Krimi

Mand blev fundet med tyvekoster og tilstod – næsten to år senere har politiet ikke opklaret sagen

Mistænkt undrer sig selv over, at politiet endnu ikke har færdigefterforsket sag, hvor han blev fundet med tyvekoster for snart to år siden

En yngre mand erkender hurtigt, at han har en finger med i spillet, da han 27. april 2021 bliver vækket af to politibetjente.

- Jeg vidste godt, at det kom herop, erkender manden om det stjålne værktøj, politiet finder i et soveværelse i et rækkehus på Sjælland.

Han er lige vågnet og hjælper med at bære adskillige kasser værktøj ud til betjentene.

Værktøjet er udstyret med sporingsudstyr, og sikkerhedsfirmaet Unisecure har netop ledt politiet direkte hen til værelset med tyvekosterne, hvor manden for kort tid siden blev opdaget, mens han lå og sov.

- Det er en kammerat, der fik en fiks ide.

- Jeg tillader bare opbevaring, siger manden, der dog ikke bruger lang tid på at bortforklare sin rolle i sagen.

Ingen tiltalt efter næsten to år

Han erkender hurtigt over for en af betjentene, at han dermed er meddelagtig i tyveri, og han bliver kørt til afhøring.

Det viser en video af ransagningen, som TV 2 er i besiddelse af.

Men trods fundet af værktøjet og tilståelsen er det fortsat uvist, om manden bliver straffet.

Mistænkt undrer sig selv over, at politiet endnu ikke har færdigefterforsket sag, hvor han blev fundet med tyvekoster for snart to år siden. Video: Mathias Overgaard

Selvom det i dag er mere end et år og ni måneder siden, at politiet rykkede ud til rækkehuset, er sagen fortsat under efterforskning, og manden er endnu ikke blevet tiltalt, så han kan blive hevet i retten.

Håber at slippe for straf

Til stor overraskelse for den mulige gerningsmand, som TV 2 fanger over telefonen. Hans navn udelades af denne artikel, da han ikke er dømt i sagen.

- Jeg har også tænkt over, hvorfor fanden der ikke sker noget? siger manden.

Han håber, at politiet er så længe om efterforskningen, at sagen bliver forældet, så han slipper for en eventuel straf.

- Går den, så går den, siger han.

Ligger til højrebenet

TV 2 har de seneste dage fortalt, hvordan politiet sidste år henlagde markant flere sager end de foregående år, og hvordan sagsbehandlingstiden hos politiet samtidig er steget de seneste år.

I en af de henlagte sager havde politiet efter fire år opgivet at få kontakt til den mistænkte, og sagen er nu blevet droppet, fordi den er forældet.

_

Det er på trods af, at mandens telefonnummer kan findes gennem en simpel Google-søgning, og at TV 2 uden problemer kunne få fat på ham.

Nu kan TV 2 fortælle om en sag, hvor politiet efter mere end et år og ni måneder endnu ikke har opklaret en sag, selvom det er blevet ledt direkte hen til et rækkehus med tyvekoster og en mand, der erkendte at være medvirkende til tyveriet.

Arne Roest Ellegaard, tidligere mangeårig efterforsker ved politiet og nuværende ejer af efterforskningsvirksomheden RoestNielsen, har set videoen fra ransagningen og vurderer, at sagen burde være let at opklare.

- Den ligger umiddelbart lige til højrebenet. De har tyvekoster, de har formentligt et gerningssted, og de har en gerningsmand – eller en, der i hvert fald kender noget til det, siger han.

Selvom politiet bør prioritere personfarlig kriminalitet over tyverisager, mener han, at ventetiden i sagen er utilfredsstillende.

Tvunget til at spore værktøj

Det er byggefirmaet Deko, der i april 2021 fik stjålet det værktøj, som blev fundet i rækkehuset på Sjælland. Omkring hver anden måned bliver der stjålet værktøj fra firmaet, fortæller projektindkøber Carl Biehl.

Derfor har firmaet følt sig tvunget til at montere sporingsudstyr på værktøjet, så politiet blandt andet hurtigt kan vises hen til tyvekosterne.

Han forstår godt, at politiet prioriterer personfarlig kriminalitet såsom drab og vold over tyverier. Men han ærgrer sig alligevel over, at det efter knap to år ikke er lykkedes politiet at færdigefterforske sagen.

- Det er ikke kun os, der lider under det her. Det er en kæmpe byggebranche, der dagligt slås med de problemer, siger Carl Biehl.

Selvom virksomhedens forsikring dækker tyverierne, er det ikke uden omkostninger, når der bliver stjålet værktøj.

- Et er, at værktøjet forsvinder, men der går også en dag eller to med at få noget nyt frem. Det har store omkostninger. Så vi ville ønske, at nogle kiggede mere ind i det, siger han.

Ofre venter i årevis

Deko er langt fra de eneste, der lige nu venter i lang tid på, at politiet får færdigefterforsket en forbrydelse.

Politiets gennemsnitlige sagsbehandlingstid er nemlig steget fra 2020 til 2022. Det viser tal fra Rigsadvokaten, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Antallet af dage, fra en forbrydelse bliver anmeldt, til politiet sigter en mistænkt, er i gennemsnit steget fra 38 til 40 dage. På samme måde er antallet af dage, fra en person bliver sigtet, til politiet rejser en tiltale, i gennemsnit steget fra 153 til 185 dage.

Det er fortsat uvist, hvor længe Carl Biehl skal vente på, at politiet får færdigefterforsket sagen om tyveriet fra Deko. Nordsjællands Politi, der står for efterforskningen, vil ikke stille op til interview med TV 2.

I en mail skriver politikredsen, at der er blevet begået fejl i sagen, som har medført den meget lange sagsbehandlingstid.

Politi: Det er en fejl

Cirka en måned efter fundet af det stjålne værktøj indstillede politiet helt efterforskningen efter en ”beklagelig menneskelig fejl”, skriver Nordsjællands Politi.

Først 14. december 2022 blev sagen genoptaget. Det oplyser ikke, hvornår man regner med at have færdigefterforsket sagen.

Står det til den sigtede mand fra Sjælland, behøver politiet ikke skynde sig. Han håber på, at sagen når at blive forældet, så han slipper for at blive hevet i retten.

- Det er jo ikke, fordi man, når man er taget med fingrene i kagedåsen, kommer og siger: "Hey, kan jeg ikke lige få den straf der?", siger han.