Nordea lukker hæveautomater nær Christiania efter dialog med politi

Nordea er opmærksom på kontanters "negative rolle" i det kriminelle miljø og lukker to hæveautomater.

Nordea lukker sine to hæveautomater på Torvegade på Christianshavn tæt på Christiania, hvor debatten om hashhandel og organiseret kriminalitet igen er blusset op.

Det oplyser banken fredag til mediet Finanswatch.

Lukningen sker for at bekæmpe økonomisk kriminalitet på Christiania. Her bliver kontanter blandt andet brugt til at købe hash og andre former for narkotika.

Flere hæveautomater i området er kendt som travle automater, der blandt andet bruges til at finansiere hashkøb på Christiania.

Kontanters negative rolle

Mads Skovlund, bankdirektør med ansvar for privatkunder i Nordea Danmark, siger i et skriftligt svar til Finanswatch:

- Vi tager bekæmpelse af økonomisk kriminalitet meget alvorligt, og vi er fuldt opmærksomme på den negative rolle, som kontanter har i de kriminelle miljøer.

- Vi har fulgt den aktuelle situation på Christiania nøje og har efter dialog med politiet besluttet at lukke de to automater på Torvegade for at bakke op om myndighedernes arbejde med at bekæmpe kriminalitet på Christiania.

Københavns Politi har over for Finanswatch bekræftet, at det er i dialog med banker om at bekæmpe kriminaliteten på Christiania.

Nordeas lukning af de to hæveautomater vil ske hurtigst muligt og senest i løbet af den kommende uge, oplyser Nordea.

Ud over Nordea har Danske Bank en hæveautomat på Christianshavns Torv. Banken ønsker ikke at udtale sig om sin dialog med myndighederne.

Nye tiltag

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) udtalte på et pressemøde onsdag, at handel med og besiddelse af stoffer skal kunne give dobbeltstraf i afgrænsede strafzoner på Christiania.

I en skærpet strafzone vil det eksempelvis blive straffet med en større bøde, hvis man køber hash. Anden gang giver det som udgangspunkt fængselsstraf.

De nye tiltag vil kræve lovændringer, og regeringen vil fremsætte et lovforslag "hurtigst muligt" i det nye folketingsår.

Meldingen kommer efter et skuddrab på Pusher Street i august. Et samlet Christiania har meldt ud, at det ønsker Pusher Street lukket.