Krimi

53-årig kendt skyldig i at have dræbt sin ekskone – beskrevet som "regulær henrettelse"

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Der var ingen tvivl, da spørgsmålet om skyld skulle afsiges ved Retten i Aalborg onsdag formiddag.

En 53-årig mand er skyldig i at have dræbt sin ekskone. Det har et enigt dommer- og nævningeting netop afgjort ved Retten i Aalborg.

Og det er ikke overraskende.

Retssagen har nemlig på intet tidspunkt handlet om, hvorvidt den 53-årige mand slog sin ekskone ihjel eller ej.

Det ved vi, han gjorde.

Det erkendte han allerede under grundlovsforhøret, der fandt sted dagen efter. Derudover var der også flere vidner, der overværede drabet, og et af vidnerne, en nabo til den 41-årige kvinde, filmede sågar drabet med sin telefon.

En video af et drab som kun dommere og nævninge har set, men som er blevet beskrevet som en "regulær henrettelse."

Også den afdøde kvinde og hendes drabsmands to egne børn på seks og otte år var til stede, da deres mor blev dræbt. Den ene dreng prøvede aktivt at stoppe sin far ved at skrige, trygle og skubbe til den hånd, der holdt om pistolen.

Den 53-årige mand var også tiltalt for en lang række andre forhold, der primært handlede om chikane og psykisk vold mod ekskonen i årene op til, han slog hende ihjel.

Trusler, chikane og vold

Ifølge den 53-årige var det samarbejdsproblemer vedrørende deres to fælles børn, der i sidste ende gjorde, at han i ren og skær desperation slog sin ekskone ihjel.

Han har tidligere forklaret, at de to mødte hinanden i slutningen af 2010, og at de i de efterfølgende år blev gift og fik to børn sammen. Han har i retten fortalt, at det var den lykkeligste tid i hans liv.

Men efter syv års samvær gik ægteskabet i stykker, parret blev skilt fra hinanden, og problemerne begyndte så småt at opstå.

Vidner, der kendte den dræbte kvinde, har forklaret, at det var eksmandens jalousi og interesse i sin ekskones nye mandlige relationer, der var rod til problemerne.

Hun følte sig overvåget af ham, har vi hørt dem fortælle i retten.

Det skulle vise sig, at det ikke blot var en følelse, hun havde. Hun blev rent faktisk overvåget af sin eksmand. Han havde nemlig i al hemmelighed placeret en GPS-sender under hendes bil, og på den måde vidste han altid, hvor hun var.

Så selvom han boede i Herning, og hun boede i Aalborg kunne han skrive til hende, 'nå er du nu i Netto igen'.

Når de mødtes, fordi de skulle aflevere børnene var han ubehagelig og truende overfor hende, har vidner fortalt. Han kaldte hende for eksempel for en luder foran børnene, og han sagde til børnene, at de også skulle kalde deres mor for en luder, fordi det var et sødt kælenavn.

Den 41-årige kvinde var bange for sin eksmand, og derfor fik hun udleveret en overfaldsalarm af Nordjyllands Politi og eksmanden fik et tilhold, der forbød ham at opsøge eller kontakte hende, medmindre det var i forbindelse med på forhånd aftalt samvær med børnene.

Det tilhold brød han 34 gange ved at sende emails og beskeder med truende indhold til sin ekskone. Hver gang indberettede kvinden det til politiet, og havde han ikke slået hende ihjel 17. september 2021, skulle han have været for Retten i Herning bare 11 dage senere netop på grund af de mange overtrædelser af tilholdet.

Ventede på parkeringspladsen

Forholdet og samarbejdet var altså kørt helt af sporet, og det var netop det, den 53-årige mand ville tale med sin ekskone om, har han fortalt.

Han har tidligere forklaret, at han var inde i en dårlig periode, hvor han drak for meget, og derfor var han heller ikke klar i hovedet, da han satte sig ind i sin bil i Herning, og kørte mod ekskonens hjem i Aalborg.

Han har gennem retssagen fastholdt, at han udelukkende kørte afsted for at tale med kvinden, og at han kun tog en pistol med i tilfælde af, at han ville true hende til at makke ret.

Da han ankom til Skelagergården i Aalborg var kvinden stadig ikke kommet hjem. Derfor ventede han på hende i sin bil på parkeringspladsen i to timer, før hun ankom med de to drenge.

Moren og de to børn steg ud af bilen og gik mod opgangen, da den 53-årige kaldte hendes navn. Da hun så ham satte hun i løb, men hun nåede ikke langt, før han indhentede hende.

Et et par minutters højlydt skænderi, havde naboer alarmeret politiet og taget stand ved vinduer og på terasser.

Den nabo der filmede det tragiske drab fortalte, at han havde taget sine sko på i tilfælde af, at eksmanden blev voldelig. Hvis han slog kvinden, ville naboen løbe ned og blande sig. Men så langt nåede han aldrig.

Naboen har forklaret, hvordan den 53-årige trak en pistol med den ene hånd, mens han fastholdt sin ekskone med den anden og sagde 'det slutter her,' og 'der er ingen vej tilbage nu', hvorefter han trykkede på aftækkeren.

Den 41-årige kvinde havde i al virvaret formået at aktivere sin overfaldsalarm, og en politipatrulje blev sendt afsted, men da patruljen ankom få minutter senere, lå kvinden på jorden og blødte fra skudsåret i hovedet.

Børnene, der havde overværet det hele, var paniske, og den 53-årige sad roligt på en trappe et par meter derfra, og blev anholdt på stedet.

Anklagemyndigheden kræver livstid

Specialanklager Mette Bendix kræver en 53-årig mand idømt fængsel på livstid for drab på sin ekskone.

Hun finder det skærpende, at forbrydelsen blev begået med skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted.

- Det her er en af de sager, jeg har set, med allerflest grove omstændigheder. Der er tale om en planlagt likvidering efter efter en årelang forfølgelse, og som udføres foran parrets to børn på seks og otte år, siger Mette Bendix til Ritzau.