Tredje dag i retssag var fyldt med kærlighed – korrespondent lagde mærke til særlig detalje

Flere af vidnerne fredag talte i nutid, når de beskrev Mia Skadhauge Stevn.

Det var en dag med kærlighed.

Sådan beskriver TV 2s retskorrespondent, Astrid Søndberg, fredagens afhøringer i retssagen mod en 37-årig mand, der er tiltalt for at voldtage, dræbe og partere 22-årige Mia Skadhauge Stevn i 2022.

Modsat de to forrige retsdage, hvor det kun var tiltalte, der blev udspurgt, var syv vidner indkaldt fredag.

Det var personer, der enten kendte Mia Skadhauge Stevn eller var i kontakt med hende den nat, hun forsvandt.

- Der var mange følelser i retssalen i dag, siger Astrid Søndberg i programmet 'Bag forbrydelsen: Mia Skadhauge Stevn-retssagen'.

Elsket

Blandt de syv vidner fredag var en af Mia Skadhauge Stevns ”allerbedste veninder”, der var med hende i byen den aften, hvor hun forsvandt.

Mia Skadhauge Stevns kæreste gennem to år var også indkaldt.

Begge vidner beskrev hende som en rigtig god veninde og kæreste.

Han talte om hende, som om hun levede i dag

Astrid Søndberg, TV 2s retskorrespondent

Mia Skadhauge Stevn var glad for mennesker og ikke bange for at tale med alle. Hun var god at gå i byen med, men også god at læse til eksamen med, lød beskrivelserne.

- Det var en pige, der var elsket, opsummerer Astrid Søndberg, der befandt sig i retten under deres vidneudsagn.

Du kan genlæse TV 2s liveblog fra retsdagen herunder:

Talte i nutid

En detalje, som Astrid Søndberg bed mærke i, var, at flere af vidnerne fredag talte om Mia Skadhauge Stevn i nutid. Eksempelvis hendes kæreste.

- Han talte om hende, som om hun levede i dag – fordi det gør hun i hans bevidsthed, siger Astrid Søndberg.

Kæresten var ikke den eneste. Hendes veninde og endda de personer, der kun mødte hende den nat, hun forsvandt, gjorde det samme.

"Hun er imødekommende", "hun er rar", "hun er god til at tale med folk", er nogle af de vendinger, der blev brugt til at beskrive Mia Skadhauge Stevn.

- Det er meget stærkt at høre den beskrivelse af hende. Og det er tydeligt, at det er en person, som der stadig skal tages hensyn til, siger Astrid Søndberg.

Hvordan vægter vi det, så vi også husker det menneske, der ikke er her mere?

Astrid Søndberg, TV 2s retskorrespondent

Jens Møller, tidligere drabschef ved Københavns Politi, befandt sig også i retten fredag, og han tror, at brugen af nutid i vidnernes beskrivelser af den afdøde var et udtryk for spontanitet.

- De ønskede at beskrive Mia, og når det kommer fra hjertet, så er det i nutid, fordi hun er stadig inde i dem, siger han.

En svær afvejning

Jens Møller beskriver vidneforklaringerne fredag som Mia Skadhauge Stevns måde at tage til genmæle på, efter at de to første dage i retssagen blev brugt på at høre tiltaltes forklaring.

- De første dage var hårde på én måde. I dag var det mennesker, der havde mødt Mia Skadhauge Stevn, og mennesker, der elskede hende. Så for tilhørerne var i dag hård på en anden måde, siger han.

Astrid Søndberg kalder det en svær afvejning, når sager som denne skal dækkes.

For på den ene side handler det om selve retssagen, og dermed kommer det meget nemt til at handle om den tiltalte.

På den anden side kan det også være svært for de pårørende, hvis det hele handler om den forkerte person set i deres øjne.

- Så hvordan vægter vi det, så vi også husker det menneske, der ikke er her mere? spørger Astrid Søndberg.

- Vi skal beskrive det, der sker, så vi tilgodeser alle hensyn. Vi skal beskrive retssagen. Og i dag handlede den rigtig meget om hende.

Politividner skal afhøres

Næste retsdag er mandag, og her skal der afhøres politividner.

Der er blandt andet indkaldt en hundefører, der skal fortælle om de eftersøgninger, politiet har lavet. Der er allerede blevet afhørt en hundefører fredag.

Og så er der indkaldt nogle kriminalteknikere, der skal forklare, hvad man har fundet, hvordan man har sikret sporene, og hvad man har fundet ud af om effekterne ude i laboratorierne.

Til sidst kommer der også en retsmediciner.

Det ventes, at der falder dom i sagen 29. juni.

'Bag forbrydelsen: Mia Skadhauge Stevn-retssagen'

I forbindelse med retssagen sender TV 2 en særudgave af 'Bag forbrydelsen', hvor Janni Pedersen, retskorrespondent Astrid Søndberg og tidligere drabschef Jens Møller følger sagen på nærmeste hold i Aalborg. Efter hver af de ni retsdage taler de om dagens begivenheder i retssalen, dykker ned i efterforskningen og giver et unikt indblik i, hvordan en retssag foregår. 

I samarbejde med livebloggen på TV2.dk vil holdet også svare på dine spørgsmål – om sagen, der påvirkede hele nationen.

Programmet sendes direkte på TV 2 Play og News, på TV 2 News klokken 19.20 og som podcast i TV 2s krimifeed, 'Skyggesiden'.