Krimi

Tiltalt vil erkende usømmelig omgang med lig, forventer hans forsvarer

Sagen kommer for Retten i Aalborg 7. juni, hvor den tiltalte vil give sin forklaring af hændelsesforløbet.

En 37-årig mand fra Flauenskjold nægter at have dræbt og voldtaget Mia Skadhauge Stevn.

Hans forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, forventer dog, at han vil erkende usømmelig omgang med lig.

Det oplyser hun til TV 2 uden at ville uddybe det nærmere, da hendes klient skal afgive forklaring, når retssagen begynder ved Retten i Aalborg 7. juni.

- Der vil han komme med sin forklaring om hændelsesforløbet, og derfor er det eneste, jeg kan sige, at han nægter de to mest alvorlige tiltalepunkter, drab og voldtægt. Men jeg forventer, at han overordnet set kan erkende usømmelig omgang med lig, siger Mette Grith Stage.

Seks måneders fængsel

Usømmelig behandling af lig – som det hedder i Straffeloven – straffes med højst seks måneders fængsel.

Ifølge anklageskriftet samlede den tiltalte mand 22-årige Mia Skadhauge Stevn op i sin varebil 6. februar 2022, efter at hun havde været i byen i Aalborg.

Fra han samlede hende op klokken 06.09 til klokken 15, udsatte han hende ifølge politiet for flere seksuelle overgreb under anvendelse af vold og trusler om vold.

I løbet af samme tidsrum slog han hende ihjel blandt andet ved kvælning, mener politiet.

Anklageskriftet beskriver, hvordan han herefter parterede sit offer med forskellige redskaber og spredte ligdelene i et skovområde ved Dronninglund Storskov.

Egnet til almindelig straf

Om den tiltalte er enig i anklageskriftets udlægning af den del, han erkender, vil hans forsvarsadvokat ikke ind på.

- Det, han erkender, er usømmelig omgang med lig. Om det så præcis er, som det er formuleret i anklageskriftet eller ej, det vil blive afdækket nærmere under selve retssagen. Men jeg kan ikke komme yderligere ind på det på nuværende tidspunkt, siger Mette Grith Stage.

Hun oplyser, at hendes klient frivilligt har medvirket til en mentalundersøgelse, som er helt almindelig praksis i drabssager.

Anklageskriftet nævner ikke, at en behandlingsdom eller en anden straf end almindelig fængsel kan komme på tale. På den baggrund konkluderer TV 2s retskorrespondent, Astrid Søndberg, at den tiltalte er egnet til almindelig fængselsstraf.

Tidligere straffet

Den 37-årige håndværker har tidligere siddet i fængsel. I 2010 fik han to måneders ubetinget fængsel for at udsætte sin ekskæreste og tidligere svigermor for livsfare ved at klippe deres bils bremserør over. Af samme sag fremgik det, at han fem år tidligere havde beluret en 16-årig pige og efterladt sæd på hendes vindue.

Han er også dømt i 2013 for sammen med en kammerat at have udgivet sig for at være politibetjente.

Mændene på dengang henholdsvis 26 og 27 år brugte falske politiskilte, radioer og lommelygter til at snyde sig ind til en ungdomsfest ved den internationale fodboldturnering Dana Cup for børn og unge i Hjørring. De slap dog for straf, hvis de ikke begik ny kriminalitet i et år.

I forbindelse med retssagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn vil anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi også forlange konfiskation af et falsk militært identitetskort.

Sagen kommer for Retten i Aalborg 7. juni. Der er afsat ni retsdage til sagen, og der ventes dom i slutningen af måneden.