børnebog i en konkurrence, som parret havde slået op på Facebook.

Men der var bare en ting, flere ikke kunne forstå, fortæller Jobbe Pilgaard i ’Go’ aften Live’.

- De spurgte: ”Kan det passe, at jeg skal sende mine kreditkortoplysninger?”.

Det viste sig, at en række falske profiler med parrets navne og profilbilleder havde skrevet til deres følgere for at svindle dem på flere forskellige måder.

I troen på at nogen ville gøre noget, anmeldte Jobbe Pilgaard svindlerne til politiet og de falske profiler til Meta, der står bag Facebook og Instagram.

Men det har vist sig at være en næsten umulig kamp, lyder det.

Mere end tre måneder efter anmeldelserne bliver Jobbe og Hans Pilgaard stadig brugt i svindelnumre.

Svært at se forskel på profiler

Selvom Jobbe Pilgaard meldte de falske profiler, så snart han opdagede dem, er der ingenting sket.

Allerede 12 dage efter skrev Københavns Politi, at de ikke ville indlede en efterforskning, fordi det ville være svært at finde svindlerne bag de falske profiler.

Afgørelsen bakkede Statsadvokaten op tre måneder efter, og Jobbe Pilgaard har nu ikke flere muligheder for at klage.

Og det er frustrerende, føler han:

- Er alle ligeglade med det, der foregår her? Man kan svindle helt frit på Facebook og Instagram, uden at der er nogen som helst, der gør noget ved det?

Har du ikke forståelse for, at politiet ikke rigtig kan gøre noget? Der har måske siddet én tusind kilometer fra Danmark og udgivet sig for at være jer.

- Fuldstændig, det forstår jeg godt. Politiets ressourcer kan godt bruges på noget andet. Jeg synes egentlig, den ligger hos Meta, fordi de meget nemt kan fjerne de her profiler, men der går ugevis, før de bliver fjernet, siger Jobbe Pilgaard i ‘Go’ aften Live’.

I et skriftligt svar til TV 2 oplyser Københavns Politi, at politikredsen efter en gennemgang af sagen vurderede, at der ikke var tilstrækkelige efterforskningsmuligheder, der "står mål med sagens karakter".

- Selvom man kan finde en IP-adresse, vil dette ikke nødvendigvis føre til en identifikation af den gerningsmand, som sad bag skærmen på gerningstidspunktet. Oplysningerne i sagen peger på, at gerningspersonen befandt sig i udlandet, skriver politiet videre.

Gik ikke i fælden

Jette Milestone er en af de følgere, som fik en besked fra en af svindlerne.

Kvinden på profilen udgav sig for at være Hans Pilgaards manager.

Hun skrev til Jette Milestone, at Hans Pilgaard gerne ville møde hende for at sige tak for hendes støtte og opbakning som fan.

Men Jette Milestone studsede over flere ting vil henvendelsen.

- Så tænkte jeg: ”Hvad sker der her? Hvorfor gør Hans Pilgaard det?”. Han har jo rigeligt travlt med alt muligt andet, og hvorfor skulle det lige være mig? forklarer hun.

Jobbe Pilgaard har anmeldt profilen til Meta, men virksomheden har svaret, at det ikke kan bevises, at profilen er falsk.

Vi har kun en profil på Facebook og en profil på Instagram

Jobbe Pilgaard, kunstner og forfatter

Og det gør ham sur:

- Når jeg sender screenshots til Meta af mennesker, der prøver at franarre kreditkortoplysninger, og den eneste melding, jeg får tilbage, er, at de ikke kan se, at der er noget galt med det her indhold, lyder det.

Meta ønskede ikke at stille op til interview, men i et skriftligt svar til TV 2 lyder det:

- Vi arbejder konstant med at bekæmpe al slags misbrug, for vi har selvfølgelig ingen interesse i, at folk bliver snydt på vores platforme. Men det gør det ekstra kompliceret at bekæmpe misbrug af kendtes billeder, fordi der jo også deles billeder af kendte på helt legitim vis, og der findes deciderede fansider.

Skal betale for verificering

Jobbe og Hans Pilgaard er langt fra de eneste kendte mennesker, der har oplevet, at falske profiler er oprettet i deres navn og med deres billeder.

Til TV 2 skriver Meta, at ”de fjerner tusinder af profiler alene i Danmark hver dag, blandt andet ved hjælp af AI, men svindlerne bruger også forbedret teknologi, så det er et dagligt våbenkapløb mellem dem og os”.

Jobbe Pilgaard mener dog, at Meta kan og bør gøre meget mere.

- De kunne verificere min profil, så man kunne se, at der var et lille blåt v-tegn ud for, så man kan kende forskel på rigtigt og forkert. De siger, at jeg kan købe mig til det, og det skal jeg betale 1200 kroner for om året, men jeg synes jo ikke, det er mig, der skal det, siger han.

Jobbe Pilgaard foreslår, at man eksempelvis skulle bruge MitID for at oprette en profil på Facebook eller Instagram, og så håber han, at det er noget, politikerne vil tage op.

Han vil kæmpe videre for at gøre opmærksom på problemet med de mange falske profiler, og så har han et budskab til sine knap 50.000 følgere:

- Vi har kun en profil på Facebook og en profil på Instagram.

Se hele interviewet med Jobbe Pilgaard fra 'Go' aften Live' på TV 2 PLAY