Krimi

Eftertragtede tyvekoster stjålet fra en række varevogne

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Midt- og Vestjyllands Politi er i øjeblikket på jagt efter tyven bag en række stjålne partikelfiltre på varevogne rundt i hele landsdelen.

13 varevogne i Viborg, Holstebro, Ringkøbing, Ikast, Struer og Skive.

Så mange – eller rettere bilernes ejere – har i løbet af kort tid været udsat for tyveri af partikelfiltre.

Midt- og Vestjyllands Politi arbejder derfor lige nu på højtryk for at finde frem til den eller de gerningsmænd, der står bag, men indtil nu er tyven ikke blevet stoppet.

En af anmeldelserne om stjålne partikelfiltre kommer fra Postnords afdeling på Mads Bjerres vej i Holstebro.

Ifølge lokalpolitiet i Holstebro skulle tyveriet her være sket på i alt fem varebiler et tidspunkt mellem lørdag 14. januar om eftermiddagen til mandag 16. januar tidligt om morgenen.

Også Vestjysk Værktøj ved Struer og Midtjysk Bilcenter i Ikast har været udsat for det samme, og de melder sig således ind i koret af dem, der siden 13. januar har anmeldt tyveri af partikelfiltre på varevogne til politiet.

Hvad er et partikelfilter?

  • Et partikelfilter sørger for at reducere sodemission, som kommer fra forbrændingsmotoren på dieselbiler og de nyeste benzinbiler.

  • På den måde opfanger filteret de skadelige partikler fra forbrændningsmotoren, inden de kommer ud i atmosfæren. Derved udleder bilerne langt færre skadelige stoffer – og i de fleste tilfælde slet ingen.

  • Et indbygget system varmer filteret op og brænder de skadelige stoffer af.

  • Fra 1. oktober 2023 skal alle dieseldrevne personbiler have et partikelfilter for at køre lovligt i miljøzonerne.

Kilde: Tjekbil.dk

Politikommissær Torben Ladefoged ved Holstebro Lokalpoliti har set tendensen før.

- Det er noget, vi ser med jævne mellemrum. Det, vi har set historisk, er, at tyvene kommer fra udlandet og har specialiseret sig i at tage airbags, partikelfiltre og andet, som de så tager med tilbage og sælger, der hvor de kommer fra, siger han.

Mange penge værd

Et partikelfilter koster omkring 25.000 kroner inklusive montering, så den høje værdi gør det til en eftertragtet tyvekost.

Også i Ringkøbing har politiet fokus på det udbredte problem.

- Vi antager, at det er samme gerningsmand eller -mænd, fordi steder og tidspunkter ligger forholdsvis tæt på hinanden, fortæller Ditte Tokkesdal, som er fagkoordinator hos Ringkøbing Lokalpoliti.

Hos lokalpolitiet her kommer den seneste anmeldelse fra FGU i Skjern, hvor tyveriet er sket på en kommunal varebil.

Politiet efterforsker i øjeblikket sagen, og de opfordrer borgere til at henvende sig, hvis man ser noget mistænkeligt eller ligger inde med informationer, der kan være gavnlige for sagen.

- Vi er meget interesserede i at få det stoppet, siger Torben Ladefoged fra Holstebro Lokalpoliti.