På dag tre i sagen om Mia Skadhauge skulle veninde og kæreste afhøres: - Hun var det bedste

Der var ikke enighed blandt vidnerne om, hvor fuld Mia Skadhauge Stevn var, den nat hun forsvandt. Den tiltalte mener ikke, hun var meget fuld.

Retssagen mod en 37-årig mand, der er tiltalt for at voldtage, dræbe og partere 22-årige Mia Skadhauge Stevn i 2022, fortsatte fredag på tredje dag.

Anklageren mener, at manden udsatte hende for flere seksuelle overgreb under anvendelse af vold og trusler om vold, inden han dræbte hende ved blandt andet kvælning og sammenklemning af brystkassen.

Derefter parterede han liget og spredte delene i Dronninglund Storskov.

Manden nægter sig skyldig i voldtægt og drab, men han erkender at have parteret hendes lig.

Anklageren mener, at den tiltalte kørte Mia Skadhauge Stevn væk mod hendes vilje. Omvendt insisterer manden på, at hun frivilligt kørte med ham, og at hun ikke var særligt fuld.

Netop tvisten om, hvorvidt Mia Skadhauge Stevn var meget påvirket af alkohol eller ej, fyldte på tredje dagen ved Retten i Aalborg.

Det har betydning, fordi tiltalte hævder, at Mia Skadhauge Stevn var ved bevidsthed og klar over sine handlinger, frivilligt havde seksuel omgang med ham, og at hun døde efter et fald i skoven. Af anklageskriftet fremgår det til gengæld, at hun var betydelig påvirket af alkohol.

Flere vidner, som havde mødt hende natten til 6. februar, hvor hun forsvandt, var blevet indkaldt for at kortlægge, hvad deres opfattelse af Mia Skadhauge Stevn var den pågældende aften.

I alt syv vidner var indkaldt. De første var to mænd og en kvinde, som mødte Mia Skadhauge Stevn i byen om natten. Derudover var bestyreren af Club Wolf, hvor Mia Skadhauge Stevn sidst blev set, også indkaldt.

Så var hendes veninde, kæreste og en hundefører fra politiet, som gjorde nogle af de centrale fund i skoven.

I denne artikel lægges der vægt på vidneforklaringerne fra vidnerne i byen samt dem, der kendte hende. Her er et sammendrag af deres vidneforklaringer.

Var glad og ville danse

Der var forskellige opfattelser blandt vidnerne af, hvor påvirket Mia Skadhauge Stevn var, da hun var i byen for at feste natten til 6. februar.

Første vidne, en mand, der beskrev sig selv som ”rimelig fuld” den nat og ”klar til at tage hjem”, mødte hende på Heidis Bier Bar i Aalborg omkring klokken 05.30.

Han havde svært ved at huske, hvad han selv havde forklaret politiet ved første afhøring, og fokuserede derfor på de dele af aftenen, han stadig kunne erindre.

Det var kort fortalt, at han havde siddet ned, og at Mia Skadhauge Stevn var kommet hen til ham for at få ham op at danse. Det havde han afvist, og så var hun gået videre, forklarede han.

- Så har jeg ikke kendskab til hende derefter, sagde han.

Næste vidne havde også mødt hende på Heidis Bier Bar. Han havde set hende på dansegulvet og budt hende op til dans, sagde han.

Han beskrev hende som ”meget fuld” og sagde, at de efter dansen sagde farvel med et ”tantekys”. Forsvareren ville gerne vide, om de havde kysset mere end det. Vidnet kunne ikke huske det, men havde tidligere sagt til politiet, at det var tilfældet.

Grunden til at kredse om tilstedeværelsen af et muligt kys kan skyldes, at den tiltalte har forklaret, at Mia Skadhauge Stevn gerne ville køre med ham, virkede meget flirtende og lagde op til, at de skulle have seksuel omgang.

Det, som anklageren i stedet insisterer på, er voldtægt.

De sidste to vidner fra den pågældende nat mødte kortvarigt Mia Skadhauge Stevn på Club Wolf. Bestyreren af klubben var det ene vidne, og han beskrev hende som ”lettere beruset”.

Det andet vidne var en kvinde, som Mia Skadhauge Stevn gik ind i på vej ud af klubben, og kvinden beskrev hende som ”meget fuld”, da hun blandt andet havde spildt lidt af sin drink udover kvinden.

Veninden mistede hende af syne

En af Mia Skadhauge Stevns veninder skulle også give forklaring. Veninden var med hende i byen den aften, hvor hun forsvandt.

Veninden startede med først at forklare om sit forhold til Mia Skadhauge Stevn, som hun kaldte en af sine ”allerbedste veninder”.

- Hun var bare det mest sprudlende menneske, sagde veninden.

Hun var et udadvendt menneske, der var god til at få veninden ud af sin skal, lød det videre.

- På den måde komplimenterede vi hinanden godt, sagde hun.

Anklageren ville gerne vide, hvordan Mia Skadhauge Stevn var overfor mænd. Det vidste veninden ikke helt, hvordan hun skulle svare på, men sagde, at de dansede mest med hinanden, når de var ude.

Aftenen var ”en af de sjoveste byture”, forklarede veninden. De dansede, drak og hyggede sig, og i byen mødte de et hold mennesker, de kendte, som de festede med.

Omkring klokken 04 besluttede de sig for at tage hjemad. Veninden fulgtes med en i den ene retning, og Mia Skadhauge Stevn skulle i den anden retning. De gik sammen ud for at hente deres jakker i en garderobe, men på et tidspunkt forsvandt Mia Skadhauge Stevn.

Veninden skrev en besked til hende, men der kom aldrig et svar. Anklageren ville gerne vide, om Mia Skadhauge Stevn havde en historie med utroskab. Det afviste veninden prompte:

- Overhovedet ikke, lød det. Hun tilføjede:

- Det kunne jeg bare slet ikke forestille mig, at hun kunne med den måde, hun snakkede om (kærestes navn udeladt, red.) på.

Imens veninden vidnede, sad den tiltalte og kiggede væk. Forsvareren havde ikke nogen spørgsmål.

Kæresten: - Hun var nok det bedste

Dagens sidste vidne var Mia Skadhauge Stevns kæreste gennem to år. Han indfandt sig i retten omkring klokken 13.40.

Han forklarede, at de boede langt fra hinanden, men at hun aldrig havde givet udtryk for problemer i forholdet.

- Hun var nok det bedste. Glad, smilende, sød og behagelig at være sammen med, sagde han.

De skrev sammen hver dag, og der var aldrig bekymringer om utroskab mellem dem, forklarede kæresten.

- Jeg var forelsket. Så bliver man selvfølgelig nervøs, når ens kæreste går i byen, og man selv går byen. Men jeg har aldrig været i tvivl, sagde han.

Den aften, Mia Skadhauge Stevn tog i byen, havde de talt sammen, og han ønskede hende her en god bytur.

Han vågnede op dagen efter til flere beskeder og snapchat-videoer fra hende, forklarede han.

Nogle af beskederne blev vist for vidnet på en skærm i retten. Han kunne ikke læse, hvad hun skrev. Anklageren forsøgte at læse det op, men det var ganske usammenhængende.

- Hvad tænker du om den her besked? spurgte anklageren.

- At hun er fuld, svarede han.

Anklageren ville gerne bygge videre på vidneforklaringerne fra tidligere, hvor det blev fremført, at Mia Skadhauge Stevn var festglad og ville danse. Men det var ikke lig med flirt, ville anklageren påvise.

Og hun elskede at danse, sagde kæresten.

- Hun dansede overalt, så snart hun fik chancen, så dansede hun, og ikke kun når hun var fuld, forklarede han.

Både kæresten og det tidligere vidne, Mia Skadhauge Stevns veninde, fortalte, at hun kunne få blackouts, når hun drak. Det varede ifølge kæresten en times tid, og i nogle tilfælde ville hun gemme sig fra sine veninder for at drille dem, forklarede han.

Forsvareren havde ikke nogen spørgsmål, og det blev derfor slutningen på den tredje dag i sagen.

Bag Forbrydelsen: Mia Skadhauge Stevn-retssagen

I forbindelse med retssagen sender TV 2 en særudgave af 'Bag Forbrydelsen', hvor Janni Pedersen, retskorrespondent Astrid Søndberg og tidligere drabschef Jens Møller følger sagen på nærmeste hold i Aalborg. Efter hver af de ni retsdage taler de om dagens begivenheder i retssalen, dykker ned i efterforskningen og giver et unikt indblik i, hvordan en retssag foregår.

I samarbejde med livebloggen på TV2.dk vil holdet også svare på dine spørgsmål om sagen.

Programmet sendes på TV 2 Play via TV 2 News kl. 19.20, på TV 2 kl. 22.20 og kommer som podcast i TV 2s krimifeed, Skyggesiden.