Krimi

Politiet kom på sporet af terrortiltalt teenager, da han truede med skyderi mod børnehave

På den tiltalte drengs computer har politiet fundet 442 filer og links af militant islamistisk karakter i et såkaldt "forbudt bibliotek".

Det var en trussel om et skyderi mod en børnehave, der fik politiet på sporet af den nu 16-årige dreng, der er tiltalt for at have tilsluttet sig den højreekstremistiske terrororganisation Feuerkrieg Division.

Det kom frem i Retten i Holbæk tirsdag formiddag. Her havde den tiltalte, der er en spinkel dreng med kort, mørkt hår, taget plads på anklagebænken på retssagens første dag iført et mørkt jakkesæt og en lyseblå skjorte.

Ifølge anklager i sagen, Rune Rydik, fik Midt- og Vestsjællands Politi 1. marts en kildeoplysning om, at den på daværende tidspunkt 15-årige dreng i løbet af natten et sted på internettet skulle have tilkendegivet, at han ville begå et skyderi mod en børnehave.

Samme dag blev drengen anholdt for at komme med trusler, men da truslen ikke var rettet mod en konkret børnehave og var afgivet i et lukket forum, er den del af sigtelsen senere frafaldet, oplyste anklageren.

Det var dog ikke det eneste tip, som politiet modtog om drengens aktiviteter. Et par måneder tidligere havde dansk politi blandt andet fået en anonym henvendelse. Vedkommende havde også underrettet FBI og det estiske efterretningsvæsen.

Delte terrormateriale

Den anonyme anmelder sendte ifølge anklager Rune Rydik en række screendumps fra lukkede chatgrupper, hvor den 16-årige danske dreng deltog.

Samtidig kunne anmelderen oplyse, at drengen havde delt en mappe med materiale fra terrororganisationen Islamisk Stat.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har forsøgt at række ud til anmelderen, men vedkommende har ikke ønsket at bidrage yderligere til sagen, fortalte anklageren.

Efter anholdelse af drengen, hvor politiet i den forbindelse blandt andet beslaglagde drengens computer, har man dog efterfølgende fundet en række dokumenter angående terrorangreb, manualer til sprængstoffer og en sti, der førte til noget, der kaldes ”The Forbidden Library” – altså det forbudte bibliotek.

Det forbudte bibliotek

I det forbudte bibliotek fandt politiet intet mindre end 442 filer og links af militant islamistisk karakter, fortalte anklager Rune Rydik.

Derudover var der materiale fra Siege-kulturen, der ønsker at fremprovokere et snarligt samfundskollaps, som skal føre til racekrig, en tekstsamling fra den kendte nazist James Manson og en samling billeder, der hylder ekstremister bag højreekstreme angreb – herunder Anders Breivik.

Anklageren kunne i retten også fremvise billeder af den 16-årige dreng, som drengen selv har taget. På flere af dem var han iført camouflagetøj og sort maskering for ansigtet, mens han poserer med en 16 centimer lang kniv.

På et af de andre billeder står han udenfor med strakt arm og heiler samtidig med, at han viser kniven frem.

Ifølge hans mor, som også var indkaldt til at afgive vidneforklaring i retten, var kniven en hun havde købt med det formål at bruge den til at lave bål og snitte træ med.

Der er tale om en "survivalkniv" til 239 kroner, fremgår det af en kvittering, som moren havde medbragt.

Tiltalt for fire forhold

Tiltalen mod drengen omhandler fire forhold:

  • Han er tiltalt for at tilslutte sig en terrorsammenslutning med det formål at begå handlinger, der er omfattet af de alvorligste punkter i terrorparagraffen.
  • Han er tiltalt for at forsøge at hverve personer til samme netværk.
  • Han er tiltalt for at fremme Feuerkrieg Division på en række forskellige måder.
  • Han er tiltalt for overtrædelse af knivloven ved at være i besiddelse af en 16 centimeter lang dolk.

Ifølge drengens forsvarer nægter han sig skyldig i alle anklager.

Desuden modsætter han sig de beslaglæggelser, politiet har foretaget, som blandt andet indebærer et flag fra Feuerkrieg Division, Hitlers bog Mein Kampf, nazi-flag og nazi-armbind samt en stationær og en bærbar computer, en mobiltelefon og en netværkshardisk.

Der er afsat 12 dage til retssagen. Her er flere vidner indkaldt, blandt andet flere eksperter i ekstremisme, en skolelærer fra tiltaltes skole og en jævnaldrende dreng, der først blev anholdt og fremstillet sammen med den 16-årige dreng, men aldrig blev tiltalt i sagen.

Du kan følge retssagen i TV 2s liveblog her eller høre mere om den spektakulære sag i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.