Sverige har nu 30.000 bandemedlemmer: - Det er en samfundskatastrofe
Til sammenligning var der i Danmark registreret 1408 bandemedlemmer i september 2022.
Omkring 30.000 personer indgår i de kriminelle bander i Sverige.
Tallet er forbløffende og forfærdeligt
David Sausdal, kriminolog ved Lunds Universitet
Det fortæller den svenske justitsminister, Gunnar Strömmer, på et pressemøde, hvor han kalder situationen "usædvanligt alvorlig".
- Sverige skiller sig ud på en ekstraordinær dramatisk og mørk måde, siger han.
Til sammenligning var der i Danmark registreret i alt 1408 bandemedlemmer i september 2022. Det viser en analyse fra Det Kriminalpræventive Råd.
- Det er et enormt stort tal og forbløffende og forfærdeligt, også når man sammenligner med de danske tal, siger David Sausdal, der er kriminolog ved Lunds Universitet.
Han kalder dog de 30.000 "et kvalificeret bud mere end et reelt tal", da det ifølge ham er svært at opgøre præcist, hvor mange bandemedlemmer, der findes i et bestemt land.
Brutal voldsbølge
Meldingen fra Gunnar Strömmer kommer efter en voldsbølge i det svenske bandemiljø, der strækker sig over det seneste halve år. En voldsbølge som den svenske justitsminister kalder "brutal".
I 2023 har foreløbigt 19 skuddrab fundet sted i Sverige, og på under 24 timer i den forgangne weekend blev syv personer skudt i Storstockholm.
Det er et fåtal af de 30.000 personer, der begår den mest alvorlige kriminalitet, fortæller Gunnar Strömmer.
Det svenske politi har delt tallet op i to. Blandt de 30.000 kategoriseres 9000 som personer, der indgår direkte i de kriminelle netværk, mens 21.000 opfattes som "medmistænkte".
Antallet af årlige skuddrab i Sverige er steget fra 10 i 2010 til 63 i 2022.
Til sammenligning var der fire banderelaterede drab i henholdvis Danmark og Norge og to i Finland i 2022.
En regulær samfundskatastrofe
Ifølge David Sausdal er der tale om en regulær samfundskatastrofe, der har bygget sig op i løbet af de seneste ti år.
- Bandekriminaliteten er eskaleret og stukket af i en sådan grad, at man ikke hverken i morgen eller dagen efter kan komme efter det, siger han.
Det kommer altså til at tage mange år at løse problemet, mener han.
- I Sverige taler man om, at man skal knække banderne. Det er en utopi, for du vil altid have folk, der ernærer sig ved organiseret kriminalitet. Et realistisk mål er at kunne kontrollere det, siger han.
Historisk set er bandekriminalitet ikke noget, der spreder sig fra land til land
David Sausdal, kriminolog ved Lunds Universitet
Vejen hen mod at få kontrol med banderne går gennem en blanding af et stærkt politimæssigt fokus på at finde frem til, hvem bandemedlemmerne er samt et fokus på forebyggelse i en tidlig alder, mener han.
Og så kræver det ifølge David Sausdal, at man i Sverige ser indad og har mere fokus på sammenhængskraft, velfærdspolitik og integration fremover.
Forherliger volden
Der er flere årsager til, at det svenske problem med bandekriminalitet i øjeblikket fylder så meget og er så svært for politiet at knægte.
- Det helt store problem lige nu er, at banderne er så gode til at få nye, unge bandemedlemmer – ikke bare som stikirenddrenge men i frontlinjen, siger David Sausdal.
Samtidig har bandemiljøet skiftet karakter i Sverige. Hvor bandemedlemmerne før har været drevet af det forretningsmæssige og den indtjening, der følger med "arbejdet", er det nærmere blevet en livsstil at være en del af en bande.
Her forherliges volden i stedet for at blive set som et nødvendigt onde, fortæller David Sausdal.
Det samme karakterskifte er ved at ske i de danske bander, mener han.
Finder ikke vej til Danmark
Vi skal dog ikke frygte, at de svenske problemer med bandekriminalitet finder vej over Øresundsbroen og vil eskalere på samme måde i Danmark.
Det mener David Sausdal.
Heller ikke selvom at der er flere eksempler på svenske bandemedlemmer, der har begået kriminalitet i Danmark.
I starten af juni blev et svensk bandemedlem idømt livstid for at have likvideret en 27-årig mand fra bandemiljøet i København i december 2021.
- Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på det, men historisk set er bandekriminalitet ikke noget, der spreder sig fra land til land, understreger han.