Krimi

Terrortiltalt dreng skal forklare sig i sjælden sag om nynazisme

Var det en dreng, der legede på nettet, eller en vordende terrorist, der ønsker et hvidt overherredømme? Usædvanlig terrorsag begynder i Holbæk.

Klokken var lidt i syv om morgenen, da politiet sidste år bankede på hos en familie på Vestsjælland.

Det var torsdag 7. april 2022, og få timer senere blev en dengang 15-årig dreng fremstillet for en dommer i et lukket grundlovsforhør i retten i Holbæk sigtet for alvorlige brud på straffelovens terrorparagraf.

Ifølge politiet havde han ladet sig hverve til terrorsammenslutningen Feuerkrieg Division, han havde forsøgt at hverve en kammerat, og han havde med en spirende lederrolle i gruppen delt bombemanualer og militantekstremistisk materiale med flere andre.

Tirsdag begynder retssagen mod den nu 16-årige dreng, og det er første gang, at en dansk dreng er tiltalt for at have tilsluttet sig en højreekstremistisk terrororganisation.

- Højreekstreme og terrorisme er ikke ukendte fænomener, men det er også usædvanligt i denne sag, at fællesskaberne er meget virtuelt baserede, siger senioranklager Rune Rydik til TV 2.

Var kendt af politiet

Imidlertid var det ikke første gang, politiet besøgte drengens adresse, da han blev anholdt 7. april 2022.

Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter overfor TV 2, at drengen allerede blev sigtet i forbindelse med en ransagning 1. marts samme år, hvor politiet beslaglagde en række effekter hos ham.

Det fremgår ikke, hvorfor politiet blev opmærksom på drengen, eller præcis hvad sigtelsen drejede sig om - men det var efter fortsat efterforskning og gennemgang af nogle beslaglagte genstande, at politiet og Politiets Efterretningstjeneste slog til igen 7. april, hvor drengen blev varetægtsfængslet som følge af grundlovsforhøret.

Ifølge retsdokumenter, som TV 2 er i besiddelse af, lagde Retten i Holbæk vægt på, at den 15-årige dreng havde indsendt en ansøgning om optagelse i Feuerkrieg Division 11. december 2021, at han senere blev medlem, og at organisationen var en sammenslutning, der bekendte sig til terrorisme.

Desuden lagde retten vægt på, at Feuerkrieg Division ifølge politiets fremlæggelse i det lukkede grundlovsforhør baserede sig på højreekstremisme, antisemitisme og accelerationisme, og at organisationen gennem enkeltpersoners handlinger ønskede at "udvirke et samfundskollaps".

Radikalisering online

Blandt de beslaglagte effekter, der er nævnt i anklageskriftet i sagen, er et flag fra Feuerkrieg Division, Hitlers bog Mein Kampf, nazi-flag og nazi-armbind. men der er også en stationær og en bærbar computer, en mobiltelefon og en netværksharddisk.

Ifølge TV 2s oplysninger tilbragte den nu 16-årige dreng en del tid online - blandt andet i spilfællesskaber - og det er ifølge Politiets Efterretningstjeneste netop her, højreekstremister i stadig stigende grad mødes og radikaliseres.

Det kan være gennem computerspil, lukkede grupper på beskedtjenesten Telegram eller i andre virtuelle fællesskaber, der opererer på tværs af grænser.

"Center For Terroranalyse vurderer, at højreekstremister i stadig stigende grad anvender virtuelle interessefællesskaber til at kommunikere, udsende propaganda og dele viden, og at den øgede anvendelse har en betydelig indflydelse på den højreekstremistiske terrortrussel i Vesten, herunder også i Danmark", skriver Politiets Efterretningstjeneste i sin seneste analyse af terrortruslen mod Danmark.

Unge ekstremister

Desuden vurderer efterretningstjenesten, at de virtuelle højreekstremistiske grupper vil vokse i antal, og at denne udvikling bliver styrket af, at "en generation af yngre og teknologisk kyndige højreekstremister anskuer virtuelle interessefællesskaber som lige så naturlige mødesteder som fysiske fællesskaber".

Feuerkrieg Division skal have opløst sig selv sidste år efter anholdelser af en række medlemmer - dog på en måde, hvor man opfordrede medlemmer til at samles i en ny organisation. Hvilket stemmer overens med et billede, efterretningstjenesten ser i de højreekstremistiske miljøer.

"CTA vurderer, at de virtuelle interessefællesskaber, hvori højreekstremister mødes mødes og radikaliseres, er dynamiske og omskiftelige. Virtuelle interessefællesskaber åbnes, lukkes, flyttes og omdøbes kontinuerligt i internationale højreekstremistiske netværk", lyder det i Center For Terroranalyses vurdering af terrortruslen.

Terrorsag begynder tirsdag

En jævnaldrende dreng, der først blev anholdt og fremstillet sammen med den nu 16-årige dreng, blev aldrig tiltalt i sagen.

I stedet er han indkaldt som vidne i Retten i Holbæk.

Den 16-årige terrortiltalte dreng har tidligere nægtet sig skyldig. Tirsdag er det planen, at han skal afgive forklaring i Retten i Holbæk.

Der er afsat 12 dage til retssagen.