Anklagemyndigheden ĂĄbner for anbringelsesdom til tiltalt for skyderi i Fields

Anklageskrift beskriver, hvordan gerningsmanden dræbte tre personer, begik en række drabsforsøg og fremkaldte alvorlig frygt hos adskillige.

Den formodede gerningsmand til skyderiet i Fields 3. juli sidste år kan ende med at få en anbringelses- eller behandlingsdom, hvis han bliver dømt.

Det fremgĂĄr af anklageskriftet, som TV 2 har fĂĄet aktindsigt i.

- Der tages forbehold for pĂĄstand om anden foranstaltning end almindelig straf, stĂĄr der i anklageskriftet.

Det betyder ifølge TV 2s retskorrespondent, Astrid Søndberg, at retslægerådet har vurderet, at manden ikke er egnet til en almindelig fængselsstraf. Men at en psykiatrisk afdeling er en mere relevant straf.

- Men det er vi ikke afklaret omkring endnu, siger anklager Søren Harbo til TV 2.

Tiltale: Tog i Fields for at dræbe

Den 23-årige mand er tiltalt for 3 drab og 11 drabsforsøg. De dræbte er en 17-årig dreng, en 17-årig pige og en 46-årig mand.

Manden er desuden tiltalt for drabsforsøg ved at affyre ét skud mod en gruppe på cirka 21 personer, hvoraf anklagemyndigheden kun har identificeret én person. Alle løb væk fra ham, og ingen af dem blev ramt af skuddet.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi, mener at han havde planer om at dræbe ved brug af skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted efter forudgående planlægning, da han tog til Fields på Amager søndag 3. juli sidste år.

Han afgav ifølge tiltalen de første skud i indkøbscentrets biografs lobbyområde. Her dræbte han først en person med to skud foran dennes mindreårige børn. Derefter dræbte han endnu en person med to skud og forsøgte at dræbe en tredje person med ét skud. Skuddet strejfede personens skulder, og vedkommende overlevede.

Herefter løb gerningsmanden ifølge anklageskriftet ind i indkøbscentret og rettede riflen mod tre andre personer. I det ene tilfælde trykkede han på aftrækkeren, men skuddet gik ikke af.

Tredje drab efter flere forsøg

Han løb videre og forsøgte at dræbe flere personer ved at skyde efter dem. Han ramte blandt andet en person i ryggen. Et andet skud gik igennem lungen på en person og ramte en anden i den nederste del af ryggen. Begge overlevede.

Det tredje og sidste drabsoffer blev ramt af et skud, da gerningsmanden skød mod en gruppe af personer, der forsøgte at flygte ad en rulletrappe.

Efterfølgende begik han ifølge tiltalen endnu et drabsforsøg, da han skød en person i maven, inden han blev anholdt. Det blev han, 13 minutter efter at politiet først fik anmeldelser om skyderiet klokken 17.35.

Udover de nævnte drab og drabsforsøg er der i flere tilfælde rejst tiltale for at have fremkaldt alvorlig frygt og for at have forvoldt fare for nogens liv efter paragraf 266 og 252 i straffeloven. Han tiltales også for overtrædelse af våben- og knivloven.

Anklageren vil desuden kræve konfiskation af blandt andet en riffel, en pistol, en dolk og papirer med håndskrevne noter, som er fundet på tiltaltes bopæl. Anklager Søren Harbo vil overfor TV 2 ikke gå nærmere ind i noternes betydning for sagen.

Nægter sig skyldig

Den tiltalte blev varetægtsfængslet dagen efter skyderiet i Fields og har siden været varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

Han har under et tidligere retsmøde erkendt de faktiske omstændigheder, som han kan huske. Men han nægter sig skyldig med henvisning til, at han var utilregnelig på grund af sindssygdom eller lignende i gerningsøjeblikket.

TV 2 har onsdag været i kontakt med mandens forsvarsadvokat, Luise Høj, som siger, at hun ikke har yderligere at tilføje.

Retssagen begynder efter planen ved Københavns Byret 12. juni. Der er afsat seks dage til at behandle sagen, og der ventes dom i begyndelsen af juli.