Virak om sigtet 32-årig afslører behov for lovændring, siger advokater
Sagen, hvor en 32-årig mand er sigtet for at have bortført en 13-årig pige, viser, at de nuværende regler er forældede, siger Kåre Pihlmann.
Mange nåede at skrive en 32-årig mands navn på de sociale medier, inden der mandag blev nedlagt navneforbud i sagen, og det viser, at de nuværende regler er forældede.
Det mener forsvarsadvokat Kåre Pihlmann, der er formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater.
- Det er derfor, at vi foreslår en ændring, hvor man i udgangspunktet automatisk er beskyttet af et navneforbud, indtil en dommer måtte ophæve det, siger Kåre Pihlmann til TV 2.
Han mener, at den aktuelle sag viser behovet for nye regler, og Landsforeningen af Forsvarsadvokater foreslår nu Folketinget, at de nuværende regler bliver revideret.
- De nuværende regler er lavet i en tid, der ligger langt forud for de sociale medier. Det regelsæt, der stadig gælder, giver ikke tilstrækkelig beskyttelse.
- Det ser vi i sagen fra Sydsjælland, hvor en lang række personer offentliggjorde den mistænktes navn, inden dommeren nedlagde et navneforbud, siger Kåre Pihlmann.
I sagen blev manden anholdt søndag eftermiddag, og navneforbuddet blev nedlagt mandag under grundlovsforhøret.
Advokat: Nødvendigt med navneforbud i sagen
Han mener, at det er nødvendigt med navneforbud i mange sager.
- Navneforbud er et vigtigt redskab i mange sager, både i forhold til den sigtede og til politiets efterforskning og i nogle tilfælde også i forhold til den forurettede, siger Kåre Pihlmann.
Jens Møller, tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi, kommer med en anden grund til, at navneforbud kan være relevante.
- Det handler jo om, at den person, der er mistænkt, har krav på ikke at blive skreget ud i hele landet som gerningsmand, hvis han nu senere bliver frikendt, siger Jens Møller.
Fik bøde på 47.400 kroner
En af dem, der er dømt for at have overtrådt et navneforbud, er Fie Nielsen fra Svendborg.
Hun skrev navnene på to personer, der først blev anholdt og sigtet i en drabssag fra Nordjylland, hvor 22-årige Mia Skadhauge Stevn blev bortført og dræbt.
For det fik hun en bøde på 47.400 kroner, har hun fortalt TV 2.
- Det er mange penge. Det er dumme penge. Det er lærepenge, siger Fie Nielsen, der opfordrer andre til at passe på.
- Jeg tror, at der er mange, der ikke tænker over det. Jeg sad også bare og kommenterede en eller anden tilfældig sag på Facebook en eller anden tilfældig aften og blev efterfølgende ringet op af Fyns Politi, siger Fie Nielsen.
Hvis man har skrevet den 32-årige mistænktes navn på Facebook, inden der blev nedlagt navneforbud i sagen mandag, bliver man dog ikke straffet for det.
- Det er ikke strafbart med tilbagevirkende kraft. Men i det øjeblik, at navneforbuddet bliver nedlagt, så skal man lige overveje, om man har noget liggende, som skal slettes, siger Sten Schaumburg-Müller, der er juraprofessor på Syddansk Universitet.