Krimi

Tidligere ansat skal to år i fængsel for voldtægtsforsøg af psykiatrisk patient

Landsretten skærper dommen i en sag, hvor en ung kvinde blev udsat for seksuelle overgreb af en ansat under indlæggelse.

Landsretten har mandag skærpet dommen mod en tidligere sosu-assistent, Stig William Rosborg, der er dømt for at have udsat en patient for seksuelle overgreb, mens hun var indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Byrettens dom på halvandet års fængsel blev hævet til to års ubetinget fængsel og en fratagelse af rettigheden til at arbejde som sosu-assistent.

Manden er dømt for gennem en periode at have udsat Rebekka Elnegaard Wiede for andet seksuelt overgreb end voldtægt tre gange. En af gangene var der tale om et mislykket voldtægtsforsøg.

Selv nægter Stig William Rosborg sig skyldig og vil forsøge at få sagen genoptaget ved at fremvise en speciallægeerklæring.

Den dømte var nemlig ikke selv til stede i retten i dag, da han havde meldt sig syg og derfor ønskede sagen udskudt.

Det blev afvist af dommerne, da Stig William Rosborgs advokat ikke kunne fremvise en speciallægeerklæring. Sagen skulle derfor køre som en udmålingsanke – altså skulle Østre Landsret kun forholde sig til straffens længde.

Seksuelle overgreb under indlæggelse i 2019

Ifølge dommen fandt de i alt tre seksuelle overgreb sted på Psykiatrisk Center Københavns afdeling på Frederiksberg i perioden 17. november til 31. december 2019. Ofret for forbrydelserne var den dengang 20-årige patient Rebekka Elnegaard Wiede.

Hun var indlagt på en psykiatrisk afdeling, mens den nu 60-årige Stig William Rosborg var ansat som sosu-assistent.

Under sin indlæggelse havde Rebekka Elnegaard Wiede i længere perioder en fast vagt, fordi hun var ekstremt selvskadende og selvmordstruet. Det vil altså sige, at hun i perioder var under 24-timers observation af personalet for at sikre, at hun ikke gjorde skade på sig selv.

Stig William Rosborg var hendes kontaktperson og en af hendes faste vagter.

Ifølge dommen forsøgte han at voldtage hende, da de var nede i et sanserum på afdelingen. Derudover befamlede han hendes kønsorganer, mens hun lå på sin stue.

Desuden udnyttede Stig William Rosborg sit offers sindstilstand på daværende tidspunkt ifølge dommen.

Fik det værre efter overgreb

Under retsmødet læste anklageren højt fra Rebekka Elnegaard Wiedes lægejournal fra indlæggelsen på den psykiatriske afdeling på Frederiksberg.

Anklageren læste blandt andet højt fra en episode, hvor Rebekka Elnegaard Wiede havde et så alvorligt selvmordsforsøg, at hun skulle genoplives. Anklageren fortæller, at det er 5. januar 2020 – kort tid efter, at de seksuelle overgreb fandt sted.

I årene efter de seksuelle overgreb fik Rebekka Elnegaard Wiede det værre og værre. Hun blev igen indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling, fordi hun var meget selvskadende og selvmordstruet.

TV 2 har i en længere periode fulgt sagen om Rebekka Elnegaard Wiede. Hendes mor, Ditte Elnegaard Haddaoui, fortæller til TV 2, at Rebekka Elnegaard Wiede flere gange forsøgte at tage sit eget liv i årene efter overgrebene.

En dag i januar 2022 havde hun sit sidste selvmordsforsøg. Efter selvmordsforsøget blev hun hjerneskadet og kan ikke længere hverken tale eller bevæge sig. Hun bor derfor nu på et neurorehabiliteringshjem. Det var også grunden til, at hun ikke selv kunne være til stede i Østre Landsret mandag.

Straffen

Den tidligere ansattes forsvarsadvokat lagde under retsmødet blandt andet vægt på, at det var, hvad han kaldte “et halvhjertet voldtægtsforsøg” og dermed ikke en fuldbyrdet voldtægt, og at det desuden er lang tid siden.

Det fremgik af en retspsykiatrisk erklæring, at den tidligere ansatte desuden har psykiske problemer i form af blandt andet depression og er ved at komme i rusmiddelbehandling for sit cannabismisbrug.

Forsvarsadvokaten mente derfor, at dele af straffen skulle være gjort betinget, så den dømte kunne afsone noget af straffen med en fodlænke.

Anklageren procederede derimod for, at straffen skulle skærpes, så han skulle idømmes mellem to og to et halvt års fængsel. Hun opfordrede desuden retten til at tage stilling til, om gerningsmanden skal varetægtsfængsles in absentia i dag.

De seks dommere afsagde deres dom efter en kort votering.

To af dommerne mente, at Stig William Rosborg skulle have haft to et halvt års ubetinget fængsel, mens fire dommere mente, at straffen skulle være to år, som den altså endte på.

Derudover blev erstatningskravet hævet fra 50.000 kroner til 60.000 kroner.

Til slut besluttede de tre juridiske dommere, at Stig William Rosborg i dag skal varetægtsfængsles in absentia.

Lettelsen

Rebekka Elnegaard Wiedes mor og stedfar var til stede under hele retsmødet. De var tydeligt lettede, da de forlod retten mandag.

- Det er slet ikke til at forstå. Det er jo det, som vi har ventet på. Det var det, som Rebekka havde håbet på. Det er simpelthen fantastisk, men jo også meget trist, at Rebekka ikke selv kan være her og høre det, siger Ditte Elnegaard Haddaoui til TV 2.

Hun fortæller, at hun vil tage direkte ned og besøge Rebekka på det neurorehabiliteringshjem, hvor hun bor.

- Jeg kan slet ikke vente med at fortælle det til Rebekka. Det har fyldt så utrolig meget for hende. Hun har været udsat for så mange svigt, og nu er det, som om der endelig er noget, som går hendes vej. Endelig er hun blevet hørt på, fortæller Ditte Elnegaard Haddaoui.

Da Rebekka Elnegaard Wiede er svært hjerneskadet, har hun kun en minimal bevidsthed. Ditte Elnegaard Haddaoui ved derfor ikke med sikkerhed, om hendes datter forstår, hvad hun siger, men hun følte, at hun fik en reaktion i dag.

- Jeg sagde tillykke til hende. Det var virkelig dejligt at sige det til hende, og jeg følte, at hun smilede, da jeg sagde det. Nu har hun endelig fået sin retfærdighed.

TV 2 Dokumentar har i et halvt år fulgt Rebekka Elnegaard Wiede og hendes familie. Dokumentaren 'Hold mig fast. Før jeg forsvinder' bliver sendt på TV 2 senere på foråret.