Regeringen tager gammelt redskab i brug i bandekrig

Tirsdag lancerer regeringen en række initiativer for at bekæmpe bandekriminelle, som blandt andet kan se frem til hårdere straffe.

HĂĄrde straffe virker.

Det slår justitsminister Peter Hummelgaard (S) fast, før regeringen tirsdag på et pressemøde klokken 13.45 på Københavns Politigård præsenterer regeringens nye bandepakke.

Både statsminister Mette Frederiksen (S), økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V), justitsminister Peter Hummelgaard (S) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil deltage, og bandepakken skal være med til at komme bandekriminaliteten til livs.

Lukning af tre rockerborge

Udspillet indeholder blandt andet hårdere straffe for at være bevæbnet med kniv på offentligt sted. Desuden vil økonomisk kriminalitet kunne straffes hårdere, hvis den udføres af bandekriminelle.

- Vi har sådan set evidens. Der blev lavet et meget stort serviceeftersyn af de bandepakker, der er lavet indtil videre. Noget af det, Rigspolitiet vurderer, er, at de strafskærpelser, de indeholdt, har været et virksomt værktøj, siger Peter Hummelgaard.

Mandag satte Københavns Politi også tommelskruerne på de bandekriminelle, da politiet lukkede tre HA-rockerborge i Storkøbenhavn.

Lukningen skete efter en eksplosion ved rockegruppen Hells Angels' (HA) klubhus på Svanevej i København.

Københavns Politi mener, at bandekonflikten er blevet skærpet efter eksplosionen på Svanevej.

- Den har fået et nøk op, sagde Thomas Marko Juhl, efterforskningsleder og politiinspektør ved Københavns Politi, mandag aften ved et kort pressemøde på Politigården i København.

Onsdag i forrige uge præsenterede Peter Hummelgaard to nye initiativer, som skal hjælpe politiet i kampen mod den organiserede narkotikakriminalitet i blandt andet Pusher Street på Christiania.

Det skete, efter at en 30-årig mand i august blev skudt og dræbt på Christiania. En 28-årig mand er fængslet, sigtet for at have udført drabet, som politiet mener var et led i konflikten mellem HA og bandegruperringen Loyal to Familia (LTF)

1322 tilnyttet rocker- eller bandegruppering

Regeringen vil indføre skærpet strafzone og højere straffe for at bryde zoneforbud.

- Den organiserede kriminalitet på Pusher Street skal lukkes, uanset hvilken form den indtager, sagde Peter Hummelgaard, da de initiativer blev fremlagt ved et pressemøde.

Regeringens lovpakke kommer også i kølvandet på, at politiets særlige enhed for særlig kriminalitet (NSK) for nylig offentligjorde helt nye tal for bandekriminaliteten i Danmark, som den så ud ved udgangen af juni i år.

Tallene viser blandt andet, at politiet ved udgangen af juni havde registreret 1322 personer, som var tilknyttet en rocker- eller bandegruppering.

På samme tidspunkt havde politiet disse 1322 personer registreret med i alt 1882 overtrædelser af straffeloven, lov om euforiserende stoffer eller våbenloven.

I perioden januar til juni 2023 blev der ifølge tallene gennemsnitligt varetægtsfængslet 349 rockere og bandemedlemmer om måneden