Krimi

Teenagedrenge mødes i computerspil og på chatfora for at tale terror og racekrig, siger eksperter

En dansk teenager påstod i samtaler med nazistisk terrorgruppe, at han ville lave bomber, og at han fik skydetræning.

På dag to i retssagen mod den 16-årige terrortiltalte dreng, som menes at være en ledende figur i terrororganisationen Feuerkrieg Division, vidnede flere eksperter om det miljø, som de højreradikale er en del af.

Med grovkornet humor og nøje udtænkte kommunikationsstrategier forsøger de at skærme deres intentioner om at angribe andre, lød det blandt andet på dagens retsmøde.

Stephen Balliet, der angreb en synagoge i Tyskland, håbede at nå en highscore

Analytiker fra Center for Terroranalyse

Hvis fælden så klapper, og de bliver anholdt – eller på anden måde konfronteret – vil de forsøge at bruge argumentet om, at det hele var for sjov, og at de ikke havde intention om at udføre deres planer, mente en ekspert fra Tyskland, som gæstede Retten i Holbæk.

Det blev forklaret, at nogle leger 'rollespil' under deres terrorhandlinger, og andre forsøger at slå hinandens personlige rekorder eller highscore, som de kalder det, i antallet af mennesker, de er i stand til at dræbe, inden de bliver stoppet.

Der blev tegnet et billede af et onlinemiljø, der gennem skjulte internetfora kommunikerede over grænser og opildnede hinanden til at dræbe uskyldige mennesker – jøder og personer, der ikke tilhører den hvide race – for at få samfundet til at bryde sammen, så der kan skabes en nynazistisk verdensorden med et hvidt overherredømme.

Mange er selv teenagere – og de hverver teenagedrenge til fordel for sagen. En af dem, den 16-årige tiltalte, havde i en række beskeder med terrororganisationens ledere fortalt om sine intentioner.

Påstod at samarbejde med jihadister

Op til december 2021 begyndte den tiltalte dreng at skrive med ekstremister fra Feuerkrieg Division, inden han efter lidt korrespondance skulle sende en ansøgning om at blive medlem af gruppen.

Af ansøgningen, som blev læst højt i retten, fremgår det, at han ønskede et Europa, hvor der ikke længere var jøder og ikkehvide mennesker. At han var ved at skaffe gødning til at fremstille en hjemmelavet bombe.

Og i en samtale med en af Feuerkrieg Divisions ledere, 'Mr. Nemo', sagde den tiltalte også, at han samarbejdede med islamistiske personer i Danmark, som gav ham skydetræning på en nedlagt våbenfabrik.

- De hjælper mig, jeg hjælper dem, skrev den tiltalte til stor forundring for 'Mr. Nemo', der var skeptisk over et samarbejde med islamister.

- De ønsker, at verden skal deles, så muslimerne får Mellemøsten, og vi får Europa, forsvarede den tiltalte sig i chatten.

Feuerkrieg Division vedkender sig den såkaldte Siege-kultur, hvor man gennem ukoordinerede terrorangreb forsøger at opildne borgerne til at nedbryde samfundet i en accelererende bølge af vold og starte en racekrig. I racekrigen er det deres mål, at alle ikkehvide skal fjernes fra Europa.

Derfor var 'Mr. Nemo' ikke glad for samarbejdet, men skrev, at han accepterede det, hvis det fungerede. 23. december 2021 blev den nu terrortiltalte dreng optaget i gruppen, og inden han blev anholdt i foråret 2022, blev han tilbudt at være dansk "celleleder".

I forhold til påstandene om egentlig skydetræning og et samarbejde med islamister er det ikke dokumenteret i retten ud over i drengens udtalelser i chatten.

Computerspil spiller ind

Under retsmødet havde anklageren bragt en analytiker fra Center for Terroranalyse ind, som fortalte, at den største trussel fra højreekstremister lige nu kommer fra personer, der radikaliseres online.

Analytikeren fra Europol, der vidnede anonymt, forklarede, at de ikke kunne udtale sig om den specifikke sag, men at dem, der udfører terrorangreb, netop møder ligesindede ekstremister på internettet – som den tiltalte, måtte man forstå på anklageren.

Han har selv forklaret i retten, at han spillede meget computerspil, og at han havde mødt personer fra Feuerkrieg Division gennem et spilfællesskab.

I grupperne, hvor de højreekstremistiske holdninger er bærende, taler medlemmerne om computerspil, og analytikeren forklarede, at spilverdenen godt kunne have en stor rolle i de højreradikale miljøer.

- En del af de gerningsmænd, der har udført terrorangreb, udarbejder manifester. Stephen Balliet, der angreb en synagoge i Tyskland, håbede at nå en highscore. Så ja, der er gamingreferencer, sagde analytikeren fra Europol.

Ambitionerne om at få rekorden i at dræbe flest er set tidligere i terrorsammenhænge, hvor angreb livestreames af gerningsmanden, og seerne forsøger at gætte, hvor mange han har slået ihjel.

Røde piller og rollespil

Et andet vidne, en forsker fra Tyskland med ekspertise i, hvordan højreradikale bruger humor i deres færden på internettet, havde også opfattelsen af, at gamingreferencer spiller en rolle i højreradikale grupper.

Blandt andet bruger de referencerne til at maskere deres planer og meninger i humor og snak om computerspil, sagde han.

- De kan tage et voldeligt udtryk, billede eller emne og tale om det med en tvetydighed, så de kan sige, at det bare var for sjov, hvis de på et tidspunkt konfronteres med det, forklarede vidnet.

Han fortalte også om LARP – live action role play – hvor en person udgiver sig for at være en anden i en slags rollespil, som er baseret på spilverdenen. Udtrykket bruges også af amerikanske højreradikale, der iklæder sig militæruniform og patruljerer gaderne med skarpladte våben.

Et andet udtryk er red pill. Det er et udtryk fra 'Matrix'-filmene, hvor hovedpersonen bliver tilbudt en rød pille, der kan vække ham fra et komalignende mareridt for at se den virkelige og sande verden, hvor ondskab hersker, som han skal bekæmpe.

De højreradikale bruger det blandt andet til at tale mod det multikulturelle samfund.

- Det skal forstås således, at race er roden til alle konflikter i samfundet, og derfor er man modstandere af det multikulturelle samfund, siger vidnet.

Og det forstår man, når man har spist den røde pille, mener de højreradikale.