GO'

Han har delt identiteten på 32-årig og er klar til at tage straffen

René Christensen er klar til at betale en bøde og sågar afsone en eventuelt fængselsdom, hvis det bliver aktuelt.

Selvom der er nedlagt navneforbud i sagen om den 32-årige mand, som sidder varetægtsfængslet for at have bortført og voldtaget en 13-årig pige i weekenden, har flere danskere valgt at dele mandens identitet.

En af dem er 45-årige René Christensen.

Mandag valgte han at dele et foto af den 32-årige sammen med billeder af mandens hus og bil og oplysninger om, hvor han arbejder og bor.

Og René Christensen har ikke tænkt sig at fjerne det igen.

Heller ikke selvom det er strafbart og kan ende som en dyr affære, fortæller han i 'Go' aften LIVE'.

Den 32-årige, der er sigtet i sagen, har erkendt sig delvist skyldig, og det er den primære årsag til, at René Christensen har valgt at dele mandens identitet.

Han lægger vægt på sagens alvor.

- Havde han ikke gjort det, så havde jeg ventet, indtil han var dømt, men fordi han delvist har erkendt sig skyldig, så kan jeg ikke se nogen grund til et navneforbud, forklarer han.

Hvad er han sigtet for?

Den 32-årige er sigtet for to forhold: 

Han er sigtet for længere frihedsberøvelse af den 13-årige pige i sin bil og på to adresser. 

Han er desuden sigtet for vold, trusler om vold og efter straffelovens paragraf 216 styk 1, der handler om, at den sigtede skal have udsat den 13-årige for flere voldtægter.

Manden erkender sig delvist skyldig. Det vides ikke om han har erkendt sig delvist skyldig i en eller dele af sigtelserne. 

Men der er navneforbud, så hvad vil du have ud af at dele hans navn?

- At der ikke er nogen, der glemmer hans ansigt, lyder svaret fra den 45-årige.

Juraprofessor forstår ham ikke

Det kan ende med en bøde, hvis man, efter at navneforbuddet blev nedlagt, stadig har delt et opslag på de sociale medier, hvor den formodede gerningsmand kan identificeres.

- Vi har set sager, hvor privatpersoner har fået bøder på 25.000 kroner for at identificere den pågældende og bryde navneforbuddet, lyder det fra juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.

Derfor har han tidligere opfordret til, at man omgående sletter sit opslag, hvis man har delt billeder eller navnet på den 32-årige.

Navneforbud

Navneforbud er en retlig afgørelse om, at navnet på en sigtet person ikke må omtales i forbindelse med offentlig omtale af den mod vedkommende verserende straffesag.

Oftest medfører navneforbudet, at medierne alene omtaler personen ved vedkommendes initialer.

Der nedlægges navneforbud, hvis det formodes, at offentlig gengivelse af den sigtedes navn vil bringe nogens sikkerhed i fare eller udsætte dem for unødvendig krænkelse.

Navneforbuddet inkluderer både vedkommendes navn, stilling og bopæl, ligesom der kan være forbud mod at nævne andre oplysninger, som vil kunne identificere vedkommende.

Ifølge Eva Smith, der er juraprofessor emerita, kan der være flere årsager til, at man vælger at nedlægge et navneforbud. Blandt andet kan det netop skyldes et hensyn til den sigtede og hans familie mod det, der sker nu, lyder det.

- Alle mennesker kender hans navn, og hvad med hans børn og familie? De bliver jo alle ramt af det her. Og så forstår jeg, at denne sigtede har et usædvanligt navn, så man nemt kan tro, at det er en anden, siger Eva Smith.

Hun mener ikke, at det er et argument, at den 32-årige har delvist tilstået.

- Vi ved jo ikke, hvad det betyder. Hvad har han tilstået? Det ved vi ikke noget om, siger Eva Smith.

Derudover forstår hun ikke, at René Christensen og andre ikke kan vente med at afgøre, om de vil dele navne eller oplysninger til den dag, der er afsagt dom i sagen.

Hvis jeg får en uge på ferie eller en bøde på 15.000 kroner, så må vi tage den derfra

René Christensen, technical sales manager

Han vil ikke vente

René Christensen fortæller, at han har overvejet, om han burde vente med at dele identiteten på den 32-årige.

Men det vil han ikke.

- Så er der chance for, at alle hans data er væk. Så vil du ikke rigtig kunne finde noget på ham, for han vil kunne gå ind og slette dem. Det kan være, man kan finde et enkelt billede, men år efter år får jeg nu et minde om, hvad jeg har slået op på Facebook. Det er så dejligt, siger René Christensen.

- Men lad nu hans familie være, tilføjer han, og understreger, at man skal lade den sigtedes familie og sagens offer, den 13-årige pige, være i fred.

Der er ikke noget, der kan få mig til at ændre holdning

René Christensen, technical sales manager

Hvordan folk reagerer på de oplysninger, han har delt, kan René Christensen dog ikke bestemme, påpeger Eva Smith.

- Det kan godt være, at han siger, det kun skal gå ud over ham, og at man ikke skal gøre noget ved hans familie, men det kan René jo ikke bestemme, siger hun.

Er klar til at tage straffen

René Christensen står dog fast ved, at det, han har gjort, er det rigtige.

- Der er ikke noget, der kan få mig til at ændre holdning. Det er så makaber og grov en sag, så det kommer jeg ikke til at ændre holdning til. Man må ikke glemme den, siger han.

Hvad hvis han ikke bliver dømt skyldig, som du tror?

- Hvis han bliver frifundet, kan jeg godt stikke ham en undskyldning, men han har jo delvist erkendt, så hvorfor skulle han blive frifundet? siger René Christensen.

Og han er klar til at tage straffen, hvis han bliver dømt for at trodse navneforbuddet.

Får René Christensen en bøde, eller skal han betale en erstatning, vil han afdrage den, og får han en fængselsstraf, vil han afsone den.

- Hvis jeg får en uge på ferie eller en bøde på 15.000 kroner, så må vi tage den derfra, siger han.

Se hele interviewet med René Christensen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY