Krimi

Hemmelig politiagent om samtaler med drabstiltalt mand: - Det boblede i ham. Det boblede over

Ifølge politiagenten var den tiltalte i drabet på Louise Borglit utrolig afstumpet og makaber omkring de emner, han kunne lide at tale om.

Politiets beslutning er blevet kaldt ”højst usædvanlig".

For det er ikke hver dag, at en hemmelig politiagent bliver "fængslet" for at hjælpe en efterforskning på vej.

Faktisk er det ikke tidligere set i dansk retshistorie, at en infiltrator er blevet indsat i et fængsel alene med det formål at styrke sagen mod en mistænkt og forsøge at fange en tilståelse på bånd.

Men det er netop det, der skete i efterforskningen af drabet på den 32-årige gravide kvinde Louise Borglit i Elverparken i Herlev tilbage i 2016. Et drab, som en 29-årig mand er tiltalt for.

Tirsdag afgav den hemmelige politiagent, der går under dæknavnet ’Frank’, for første gang vidneforklaring i Retten i Glostrup.

Det skete uden tilstedeværelse af tiltalte, pressen og andre tilhørere. Alle var sendt i tilstødende lyttelokaler, således at agentens identitet kunne forblive skjult.

Havde meget på hjerte

Ifølge ’Frank’ var samværet med den tiltalte ”hyggeligt”.

Vi talte rigtig meget om vold. Vi talte rigtig meget om maltraktering

'Frank', hemmelig politiagent

De lavede mad sammen, var på gårdtur sammen og havde lange snakke. Som regel var det dog den tiltalte, som førte ordet.

- Tiltalte talte meget. Det er mit indtryk, at han havde meget på hjerte. Det var nogle gange svært at få et ord indført, fortalte 'Frank'.

Samtalerne handlede om alt fra mad til damer til forhold ude i samfundet. Men også kriminelle handlinger og efterforskningssager, herunder drabet på Louise Borglit. Netop det drab fyldte meget.

- Så snart vi snakkede om sagen, var det mit indtryk, at det boblede i ham – det boblede over, forklarede ’Frank’ over for sagens anklager, Bo Bjerregaard.

Han tilføjede, at tiltalte kunne være utrolig afstumpet og makaber omkring de emner, han kunne lide at tale om.

- Vi talte rigtig meget om vold. Vi talte rigtig meget om maltraktering. Vi talte rigtig meget om voldtægt og forhold omkring personfarlig kriminalitet.

Ændrede karakter

Tirsdag 3. november 2020 klokken 12.18 vendte de to sagen om drabet på Louise Borglit for første gang.

Det skete på en gårdtur mellem tiltalte og ’Frank’ i Enner Mark Fængsel. Ifølge ’Frank’ var det tiltalte selv, der kom ind på emnet, og det overraskede ham, at det skete lige der.

Kort om sagen:

  • Louise Borglit var 32 år gammel, da hun blev fundet dræbt. Hun var gravid i slutningen af 7. måned.
  • Det var en hundelufter, der fandt Louise Borglit liggende livløs i græsset i Elverparken. Klokken 19.14 slog han alarm. Klokken 19.36 blev den 32-årige kvinde erklæret død.
  • Dødsårsagen var forblødning som følge af adskillige knivstik.
  • Ifølge politiet var der intet motiv til overfaldet, og i dag betragtes drabet som et fjerndrab, hvor der ingen relation er mellem offer og gerningsmand.
  • Den 29-årige blev sigtet og tiltalt, mens han afsonede en anden sag om overfald og trusler mod en kvinde. Han nægter sig skyldig.

- Det kommer meget frit. Han skal ikke hjælpes på vej på nogen som helst måde. Jeg fornemmer også, at han bliver mere og mere varm på emnet i løbet af samtalen.

- Han ændrer i hvert fald karakter, fortalte ’Frank’ i retten.

Sagen lå tiltalte meget på sinde, og han var særlig interesseret i den i forhold til andre drabssager, som også var oppe at vende, fortalte politiagenten.

’Frank’ oplevede samtalen fra 3. november 2020 som en fortælling om, hvad der skete i Elverparken i Herlev, hvor Louise Borglit blev fundet dræbt. Blandt andet, fordi tiltalte beskrev, hvordan drabet fandt sted, og han viste det også med hænderne.

Generelt havde agenten en opfattelse af, at tiltalte forsøgte at "gøre sig vigtig" og gerne ville fremstå som om, at han havde en masse detaljeret insiderviden om drabssagen.

Ligesom tiltalte ønskede at udtrykke, at han var tæt med den person, som dræbte Louise Borglit.

Drabsmand eller ej?

I Retten i Glostrup afspillede anklager Bo Bjerregaard flere optagelser for den hemmelige politiagent. Optagelserne er tidligere blev afspillet i retten under de forrige retsmøder.

I en af lydoptagelserne kunne man for eksempel høre tiltalte sige, at der var fire drabsmænd på den sikrede afdeling i Enner Mark Fængsel.

'Frank' kunne ikke huske, hvem der sad på afdelingen, men han var ikke i tvivl om, at tiltalte opfattede sig selv som én af de fire drabsmand.

Især, fordi der eksisterede et hierarki i fængslet, hvor drabsforsøg ikke gjorde en til drabsmand.

- Jeg tolker det som om, at det er en fortalelse, sagde 'Frank' fra vidneskranken.

Fortalte detaljer han ikke burde vide

Anklageren blev ikke færdig med dagens afhøring af den hemmelige politiagent, og tiltaltes forsvarer, Christina Schønsted, har heller ikke haft lejlighed til at stille 'Frank' spørgsmål.

Det er mit indtryk, at han forklarer, at det var sådan her, det foregik

'Frank', hemmelig politiagent

Derfor er 'Frank' indkaldt som vidne igen ved næste retsmøde, som finder sted 23. maj. Her forventes det, at han vil blive spurgt ind til nogle af de mere inkriminerende detaljer, som tidligere er blevet fremlagt ved de andre retsmøder.

Blandt andet, at den 29-årige har fortalt til agenten, at hans dna var på gerningsvåbenet, og at han kendte til detaljer, som kun drabsmanden burde vide.

Én af detaljerne blev dog fremlagt for 'Frank' under tirsdagens retsmøde.

Under et lydklip, som blev afspillet i retten, kunne man høre den tiltalte fortælle om, hvordan drabet på Louise Borglit var foregået. Ifølge 'Frank' beskrev tiltalte, hvordan gerningsmanden havde stukket hende først og derefter skåret næsen af hende.

Detaljen om den afskårne næsetip har ikke tidligere været beskrevet offentligt.

- Måden han forklarer det til mig – det er mit indtryk, at han forklarer, at det var sådan her, det foregik.

- Det var med det formål, at hun skulle slås ihjel. fortalte 'Frank'.

Var cellenaboer i fire uger

Det var i november 2020, at politiagenten ’Frank’ og den tiltalte havde celler side om side i Enner Mark Fængsel.

Efter fire uger blev 'Frank' 'løsladt' fra fængslet, hvorefter kontakten mellem tiltalte og agenten lå stille.

Cirka et år efter blev kontakten dog genoptaget, da politiet ønskede mere materiale i sagen.

'Frank' begyndte at sende postkost, ringe og tage på besøg i Nørre Snede Fængsel, hvor den tiltalte var blevet flyttet til.

5. maj 2022 blev den tiltalte så anholdt for drabet på Louise Borglit, som han siden hen har siddet varetængslet – og er blevet tiltalt – for.

Han nægter sig fortsat skyldig. Og under de tidligere retsmødet har han fortalt, at 'Frank' viste utrolig stor interesse for sagen, og at han derfor blot talte om den for at imponere ham og for at "give ham, hvad han ville høre".

Sidste retsmøde er planlagt til 23. juni.