Krimi

Terrortiltalt dreng delte bombemanualer og heilede – men han så det ikke som virkelighed

Politiet kom på sporet af 16-årig dreng, da han delte trussel om et skyderi mod børnehave. Nu er han tiltalt for alvorlige brud på terrorparagraffen.

Da en tiltalt 16-årig dreng tilsluttede sig den højreekstremistiske terrororganisation Feuerkrieg Division, var det hans egen overbevisning, at der ikke var tale om en terrororganisation.

Det fortalte han tirsdag i Retten i Holbæk, hvor han for første gang siden anholdelsen 7. april 2022 afgav forklaring.

Når han så alligevel valgte at dele bombemanualer eller posere på billeder med en 16 centimeter lang kniv, var det for at lave såkaldt ’shit-posting’ med det formål at få ”chok-valuta”.

Det forklarede den tiltalte, der var mødt op i retten iført et mørkt jakkesæt og en blå skjorte.

Selvom den 16-årige dreng ikke selv mener, at Feuerkrieg Division er en terrororganisation, er han netop tiltalt for blandt andet at tilslutte sig en terrorsammenslutning med det formål at begå handlinger, der er omfattet af de alvorligste punkter i terrorparagraffen.

En tiltale han under afhøringen kaldte for ”ærgerlig” samtidig med, at han understregede, at han godt var klar over, at der ikke var tale om virkelighed.

- Man tænker ikke så meget over det, man skriver, når man er på internettet. Man skriver bare. Det er ikke virkelighed. Det er to forskellige verdener, lød det fra den tiltalte.

Var inspireret af kendte nazister

Under afhøringen kom det frem, at den tiltalte, der blev anholdt, da han blot var 15 år gammel, brugte meget af sin fritid foran computeren.

Da coronavirus kom, tog spilleriet til, og han begyndte blandt andet at spille skydespillet Counterstrike og Roblox, hvor man selv kan skabe små spilverdener.

Samtidig begyndte den tiltalte at fatte interesse for nazisme. I begyndelsen af 2022 købte han Adolf Hitlers ’Mein Kampf’, og efter at have set en Netflix-serie om den kendte nazist James Mason læste han også hans manifest.

Ifølge politiet indsendte den på det tidspunkt 15-årige tiltalte dreng en ansøgning om optagelse i Feuerkrieg Division allerede 11. december 2021.

Efter at være blevet optaget fik han en spirende lederrolle i organisationen, der går ind for racekrig og såkaldt hvidt overherredømme.

Truede jøder med dommedag

Anklager Rune Rydik spurgte under afhøringen ind til, hvorvidt den tiltale lagde mærke til, at der forsvandt personer fra Feuerkrieg Division.

Først trak den tiltalte på det, men kort efter bekræftede han, at der var en enkelt person fra gruppen, der blev anholdt og henviste til den britiske unge mand Luca Benincase, som i januar i år blev idømt over ni års fængsel for terror.

Faktum er dog, at flere personer med tilknytning til gruppen er blevet anholdt. Blandt andet initiativtageren til Feuerkrieg Division, en estisk dreng, som oprettede gruppen som 13-årig.

I forbindelse med anholdelsen af Luca Benincase indtalte den tiltalte dreng en tale på sit teenageværelse på Vestsjælland, som han ifølge anklageren efterfølgende sendte til gruppens leder, der bliver omtalt som "para", men som hverken anklagemyndigheden eller den tiltalte kom yderligere ind på, hvem var.

Anklager Rune Rydik var i besiddelse af talen og afspillede den i retten:

- Hej hvide brødre og søstre. Snart vil dommedag komme, sagde en forvrænget stemme, der henvendte sig til alle jøderne i Storbritannien, som blev opfordret til at sove med øjnene åbne, hvorefter talen blev afsluttet med den kendte nazistiske hilsen: Sieg heil.

Den tiltalte tilkendegav dog selv, at det var hans stemme, men at det aldrig var meningen, at talen skulle udgives, ligesom han afviste, at det var ham, der havde skrevet manuskriptet, men at det i stedet var gruppens leder, ”para”.

Kaldte trussel mod børnehave for joke

Den tiltalte blev første gang sigtet 1. marts 2022.

Tidligere under retssagen første dag kom dem frem, at politiet var kommet på spor af drengen efter, at han havde delt en trussel om et skyderi mod en børnehave i et lukket forum.

Den del af sigtelsen er efterfølgende frafaldet, og selv kaldte den tiltalte truslen for en joke under tirsdagens afhøring.

Han antydede samtidig, at det udelukkende var på baggrund af den trussel, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) besøgte ham i hjemmet på Vestsjælland, og at PET ikke nævnte noget om Feuerkrieg Division eller chatgrupperne, som han er sigtet for blandt andet at dele militantekstremistisk materiale i.

Derfor fortsatte han sit engagement i Feuerkrieg Division og i gruppens forskellige chatgrupper, forklarede han.

Frygtede gruppen var blevet infiltreret

På trods af, at den tiltalte hævdede, at hverken politiet eller kommunen nævnte noget om Feuerkrieg Divisions aktiviteter for ham, fremgik det af en gruppechat, som anklageren læste op fra i retten, at den 16-årige dreng mente, at gruppen kunne være infiltreret af en politiagent.

Det baserede han på, at fire medlemmer – ham selv inklusive – var blevet anholdt.

Her skrev han også, at han var glad for, at han læste en manual fra CIA en uge inden, han blev anholdt, da han brugte disse informationerne under sin afhøring.

- Det handler om at tale, ellers er det mistænkeligt. Man skal finde på en løgn, der skal ligge tæt op ad sandheden, så bliver det til en ny sandhed, læste anklageren op fra det, den tiltalte havde skrevet i gruppechatten.

Den tiltalte nægter sig fortsat skyldig i anklagerne. Foruden drengen selv og hans mor, som også afgav vidneforklaring tirsdag, er blandt andet en jævnaldrende dreng, der først blev anholdt og fremstillet sammen med den 16-årige dreng, men aldrig blev tiltalt i sagen, indkaldt som vidne.

Der er afsat 12 dage til retssagen, og det forventes, at der falder dom i maj.