TV 2 Echo

Sag tog uventet drejning, da to mænd skulle tilstå 'drugging' af kvinde

Det kvindelige offer fik synsbesvær, gangbesvær og tvangstanker efter at have drukket drinken.

Det var forventet, at to 35-årige mænd ville tilstå at have blandet amfetamin og metamfetamin i en kvindes drink uden hendes samtykke i retssal 12 i Københavns Byret mandag eftermiddag. Og dermed var det også ventet, at de ville modtage deres dom.

Men sådan gik det ikke.

De to mænd var sigtet efter paragraffen om legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter – altså grov vold, som har en strafferamme på op til seks års fængsel.

Ifølge retsmødebegæringen, som TV 2 har fået aktindsigt i, havde de to mænd efter forudgående aftale puttet stofferne i kvindens drink om aftenen 10. januar på medlemsklubben Soho House i København.

Efter at kvinden havde drukket sin drink, blev hun svimmel, fik synsbesvær, gangbesvær, søvnbesvær, muskelsmerter, rystelser i kroppen og tvangstanker.

Det fik hende til at opsøge Amager Akutmodtagelse 11. januar, og her blev der påvist amfetamin og metamfetamin i en urinprøve.

Ifølge Ritzau blev de to mænd anholdt 27. januar og dagen efter varetægtsfængslet for grov vold. De blev løsladt igen knap to måneder senere.

Tiltalt: - Jeg lagde stoffer på bordet foran kvinden

De to tiltalte valgte begge at afgive forklaring i retten. Og det var her, sagen pludselig skiftede karakter.

Begge mænd startede med at erkende alle forhold i tiltalen samt kravet om erstatning på 2746 kroner.

Men under afhøringen af den første mand rejste anklager Michella Winther-Hinge bekymring om, hvorvidt sagen kunne fuldføres som en tilståelsessag.

Manden forklarede, at han havde kendt både den anden sigtede og den forurettede igennem fælles venner og bymiljøet i flere år.

På den pågældende aften havde de været ude at spise på Sticks 'n' Sushi, hvor de to sigtede havde taget hvad de, ifølge forklaringen, troede var stoffet mdma. Her havde den anden mand lagt en pose med stoffet på bordet foran den forurettede kvinde.

Hun havde ifølge den ene sigtede været forarget og sagt "ikke her".

- Det virkede på mig, som om hun havde lyst til det, men ikke i et åbent forum, fortalte han i retten.

Anklageren spurgte, om det er almindeligt at tage stoffer i nattelivet, hvortil han svarede:

- Af hvad jeg oplever, er det ganske almindeligt at tage stoffer i nattelivet, men jeg er jo ikke ekspert på området.

'Druggede' hende på skift

De to mænd og kvinden tog videre på Soho House, hvorefter de puttede stoffet i hendes drink.

I retten kom det frem, at videoovervågning fra den pågældende aften dokumenterede, at mændene på skift havde puttet stoffer i hendes drink, imens hun var væk fra bordet.

Men da det kom til, hvordan det var sket og hvorfor, blev forklaringerne mere kringlede.

- Jeg kan ikke huske nøjagtigt, hvordan det kom i stand. Hvis du spørger, om det er aftalt, er det helt sikkert ikke aftalt, sagde den første af de tiltalte.

Og her kørte det af sporet som tilståelsessag for anklager Michella Winther-Hinge.

- Nu begynder det at lugte af, at det ikke er en tilståelse, afbrød hun.

For at sagen kan kan blive bragt til dom som en tilståelsessag, kræver det, at de tilstår hele retsmødeerklæringen, præcis som den er formuleret: at de to mænd "i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse at have blandet amfetamin og metamfetamin i forurettedes drink uden hendes vidende".

Ville "skabe deres egen fest"

Den anden mand i sagen forklarede også, at det hverken er en hemmelighed eller skamfuldt, at der bliver taget stoffer til fester i deres omgangskreds.

Han indrømmede også at have puttet stoffer i kvindens drink, uden at hun vidste det. Han sagde, at det skulle være en hyggelig aften, og at "de skulle skabe deres egen fest", da det var en tirsdag aften og dermed ikke den "allerfestligste aften".

- Det er også derfor, at jeg sidder i dag og tilstår, at jeg har drugget hende, sagde han i retten.

Da han blev spurgt, om de havde aftalt at give hende stofferne, svarede han:

- Om det decideret var en plan, nej, men vi skulle have en hyggelig aften.

Anklageren: - Jeg trækker sagen

Anklageren mente altså ikke, at der var grundlag for en uforbeholden tilståelse om ved fælles forståelse at have drugget kvinden.

- Jeg trækker sagen, sagde hun.

- Vi har ikke særligt mange ressourcer, så det er ikke fordi, jeg gør det her for sjov, men jeg synes ikke, at det er retssikkerhedsmæssigt forsvarligt at køre den som tilståelsessag, uddybede hun.

De tiltalte mænd og deres advokater udtrykte utilfredshed med beslutningen.

Anklagemyndigheden skal nu se på, om den kan rejse tiltalte i en domsmandssag.

Det er dermed endnu ikke afklaret, hvordan sagens videre forløb bliver.